Hoppa till huvudinnehåll

PLUNDRING I BENTIU FÖRDÖMS

Publicerad 13 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Hundra tusentals är på flykt i Sydsudan efter den senaste tidens strider. Ungefär 40 000 av dem har sökt skydd på två överfulla FN-baser i Juba.

Hundra tusentals är på flykt i Sydsudan efter den senaste tidens strider. Ungefär 40 000 av dem har sökt skydd på två överfulla FN-baser i Juba.

Vi fördömer plundringen av våra sjukvårdsinrättningar som ägde rum i torsdags i Bentiu i Sydsudan. Plundringen äventyrar vår verksamhet där och möjligheterna att göra en humanitär insats i samband med det pågående våldet.

Vi är en av få humanitära organisationer som fortfarande ger vård till internflyktingar och skadade i Bentiu, som är huvudstad i Unity State i Sydsudan. Plundringen av vår anläggning hindrar den humanitära hjälpen.

  – Det är oacceptabelt att en av de få humanitära organisationer som fortfarande bistår befolkningen i Bentiu har utsatts för detta. Vi uppmanar alla parter i konflikten att respektera medicinska inrättningar och att inte förhindra patienterna från att söka vård, oavsett ursprung och etnicitet, säger Arjan Hehenkamp, generalsekreterare i Holland.

Långsiktiga projekt och akut hjälp

Vi har arbetat i Bentiu sedan 2010. Innan den nuvarande konflikten drev vi projekt för behandling av tuberkulos, hiv samt undernäring. Efter det senaste våldsutbrottet har vi fokuserat på att ge postoperativ vård på sjukhuset och primärvård för internflyktingar som sökt skydd på en FN-bas i Bentiu.

På grund av den pågående konflikten står tusentals människor utan sjukvård i Bentiu och uppskattningsvis 10 000 är på flykt längs vägen till Leer.

 – Tusentals människor saknar tillgång till vatten, mat och sjukvård i Bentiu och omgivande områden. Till dess att säkerheten för våra patienter, personal och inrättningar garanteras kommer vi inte att kunna återuppta verksamheten i Bentiu, hur stort behovet än är, säger Raphael Georgeu, landchef i Sydsudan.

Team tvingas till flytt

Till följd av det försämrade säkerhetsläget åkte våra team på onsdagen till Leer, 3,5 timmars resa därifrån. I Leer ger de stöd till sina kollegor på sjukhuset som vi drivit i 25 år. Vid sidan av den reguljära sjukvården börjar vi nu även ta emot krigsskadade patienter från Bentiu.

 – Tusentals människor har flytt från staden, ofta i sista minuten utan att få med sig någonting alls. Vi gör vårt bästa för att bedöma om de har tillgång till vatten, mat och sjukvård på vägen mellan Bentiu och Leer och förbereder oss för att bistå dem som har behov av vår hjälp.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.