Hoppa till huvudinnehåll

PSYKISK HÄLSA: "Vi hjälper dem att läka såren"

Publicerad 10 oktober 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vår psykolog Henrike tillsammans med tre av de barn som vi stöttat med psykisk hälsovård i flyktinglägret Domeez, Irak.

Vår psykolog Henrike tillsammans med tre av de barn som vi stöttat med psykisk hälsovård i flyktinglägret Domeez, Irak.

Idag är det världsdagen för psykisk hälsa och vi vill uppmärksamma hur viktigt det är med psykisk hälsovård för människor som varit med om krig och katastrofer. Så här berättar psykologen Henrike Zellmann som jobbar i flyktinglägret Domeez i Irak dit många syrier flytt undan det pågående kriget.

”Här i lägret ser vi hur människors behov av psykisk hälsovård blir allt större. Folk är oerhört desillusionerade. När de först kom hit hade många en förhoppning om att de bara skulle behöva stanna i några månader. Nu inser alla att situationen inte blir bättre. De vet inte om eller när konflikten kommer att ta slut.

Flyktingarnas psykiska hälsa är mycket skör. Det finns många faktorer som gör att deras hälsa blir sämre: de tuffa levnadsvillkoren i lägret, minnena från den pågående konflikten i Syrien, den stora osäkerheten kring när konflikten kommer att ta slut och om de någonsin kommer att kunna leva ett normalt liv igen.

För ett par veckor sedan hade vi en kvinna som kom till vår klinik och uppvisade symtom på delirium. Hon trodde att hon var gravid med elva barn. Vi var oroliga eftersom hon har tre barn, och vi inte visste hur deras situation såg ut hemma. Så vi gick för att besöka henne och såg att förutsättningarna där hemma var okej och att hon fick starkt stöd från sina grannar. Vi kommer nu att följa hennes fall noga och uppmuntrar henne att fortsätta komma till oss för samtal. Stigma kring psykiska problem kan vara ett stort problem här så det var skönt att se att hon fick stöd från sin omgivning.

När jag ser barnen här i lägret får jag en känsla av att deras liv bara slösas bort. Det finns inte mycket för dem att göra så de tillbringar sina dagar med att leka i smutsen. Vissa måste hitta jobb för att hjälpa till att försörja familjen. Tonåringar, så unga som 13 och 14 år, arbetar och kan inte fortsätta sin skolgång.

När vi gör konsultationer med barn är det viktigt att vi får dem att förstå att deras reaktioner är normala. De lever under mycket onormala omständigheter men måste få veta att många av deras vänner reagerar på samma sätt som de gör.

Ett av de vanligaste symtomen hos barnen är sängvätning. Det innebär ett extra orosmoment för föräldrar som inte alltid vet hur de ska hantera problemet. Ofta skäms barnen och blir generade och det kan skapa spänningar i relationen till föräldrarna.

Nyligen kom en tioårig pojke till oss med det här problemet. Han hade kommit till Irak några månader tidigare och hade återförenats med sin familj i lägret. Vi förklarade för honom att det han upplevde var normalt, gav honom några råd om hur han kunde hantera det, och försäkrade honom om att det inte var något allvarligt. Det var så härligt att se hur lättad han blev! Bara genom att vi kunde tala öppet om saken kunde han övervinna mycket av sin förlägenhet.

För många människor är de psykiska såren svåra att upptäcka men vårt team kan se hur otroligt djupa de är. En av de viktigaste sakerna vi gör är att helt enkelt ge patienterna tid att uttrycka sig. Tillsammans med kuratorn arbetar patienten för att hitta sätt att hantera sin situation, lindra symtomen och få mer kontroll över sina reaktioner. Många vill inte belasta sin familj med sina problem och då hjälper det verkligen att kunna prata med någon utomstående i en konfidentiell miljö.

När människor kommer till kliniken är de ofta mycket upprörda. De är väldigt stressade och vissa gråter. Då kan vi erbjuda dem en trygg plats där de kan berätta om sin situation, bearbeta sina reaktioner och få veta att deras beteende inte är onormalt, att de inte håller på att bli tokiga. Så snart vi har stängt dörren lyssnar vi på dem. Utan att vara påträngande hjälper vi dem att läka. Även om såren kan läka, så försvinner inte alltid lidandet. Men om vi kan hjälpa dem att hitta ett sätt att bättre hantera och ta itu med lidandet, så är det alltid något.”

Vårt psykiska hälsovårdsprojekt i flyktinglägret Domeez i Irak har öppet sex dagar i veckan. Varje vecka genomför våra fyra medarbetare i teamet mellan 70 och 100 konsultationer - för individer såväl som för familjer och grupper. Vårt team arbetar tillsammans med läkare, sjuksköterskor och socialarbetare för att upptäcka, diagnostisera och ge omfattande psykisk hälsovård.

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

Barnläkaren Monica Thallinger tillsammans med Alia i västra Mosul, Irak, inför högtiden Eid.
Irak

”En skugga av sitt forna jag”

"Jag undrade om de psykologiska konsekvenserna var värre än hennes fysiska skador."
- Barnläkaren Monica Thallinger berättar om flickan Alia som hon mötte i västra Mosul, Irak. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.