Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Läkaren Linn om oviljan att vänja sig vid döden

Publicerad 20 februari 2019

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sonja Leister pratar med läkaren Linn Fränngård om hennes uppdrag i Sydsudan.

Sonja Leister pratar med läkaren Linn Fränngård om hennes uppdrag i Sydsudan.

I Doro flyktingläger i Sydsudan lever tiotusentals människor i enkla hus av lera utan elektricitet. Dit åkte läkaren Linn Fränngård på sitt andra uppdrag. Det hon mötte var en brutal verklighet.

– Det var något av det jobbigaste jag varit med om. Jag ville inte vänja mig, och jag tycker inte att man bör vänja sig vid, att barn dör på det här sättet. Det var en stor konflikt i mig. Men samtidigt för att orka, och för att kunna stanna kvar, var jag tvungen att acceptera att vi inte kan rädda alla, berättar Linn i podden.

Sydsudan är världens yngsta land och plågas av ett pågående inbördeskrig där fyra miljoner människor har tvingats på flykt. Både barna- och mödradödligheten är bland de högsta i världen. Men bakom varje siffra finns ett liv som slutar alldeles för tidigt. Under sitt uppdrag vårdade Linn en aldrig sinande ström av svårt sjuka barn. Många av dem dog. Går det att vänja sig vid att barn inte överlever och vad gör man för att hantera känslorna när jobbet blir för tufft?

– När man står mitt i den här verkligen omringad av död och elände är det inte lätt att hålla fast i allt bra vi också gör där, vilket egentligen är det man måste göra för att kunna fortsätta.

Dessutom – varför växer det basilika i en avkrok som Doro, och vilken film drog störst publik på personalens filmkvällar.

Läs ett utdrag ur Linns dagbok ”Det slutar aldrig brinna här”.

VÅR PODDSERIE PÅ SVENSKA

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Björn Udd som jobbar på kontoret i Stockholm.

LYSSNA PÅ PODDSERIEN

ALLA AVSNITT

Relaterade nyheter

Lastman Muthko, som var svårt sjuk i malaria, är ett av många barn som fått vård i Doro flyktingläger, Sydsudan.
Sydsudan

”Det slutar aldrig brinna här”

Läkaren Linn Fränngård kämpar mot statistiken under sitt uppdrag i Doro, Sydsudan. Här berättar hon om tre dagar som går från sorg och förtvivlan till en känsla av glädje och hopp.

Sjuksköterskan Michal Pospíšil med kollegor i Sudan.
Sudan

Fem myter om att arbeta för Läkare Utan Gränser

Michal Pospíšil är en sjuksköterska från Tjeckien som nyligen kom hem från sitt första uppdrag i Sudan. I detta blogginlägg utmanar han några av de mest populära myterna om att arbeta för Läkare Utan Gränser.

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.