Hoppa till huvudinnehåll

Primärvård och psykologiskt stöd till flyktingar i Bulgarien

Publicerad 21 november 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Syriska flyktingbarn på ett mottagningscentra i Bulgarien. Det finns stora brister i mottagandet, bland annat får inte asylsökande den sjukvård de har rätt till.

Syriska flyktingbarn på ett mottagningscentra i Bulgarien. Det finns stora brister i mottagandet, bland annat får inte asylsökande den sjukvård de har rätt till.

Det råder fruktansvärda förhållanden i mottagningscentra för syriska flyktingar i Bulgarien. Vi startar ett projekt i huvudstaden Sofia.

I Sofia och Harmanli har våra team sett skrämmande förhållanden på flyktingmottagningarna och en katastrofal brist på medicinsk hjälp till flyktingarna. Vi har därför påbörjat en akut medicinsk insats och delar ut förnödenheter i de tre mottagningscentra i den bulgariska huvudstaden samt i den sydöstra delen av landet. Läkare Utan Gränser uppmanar bulgariska och europeiska myndigheter att finna snabba och konkreta lösningar för att förbättra mottagandet för asylsökande.

Anländer utmattade

Sedan januari har nära 10 000 migranter, varav en majoritet syrier, kommit till Bulgarien. Många syriska familjer som flytt kriget anländer utmattade eftersom de varit tvungna att hitta vägar förbi gränskontrollerna längs den bulgarisk-turkiska gränsen.

- Att ta sig in i Europa är i dag i praktiken omöjligt för flyktingar, även för syrier som flyr krigets fasor, säger Ioanna Kotsioni, landansvarig i Bulgarien. Murar byggs i Grekland och snart i Bulgarien vilket tvingar de mest desperata att leta efter ännu farligare färdvägar, som till exempel via öarna i Egeiska havet.

Vid ankomsten till Bulgarien upptäcker hundratatals människor att deras enda alternativ är att sova utomhus i ouppvärmda tält medan andra packar ihop sig i oanvända klassrum i skolor eftersom de mottagningscentra som finns saknar kapacitet att hantera mängden av folk.

-Trots att de bulgariska myndigheterna vidtagit en del åtgärder förblir mottagningsförhållandena oacceptabla. Dessa människor lever i överbefolkade centra, ibland med bara en toalett för femtio människor. Vad som är än mer bekymmersamt är familjer som inte får tillräckligt mycket mat att äta, säger Ioanna.

Brist på sjukvård för asylsökande

Enligt europeisk standard har Bulgarien ansvaret för att försäkra tillgången till medicinsk och psykologisk vård för asylsökande såväl som specialistvård till särskilt utsatta grupper, till exempel människor som utsatts för tortyr eller för sexuellt våld och för funktionshindrade. Ändå är det långt ifrån säkert att asylsökande har tillgång till sjukvård.

För att åtgärda denna brist på stöd har våra team satt igång verksamhet i två mottagningscentra i Sofia och kommer snart att öppna en vårdmottagning i ett mottagningscentra i Harmanli. Teamen kommer att bistå med gratis primärvård och psykologiskt stöd till flyktingar.

-Det finns många människor med kroniska sjukdomar som behöver regelbunden medicinsk uppföljning, säger Colette Gadenne, som besökt för Bulgarien för att undersöka migranternas situation. De här mottagningsvillkoren kommer bara att förvärra det psykiska lidandet för de här människorna som upplevt ett fruktansvärt krig.

Inom de närmaste dagarna kommer vi att dela ut grundläggande förnödenheter inklusive filtar, kläder och hygienartiklar. Detta kommer inte på egen hand att lösa de avgörande problemen med mottagningen av asylsökande i Bulgarien.

-Vintern är i antågande och situationen kan bli mycket värre, säger Colette Gadenne. Bulgarien och EU måste snabbt hitta sätt att se till så att nödställda människor som flyr kriget tas emot på ett bra sätt, säger Colette.

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.