Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Läkaren Ludvig om kontrollbehov och kackerlackor

Publicerad 24 juli 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkaren Ludvig Bolinder pratar med Sonja Leister om hur uppdraget långt ute på den kongolesiska landsbygden påverkade hans kontrollbehov.

Läkaren Ludvig Bolinder pratar med Sonja Leister om hur uppdraget långt ute på den kongolesiska landsbygden påverkade hans kontrollbehov.

I två dygn färdades ST-läkaren Ludvig Bolinder i båt för att kunna hjälpa till att bekämpa ett allvarligt mässlingsutbrott. I podden berättar han hur han tacklade sitt kontrollbehov, hur han klarade sig utan kontakt med omvärlden och varför ost är så viktigt för hjälparbetare.

Arbetet för Läkare Utan Gränser var en dröm som gick uppfyllelse, men de praktiska förhållandena i Kongo-Kinshasa var ibland påfrestande.

– Det var tungt att i tre månader sova på ett betonggolv omgiven av vägglöss. Jag vakande varje morgon med blodfläckar i lakanen. På kvällen tog jag en hinkdusch med tiotusen små stickande kryp svärmande omkring mig, så det var bara att torka sig med handduken så fort man kunde, berättar Ludvig Bolinder.

Ny poddserie på svenska

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers nya poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Alexander Uggla som jobbar på kontoret i Stockholm.

Hur förhandlar man med gerillaledare? Hur hanterar man sina känslor då ett barn dör framför ens ögon? Hur håller man humöret uppe efter dramatiska räddningsinsatser ute till havs? Hur håller man liv i sin relation hemma? Och varför är ost så viktig i humanitära insatser? Alla fem poddavsnitt släpps samtidigt.

Ladda ner poddserien

Alla avsnitt

Relaterade nyheter

Treåriga Samuel lider av akut undernäring. Han tvingades fly tillsammans med sin familj när våldsamheter bröt ut i sydvästra Etiopien.
Etiopien

En miljon människor i behov av humanitärt stöd

Över 900 000 människor har tvingats på flykt i sydvästra Etiopien på grund av det ökande våld i området. Därför har vi inlett en akutinsats för att ta hand om de mest akuta behoven.

Läkaren Lanice Jones i Kongo-Kinshasa tillsammans med den nyblivna mamman och hennes son.
Kongo-Kinshasa

"Det vackraste ljudet i världen"

"Teamet organiserade sig, medan jag satt kvar. Min hand tryckte hårt mot barnets huvud och lättade på trycket."
- Läkaren Lanice Jones fick jobba hårt för att rädda en nyfödd bebis.

Anneli, andra från vänster, tillsammans med sina kollegor Khadafi, Veselina och Karin i Kongo-Kinshasa.
Ebola

5 frågor om det pågående ebolautbrottet

"Jag kom till Nordkivu kort efter att utbrottet uppdagats. Då var situationen ganska desperat."
- Sjuksköterskan Anneli Eriksson, som just nu är på plats i Kongo-Kinshasa för att behandla ebolasjuka och utbilda sjukvårdspersonal.