Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Kirurgen Johan om sheriffer, skalv och svek

Publicerad 25 oktober 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm

Läkaren Johan von Schreeb pratar med Alexander Uggla som jobbar på vårt kontor i Stockholm.

Läkaren och kirurgen Johan von Schreeb har jobbat i flera stora naturkatastrofer. Varför gjorde den svårt skadade killen i jordbävningen på Haiti ett så djupt intryck? Och varför valde han att svika sitt eget barn i ett akutläge? 

I vår podd berättar Johan också vad Vilda Västern har att göra med moral.

För 25 år sedan var Johan von Schreeb med om att grunda Läkare Utan Gränser i Sverige. Hans passion för humanitärt medicinskt arbete har hållit i sig genom åren, även om engagemanget haft ett pris. Som småbarnspappa åkte han på nolltid ut på akutuppdrag till krigsområden och katastrofer. När ebolaepidemin drabbade Västafrika bad hans vuxna dotter honom att stanna hemma, men han valde att ändå åka.

– Min dotter behövde mitt stöd i tillvaron. Genom att åka bröt jag förtroendet och prioriterade inte henne. Det var ett svårt övervägande och det har vi pratat om mycket. Det var utan tvivel ett svek, säger han.

Bland de otaliga patienter han mött under sina uppdrag minns han framför allt barnen.

– Barn är ju alltid speciella, framför allt om man har barn själv. Det blir på något sätt livet självt som symboliseras där. Barn kan ju börja leka under de mest absurda situationer. Trots att bomberna nästan regnar så kan de hålla på och spela fotboll. Men när det inte leker, då vet man att här är det illa. Det ser man ofta bland undernärda barn, säger Johan von Schreeb.

VÅR PODDSERIE PÅ SVENSKA

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Alexander Uggla som jobbar på kontoret i Stockholm.

Ladda ner poddserien

Alla avsnitt

Relaterade nyheter

Beira, Moçambique, har drabbats hårt av cyklonen Idai.
Naturkatastrofer

Beira: ”Förödelse – och otroligt mycket vatten”

Gert Verdonck, katastrofkoordinator för Läkare Utan Gränsers insats i Beira, Moçambique, berättar  om situationen efter cyklonen Idai.

Cyklonen Idai har drabbat Zimbabwe, Mocambique och Malawi hårt
Naturkatastrofer

Södra Afrika: Stor förstörelse i cyklonens spår

Cyklonen Idai slog till mot Afrikas östra kust den 14 mars och har orsakat stor förödelse i Moçambique, Zimbabwe och Malawi. Stora områden är fortsatt avskurna från hjälp.

Naturkatastrofer

Indonesien: fler drabbade är i behov av hjälp

Drygt en vecka efter att en tsunami drog in över kusten vid Sundasundet i Indonesien fortsätter våra medarbetare att ge vård till människor i det drabbade området. 

Tsunami i Indonesien, Läkare Utan Gränser har tre team som ger sjukvård till drabbade
Naturkatastrofer

Vi vårdar skadade efter tsunamin i Indonesien

Våra team stöttar vårdcentralerna i Pangeglang, Indonesien, och vårdar skadade efter den tsunami som drog in över kusten vid Sundasundet den 22 december. Vi driver även en mobil klinik för att nå ut till fler patienter.