Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Läkaren Märit om att rädda liv bland ruiner

Publicerad 24 juli 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkaren Märit Halmin pratar med Alexander Uggla om sina känslor under uppdragen i Syrien, Jemen och Afghanistan.

Läkaren Märit Halmin pratar med Alexander Uggla om sina känslor under uppdragen i Syrien, Jemen och Afghanistan.

Narkos- och intensivvårdsläkaren Märit Halmin har behandlat krigsoffer i Syrien, Jemen och Afghanistan. I podden berättar hon hur hon hanterar sin familjs oro, vad hon fruktar allra mest och om uppdraget som måste avbrytas då det otänkbara skedde.

Skottskador och minoffer är hon mentalt förberedd på, men att möta krigets osynliga offer är speciellt svårt: djupt traumatiserade människor och personer med kroniska sjukdomar som inte får behandling.

– Det känns som om jag blev av med oskulden efter mitt första uppdrag. Jag fick en annan syn på världen och mänskligheten. Då kan jag lika gärna fortsätta åka ut på fler uppdrag då jag redan blottats för orättvisorna i världen. Jag vet också hur priviligierad jag själv är och det har gett skuldkänslor, säger Märit Halmin.

Ny poddserie på svenska

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers nya poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Alexander Uggla som jobbar på kontoret i Stockholm.

Hur förhandlar man med gerillaledare? Hur hanterar man sina känslor då ett barn dör framför ens ögon? Hur håller man humöret uppe efter dramatiska räddningsinsatser ute till havs? Hur håller man liv i sin relation hemma? Och varför är ost så viktig i humanitära insatser? Alla fem poddavsnitt släpps samtidigt.

Ladda ner poddserien

Alla avsnitt

Relaterade nyheter

Syrien

”Jag lovade att rädda hans son”

"När han äntligen blev lugn kunde jag inte låta bli att garantera honom att han inte skulle förlora två söner på en natt. Tanken for genom mitt huvud - jag ska, och jag måste, rädda hans yngre sons liv."
- Akin Chan, kirurg i norra Syrien.

Tre år gamla Joud får behandling för sjukdomen thalassemi på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.
Syrien

Att behandla thalassemi i Syrien

Efter sju års krig i Syrien har patienter med kroniska sjukdomar inte fått den behandling eller de mediciner som de behöver. På Tal Abyad-sjukhuset i nordöstra Syrien behandlar vi barn med den ovanliga sjukdomen thalassemi.

En pojke med astma får hjälp på akutmottagningen på ett av våra sjukhus i Syrien.
Syrien

Vi måste få arbeta i hela Syrien

Vi ber än en gång att den syriska regeringen ger oss tillträde till hela Syrien så att vi kan ge människor vård, var de än befinner sig. I sju års tid har vi nekats tillträde trots de enorma behoven i landet.

Barnmorskan Mimansa Madheden tillsammans med Aqila, som är ansvarig för fortbildning och klinisk träning på sjukhuset i Dasht-e-Barchi, Afghanistan.
Afghanistan

Den starka känslan av tacksamhet

Så lugnt och sansat som möjligt försökte vi prata med henne, för att informera om de eventuella konsekvenserna, för att förvissa oss om att hon för