Efter 42 dagar utan nya ebolafall förklaras Liberia idag ebolafritt. Läkare Utan Gränser är väldigt glada över detta. Samtidigt betonar organisationen att epidemin inte ännu är över i grannländerna Guinea och Sierra Leone.
För att förhindra att ebola sprids igen måste man samarbeta över nationsgränser.
– För Liberia är det en viktig milstolpe att inga nya ebolafall har registrerats på 42 dagar. Men vi får inte luta oss tillbaka förrän alla tre länder är ebolafria, säger Mariateresa Cacciapuoti, Läkare Utan Gränsers landansvarig i Liberia.
Liberia är det landet i Västafrika som har drabbats hårdast av ebolaepidemin. Fler än 10 500 personer insjuknade och över 4 700 dog av ebola. Situationen i landet var värst mellan augusti och oktober förra året. Läkare Utan Gränser drev då ebolacentret ELWA 3 i huvudstaden Monrovia. Med en kapacitet på 400 sängar blev ELWA 3 det största ebolacentret som någonsin har byggts.
– Regeringen och befolkningen i Liberia har jobbat ihärdigt för att stoppa utbrottet. Men situationen kan snabbt vända igen om man släpper ansträngningarna nu, säger Mariateresa Cacciapuoti.
Nya fall i grannländerna
I Sierra Leone och Guinea har sammanlagt 18 nya fall rapporterats under veckan fram till den 3 maj. Det är färre än tidigare, då runt 30 nya fall registrerats i veckan, men det är viktigt att fortsätta kampen till sista fallet.
Så länge det finns ebolafall i grannländerna Guinea och Sierra Leone finns det risk att viruset sprider sig igen till Liberia. Det behövs koordinerade insatser över nationsgränser för att nå noll fall i alla drabbade länder.
Bygga upp sjukvården
Närmre 200 liberianska hälsoarbetare har dött av ebola och epidemin har försvagat landets redan sköra sjukvårdssystem.
– Sjukvården måste prioriteras i Liberia. Det internationella samfundet måste stödja Liberia, Guinea och Sierra Leone för att bygga upp ett starkt sjukvårdssystem, säger Mariateresa Cacciapuoti.
I mars släppte Läkare Utan Gränsers en rapport om ebolainsatsen (’Pushed to the Limit and Beyond’) som kritiserar att den internationella hjälpen nådde Västafrika för sent och att engagemanget inte var tillräckligt omfattande. Trots att Läkare Utan Gränser flera gånger uppmanade det internationella samfundet att hjälpa till i kampen mot ebola hände det alldeles för lite.
– Man kan helt enkelt säga att vi alla kom för sent. Omvärlden – inklusive Läkare Utan Gränser – har reagerat för långsamt, säger Henry Gray, ansvarig för organisationens ebolainsats. Vi har lärt oss en läxa, men den fick flera tusen människor betala med livet för. Vi kan bara hoppas att samma sak inte kommer hända igen.
