Hoppa till huvudinnehåll

”PLÅGSAMT ATT SE MINA BARN LIDA”

Publicerad 29 september 2014
Corines och hennes döttrar Oceane och Ketura som behandlas mot malaria på Läkare Utan Gränsers klinik i Bangui, Centralafrikanska republiken. FOTO: Anne Sophie Bonefeld
Corines och hennes döttrar Oceane och Ketura som behandlas mot malaria på Läkare Utan Gränsers klinik i Bangui, Centralafrikanska republiken. FOTO: Anne Sophie Bonefeld

En kraftig ökning av malariafall har gjort den kroniska hälsokrisen i Centralafrikanska republiken mer aktuell än någonsin. En kris som förvärrats av våld och politisk konflikt i landet.

Nioåriga Ketura ligger på en madrass med plastöverdrag. Hennes ögon är bara öppna till hälften, hon andas snabbt och hennes mamma har dränkt hennes kläder i kallvatten för att sänka kroppstemperaturen som närmar sig 41 grader. Ketura har varit sjuk i en vecka nu och hon visar alla tecken på allvarlig malaria. Vår personal tar temperaturen på henne var trettionde minut. Ketura har redan påbörjat en malariabehandling och fått medicin mot den höga febern.

På Keturas säng sitter hennes lillasyster Oceane som också är sjuk i malaria, men vars temperatur inte är lika hög. Fyra andra barn vilar i närheten. I det här lilla rummet på Läkare Utan Gränsers klinik i området PK5 i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui ligger de barn som är för svaga för att återvända hem direkt efter att de träffat en sjuksköterska, och de som behandlats och står under observation.

 – Inte ens när barnen sover under ett myggnät är det möjligt att undvika malaria. Under de här månaderna har något av mina barn varit sjukt i malaria nästan hela tiden. Det är jobbigt att se sina barn lida, säger Corine, som är mamma till Ketura och Oceanes.

Blodprov bekräftar malariafall

Det är lördag morgon och många andra bekymrade föräldrar har tagit med sina barn till kliniken. De ser tysta på när vårt team tar blodprov på varje barn för att avgöra om de har malaria. De barn som visar sig ha sjukdomen vägs sedan för att rätt medicindos ska kunna bestämmas. En sjuksköterska undersöker barnen för att se om det har några andra sjukdomar, som till exempel luftvägsinfektioner, som är vanligt bland små barn i Centralafrikanska republiken.

 – Vanligtvis kostar det cirka 70 kronor för mig att köpa medicin till ett av mina barn. Det är pengar som jag inte har, särskilt som barnen blir sjuka om och om igen. Det här är fjärde gången som jag är på Läkare Utan Gränsers klinik, berättar Corine som är mamma även till tre andra barn som fick stanna hemma denna gång.

Flera tusen malariasjuka

Eftersom de här familjerna bor i huvudstaden Bangui har de tillgång till behandling. Bara under förra veckan togs 800 barn emot och behandlades på kliniken. Utanför Bangui kan det vara svårt att få tillgång till sjukvård. Många gånger är vår personal de enda på sjukhusen och klinikerna som kan erbjuda kvalificerad och gratis vård. Vi behandlar tusentals barn varje månad, många av dem riskerar att dö utan vård.

Det är regnsäsong i Centralafrikanska republiken och med regnet ökar malariafallen. Malaria är den främsta dödsorsaken bland små barn i landet - land som är mitt i en omfattande hälsokris, till synes utan slut.

 – För barn under fem år är det extra viktigt att de får behandling tidigt, för de har inte hunnit utveckla antikroppar mot malariaparasiten, förklarar Papy Nimbata som är läkare och medicinskt ansvarig för de allvarligt sjuka barn som kommer till kliniken i PK5-området.

Äter en gång per dag

När vi träffar honom undersöker han en elvaårig pojke som heter Julio och har 40,8 graders feber. Julio är inte bara allvarligt sjuk i malaria, utan har även lunginflammation och anemi. Han är väldigt tunn och väger bara 23 kilo. Hans mamma förklarar att familjen saknar pengar, och att de har sex barn att föda. De äter oftast bara en gång per dag.

Julio, Ketura och Oceane skrivs ut när deras temperatur gått ned och skickas hem med mediciner. De tillhör den skara barn och föräldrar som haft tur.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997 och har för närvarande 300 internationella medarbetare och 2000 lokalanställda.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare