Hoppa till huvudinnehåll

PLUNDRING I BENTIU FÖRDÖMS

Publicerad 13 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Hundra tusentals är på flykt i Sydsudan efter den senaste tidens strider. Ungefär 40 000 av dem har sökt skydd på två överfulla FN-baser i Juba.

Hundra tusentals är på flykt i Sydsudan efter den senaste tidens strider. Ungefär 40 000 av dem har sökt skydd på två överfulla FN-baser i Juba.

Vi fördömer plundringen av våra sjukvårdsinrättningar som ägde rum i torsdags i Bentiu i Sydsudan. Plundringen äventyrar vår verksamhet där och möjligheterna att göra en humanitär insats i samband med det pågående våldet.

Vi är en av få humanitära organisationer som fortfarande ger vård till internflyktingar och skadade i Bentiu, som är huvudstad i Unity State i Sydsudan. Plundringen av vår anläggning hindrar den humanitära hjälpen.

  – Det är oacceptabelt att en av de få humanitära organisationer som fortfarande bistår befolkningen i Bentiu har utsatts för detta. Vi uppmanar alla parter i konflikten att respektera medicinska inrättningar och att inte förhindra patienterna från att söka vård, oavsett ursprung och etnicitet, säger Arjan Hehenkamp, generalsekreterare i Holland.

Långsiktiga projekt och akut hjälp

Vi har arbetat i Bentiu sedan 2010. Innan den nuvarande konflikten drev vi projekt för behandling av tuberkulos, hiv samt undernäring. Efter det senaste våldsutbrottet har vi fokuserat på att ge postoperativ vård på sjukhuset och primärvård för internflyktingar som sökt skydd på en FN-bas i Bentiu.

På grund av den pågående konflikten står tusentals människor utan sjukvård i Bentiu och uppskattningsvis 10 000 är på flykt längs vägen till Leer.

 – Tusentals människor saknar tillgång till vatten, mat och sjukvård i Bentiu och omgivande områden. Till dess att säkerheten för våra patienter, personal och inrättningar garanteras kommer vi inte att kunna återuppta verksamheten i Bentiu, hur stort behovet än är, säger Raphael Georgeu, landchef i Sydsudan.

Team tvingas till flytt

Till följd av det försämrade säkerhetsläget åkte våra team på onsdagen till Leer, 3,5 timmars resa därifrån. I Leer ger de stöd till sina kollegor på sjukhuset som vi drivit i 25 år. Vid sidan av den reguljära sjukvården börjar vi nu även ta emot krigsskadade patienter från Bentiu.

 – Tusentals människor har flytt från staden, ofta i sista minuten utan att få med sig någonting alls. Vi gör vårt bästa för att bedöma om de har tillgång till vatten, mat och sjukvård på vägen mellan Bentiu och Leer och förbereder oss för att bistå dem som har behov av vår hjälp.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.