Hoppa till huvudinnehåll

PLÅGSAM BEHANDLING FÖR BARN MED MULTIRESISTENT TUBERKULOS

Publicerad 21 mars 2014
Trettonåriga Dilbar gungar på lekplatsen vid tuberkulossjukhuset i Dushanbe, huvudstaden i Tadzjikistan. För barn som måste genomgå den långa och plågsamma behandlingen mot tuberkulos är det viktigt att också på leka. Flickan på bilden är inte samma barn
Trettonåriga Dilbar gungar på lekplatsen vid tuberkulossjukhuset i Dushanbe, huvudstaden i Tadzjikistan. För barn som måste genomgå den långa och plågsamma behandlingen mot tuberkulos är det viktigt att också på leka. Flickan på bilden är inte samma barn som nämns i texten.

Läkaren Ann Åkesson och hennes team i Tadzjikistans huvudstad Dushanbe behandlar barn och ungdomar med den multiresistenta formen av tuberkulos. Tuberkulos är en allvarlig bakteriell infektion som ofta drabbar lungorna och ger patienten svår hosta. En del patienter, som barnen på sjukhuset där Ann arbetar, utvecklar resistens mot de mediciner som vanligen används mot sjukdomen. Behandling de måste genomgå är lång och plågsam och dessutom ineffektiv.

Varför startades tuberkulosprojektet för barn i Dushanbe?

Innan Läkare Utan Gränser öppnade projektet 2011 fick barn med multiresistent tuberkulos ingen behandling i Tadjikistan. Vårt mål är vi visa att barn och ungdomar med multiresistent tuberkulos kan bli friska. Vi vill skapa en modell för hur tuberkulos hos barn kan upptäckas och behandlas effektivt och dela med oss av den kunskapen. Vi vill till exempel visa att det går att behandla även små barn. Det finns inga mediciner särskilt för barn så för att kunna ge rätt dosering även till dem måste vi själva göra flytande medicin av tabletter för vuxna.

Hur skiljer sig behandlingen av multiresistent tuberkulos från vanlig tuberkulos?

De läkemedel som finns mot multiresistent tuberkulos är inte tillräckligt effektiva och man behöver ge många fler läkemedel under en mycket längre tid. Behandling av vanlig tuberkulos tar omkring ett halvår medan den mot mulitresistent tuberkulos tar två år. Patienterna får smärtsamma injektioner varje dag i ungefär ett år. Medicineringen har dessutom svåra biverkningar, illamående är vanligt och man kan även miste hörseln. Vi försöker att minska biverkningarna så mycket som möjligt. Men ibland måste vi fortsätta att ge ett läkemedel som kan leda till dövhet, för att inte riskera barnets liv. Vi har inget val, det finns tyvärr inga bättre läkemedel idag.

Hur får barnen multiresistent tuberkulos?

De kan bli smittade av sina föräldrar eller äldre syskon som har multiresistent tuberkulos, men som ofta själva inte vet om det. Resistens kan också uppstå när patienten slarvar med att ta tabletterna. Därför ett det jätteviktigt att barnen verkligen tar alla sina tabletter varje dag under hela den långa behandlingen. Det kan vara speciellt svårt att behandla tonåringar som rebellerar och ibland vägrar att ta sina mediciner. Vi måste hela tiden förklara hur viktigt det är att fortsätta medicineringen även om den har tuffa biverkningar. Våra specialutbildade kuratorer ger barnen och familjerna stöd.

Finns det en patient som har berört dig särskilt mycket?

Vi hade en 14-årig flicka på vår avdelning som insjuknat i den extremt multiresistenta formen av tuberkulos, så kallad XDR-TB. Hon fick inte umgås med de andra barnen för att inte smitta dem. Hon var väldigt ensam, hennes mamma hade dött i multiresistent tuberkulos och hennes pappa var hemlös. Hon satt alltid i fönstret i sitt rum och tittade ner på gården då vi kom. Hon var redan väldigt svårt sjuk med många behandlingar bakom sig innan då hon kom till oss. Hon och vårt team kämpade länge för hon skulle bli frisk och det var så tragiskt då hon dog. Jag tittar fortfarand automatisk upp i fönstret där hon brukade sitta när jag passerar.

Hur stor är chansen att barnen ni behandlar blir friska?

De allra flesta barnen blir helt friska. Varje gång ett barn avslutar sin behandling har vi en liten ceremoni och vi firar att barnet är frisk. Patienten får presenter och diplom för att hon eller han har varit så duktig. Sedan blir det musik och dans!

Skriv på vårt upprop för bättre läkemedel mot multiresistent tuberkulos!

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare