Hoppa till huvudinnehåll

Primärvård och psykologiskt stöd till flyktingar i Bulgarien

Publicerad 21 november 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Syriska flyktingbarn på ett mottagningscentra i Bulgarien. Det finns stora brister i mottagandet, bland annat får inte asylsökande den sjukvård de har rätt till.

Syriska flyktingbarn på ett mottagningscentra i Bulgarien. Det finns stora brister i mottagandet, bland annat får inte asylsökande den sjukvård de har rätt till.

Det råder fruktansvärda förhållanden i mottagningscentra för syriska flyktingar i Bulgarien. Vi startar ett projekt i huvudstaden Sofia.

I Sofia och Harmanli har våra team sett skrämmande förhållanden på flyktingmottagningarna och en katastrofal brist på medicinsk hjälp till flyktingarna. Vi har därför påbörjat en akut medicinsk insats och delar ut förnödenheter i de tre mottagningscentra i den bulgariska huvudstaden samt i den sydöstra delen av landet. Läkare Utan Gränser uppmanar bulgariska och europeiska myndigheter att finna snabba och konkreta lösningar för att förbättra mottagandet för asylsökande.

Anländer utmattade

Sedan januari har nära 10 000 migranter, varav en majoritet syrier, kommit till Bulgarien. Många syriska familjer som flytt kriget anländer utmattade eftersom de varit tvungna att hitta vägar förbi gränskontrollerna längs den bulgarisk-turkiska gränsen.

- Att ta sig in i Europa är i dag i praktiken omöjligt för flyktingar, även för syrier som flyr krigets fasor, säger Ioanna Kotsioni, landansvarig i Bulgarien. Murar byggs i Grekland och snart i Bulgarien vilket tvingar de mest desperata att leta efter ännu farligare färdvägar, som till exempel via öarna i Egeiska havet.

Vid ankomsten till Bulgarien upptäcker hundratatals människor att deras enda alternativ är att sova utomhus i ouppvärmda tält medan andra packar ihop sig i oanvända klassrum i skolor eftersom de mottagningscentra som finns saknar kapacitet att hantera mängden av folk.

-Trots att de bulgariska myndigheterna vidtagit en del åtgärder förblir mottagningsförhållandena oacceptabla. Dessa människor lever i överbefolkade centra, ibland med bara en toalett för femtio människor. Vad som är än mer bekymmersamt är familjer som inte får tillräckligt mycket mat att äta, säger Ioanna.

Brist på sjukvård för asylsökande

Enligt europeisk standard har Bulgarien ansvaret för att försäkra tillgången till medicinsk och psykologisk vård för asylsökande såväl som specialistvård till särskilt utsatta grupper, till exempel människor som utsatts för tortyr eller för sexuellt våld och för funktionshindrade. Ändå är det långt ifrån säkert att asylsökande har tillgång till sjukvård.

För att åtgärda denna brist på stöd har våra team satt igång verksamhet i två mottagningscentra i Sofia och kommer snart att öppna en vårdmottagning i ett mottagningscentra i Harmanli. Teamen kommer att bistå med gratis primärvård och psykologiskt stöd till flyktingar.

-Det finns många människor med kroniska sjukdomar som behöver regelbunden medicinsk uppföljning, säger Colette Gadenne, som besökt för Bulgarien för att undersöka migranternas situation. De här mottagningsvillkoren kommer bara att förvärra det psykiska lidandet för de här människorna som upplevt ett fruktansvärt krig.

Inom de närmaste dagarna kommer vi att dela ut grundläggande förnödenheter inklusive filtar, kläder och hygienartiklar. Detta kommer inte på egen hand att lösa de avgörande problemen med mottagningen av asylsökande i Bulgarien.

-Vintern är i antågande och situationen kan bli mycket värre, säger Colette Gadenne. Bulgarien och EU måste snabbt hitta sätt att se till så att nödställda människor som flyr kriget tas emot på ett bra sätt, säger Colette.

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.