
På grund av en ny topp i antalet ebolafall i Guineas huvudstad Conakry närmar sig Läkare Utan Gränsers ebolacenter nu sin gräns.
Conakry – den första staden att drabbas av ebolautbrottet i Västafrika – står för närvarande inför en omfattande uppgång av antalet sjukdomsfall. I juli tycktes antalet sjuka minska i Guinea, något som ingav hopp om att epidemin kunde vara över snart. Men för närvarande vårdar Läkare Utan Gränser 120 patienter, varav 85 har bekräftad ebola, i våra två ebolacenter i städerna Conakry och Guéckédou i Guinea.
Donka ebolacenter, beläget inne på hälsoministeriets sjukhus i Conakry, är det som drabbats värst. Under en dag tog vi emot 22 patienter, varav 18 kom ifrån Coyahregionen fem mil öster om Conakry. Nu finns det 62 patienter inskrivna på Donka ebolacenter. Centret har 60 bäddar och byggs nu ut för att få plats med 14 bäddar till. Rädslan är stor att det ska komma fler fall i huvudstaden. Som en följd av att så många nya patienter anländer, bland annat flera barn som kräver omfattande tillsyn, har ebolacentret nu nått sin gräns och kan inte byggas ut mer.
Fler insjuknade
Stephane Hauser, fältkoordinator i Donka, har noterat en stadig ökning av antalet sjukdomsfall sedan han kom till Guinea i slutet av augusti:
– Just nu finns det tre smittspridningskedjor i fyra områden i Conakry. Med den här nya kedjan i Coyah, som vi i dagsläget inte vet varifrån den härstammar, och de i Forecariah och Dalaba, som vi känner till men inte vet allt om, så riskerar vi att bli överfulla. I takt med att antalet sjuka har ökat har vi också utökat vårt arbete. Men att renovera lokalerna för att få mer utrymme verkar helt enkelt inte räcka.
För närvarande arbetar 130 personer dygnet runt på Donka behandlingscenter och de flesta av dem är experter inom området. Av de 200 bekräftade fallen vi tagit emot sedan centret öppnade, har 105 tillfrisknat. Men efter månader av hårt arbete är nu våra medicinska team och sanitetsteamen utslitna och behöver bytas ut om vi ska kunna garantera en kvalitativ vård.
– Våra team visar en enorm hängivenhet. De möter döden dagligen, ibland även bland sina kollegor, och arbetar under svåra förutsättningar. Ändå har ingen slutat, säger Stephane Hauser.
Läkare Utan Gränser utbildar
För att minska på det hårda trycket på personalen utbildar vi personal som ska kunna avlösa. Tillsammans med hälsoministeriet har teamen tränat vårdpersonal och vatten- och sanitetspersonal från en lokal organisation som ska börja arbeta på andra vårdinrättningar. Men det stora antalet patienter som just nu behöver vård gör att de än så länge behövs på Donkacentret.
– Jag är verkligen oroad över att jag en dag kommer att behöva säga nej till patienter för att vi inte har plats, avslutar Stephane Hauser.
