Hoppa till huvudinnehåll

PLUNDRING I BENTIU FÖRDÖMS

Publicerad 13 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Hundra tusentals är på flykt i Sydsudan efter den senaste tidens strider. Ungefär 40 000 av dem har sökt skydd på två överfulla FN-baser i Juba.

Hundra tusentals är på flykt i Sydsudan efter den senaste tidens strider. Ungefär 40 000 av dem har sökt skydd på två överfulla FN-baser i Juba.

Vi fördömer plundringen av våra sjukvårdsinrättningar som ägde rum i torsdags i Bentiu i Sydsudan. Plundringen äventyrar vår verksamhet där och möjligheterna att göra en humanitär insats i samband med det pågående våldet.

Vi är en av få humanitära organisationer som fortfarande ger vård till internflyktingar och skadade i Bentiu, som är huvudstad i Unity State i Sydsudan. Plundringen av vår anläggning hindrar den humanitära hjälpen.

  – Det är oacceptabelt att en av de få humanitära organisationer som fortfarande bistår befolkningen i Bentiu har utsatts för detta. Vi uppmanar alla parter i konflikten att respektera medicinska inrättningar och att inte förhindra patienterna från att söka vård, oavsett ursprung och etnicitet, säger Arjan Hehenkamp, generalsekreterare i Holland.

Långsiktiga projekt och akut hjälp

Vi har arbetat i Bentiu sedan 2010. Innan den nuvarande konflikten drev vi projekt för behandling av tuberkulos, hiv samt undernäring. Efter det senaste våldsutbrottet har vi fokuserat på att ge postoperativ vård på sjukhuset och primärvård för internflyktingar som sökt skydd på en FN-bas i Bentiu.

På grund av den pågående konflikten står tusentals människor utan sjukvård i Bentiu och uppskattningsvis 10 000 är på flykt längs vägen till Leer.

 – Tusentals människor saknar tillgång till vatten, mat och sjukvård i Bentiu och omgivande områden. Till dess att säkerheten för våra patienter, personal och inrättningar garanteras kommer vi inte att kunna återuppta verksamheten i Bentiu, hur stort behovet än är, säger Raphael Georgeu, landchef i Sydsudan.

Team tvingas till flytt

Till följd av det försämrade säkerhetsläget åkte våra team på onsdagen till Leer, 3,5 timmars resa därifrån. I Leer ger de stöd till sina kollegor på sjukhuset som vi drivit i 25 år. Vid sidan av den reguljära sjukvården börjar vi nu även ta emot krigsskadade patienter från Bentiu.

 – Tusentals människor har flytt från staden, ofta i sista minuten utan att få med sig någonting alls. Vi gör vårt bästa för att bedöma om de har tillgång till vatten, mat och sjukvård på vägen mellan Bentiu och Leer och förbereder oss för att bistå dem som har behov av vår hjälp.

Relaterade nyheter

Anhöriga till patienter väntar i ett rum på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Agok
Sydsudan

"Jag undrar hur hennes liv ska bli nu"

Heidi Wikström är kirurg och arbetar i Agok som ligger i ett omtvistat område mellan Sudan och Sydsudan. 

Sydsudan

Resa genom träskmarken

Alexander Nymans uppdrag i Sydsudan är över. En av hans sista uppgifter blev att resa till Haat, en avlägsen by fyra timmars båtresa genom svårforcerad träskmark.

En nyfödd flicka får poliovaccin på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Agok.
Sydsudan

Kejsarsnitt mellan Sydsudan och Sudan

Heidi Wikström är en finsk kirurg ute på sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser i Abyei - ett omtvistat område mellan Sudan och Sydsudan. Där driver vi områdets enda sjukhus.

En utomhusklinik i Thaker, Leer, Sydsudan.
Sydsudan

Sydsudan: Gruppvåldtäkter och massmord

Befolkningen i provinserna Leer och Mayendit i Sydsudan har utsatts för extremt våld sedan slutet av april. Byar har plundrats och bränts ner, matförråd har länsats och sjukvårdsinrättningar har attackerats.