Hoppa till huvudinnehåll

PLUNDRING I BENTIU FÖRDÖMS

Publicerad 13 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Hundra tusentals är på flykt i Sydsudan efter den senaste tidens strider. Ungefär 40 000 av dem har sökt skydd på två överfulla FN-baser i Juba.

Hundra tusentals är på flykt i Sydsudan efter den senaste tidens strider. Ungefär 40 000 av dem har sökt skydd på två överfulla FN-baser i Juba.

Vi fördömer plundringen av våra sjukvårdsinrättningar som ägde rum i torsdags i Bentiu i Sydsudan. Plundringen äventyrar vår verksamhet där och möjligheterna att göra en humanitär insats i samband med det pågående våldet.

Vi är en av få humanitära organisationer som fortfarande ger vård till internflyktingar och skadade i Bentiu, som är huvudstad i Unity State i Sydsudan. Plundringen av vår anläggning hindrar den humanitära hjälpen.

  – Det är oacceptabelt att en av de få humanitära organisationer som fortfarande bistår befolkningen i Bentiu har utsatts för detta. Vi uppmanar alla parter i konflikten att respektera medicinska inrättningar och att inte förhindra patienterna från att söka vård, oavsett ursprung och etnicitet, säger Arjan Hehenkamp, generalsekreterare i Holland.

Långsiktiga projekt och akut hjälp

Vi har arbetat i Bentiu sedan 2010. Innan den nuvarande konflikten drev vi projekt för behandling av tuberkulos, hiv samt undernäring. Efter det senaste våldsutbrottet har vi fokuserat på att ge postoperativ vård på sjukhuset och primärvård för internflyktingar som sökt skydd på en FN-bas i Bentiu.

På grund av den pågående konflikten står tusentals människor utan sjukvård i Bentiu och uppskattningsvis 10 000 är på flykt längs vägen till Leer.

 – Tusentals människor saknar tillgång till vatten, mat och sjukvård i Bentiu och omgivande områden. Till dess att säkerheten för våra patienter, personal och inrättningar garanteras kommer vi inte att kunna återuppta verksamheten i Bentiu, hur stort behovet än är, säger Raphael Georgeu, landchef i Sydsudan.

Team tvingas till flytt

Till följd av det försämrade säkerhetsläget åkte våra team på onsdagen till Leer, 3,5 timmars resa därifrån. I Leer ger de stöd till sina kollegor på sjukhuset som vi drivit i 25 år. Vid sidan av den reguljära sjukvården börjar vi nu även ta emot krigsskadade patienter från Bentiu.

 – Tusentals människor har flytt från staden, ofta i sista minuten utan att få med sig någonting alls. Vi gör vårt bästa för att bedöma om de har tillgång till vatten, mat och sjukvård på vägen mellan Bentiu och Leer och förbereder oss för att bistå dem som har behov av vår hjälp.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.