Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsinsatsen fortsätter med två fartyg på medelhavet

Publicerad 23 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränser har jobbat ombord på räddningsfartyget MY Phoenix som drivs av den amerikanska hjälporganisationen MOAS.

Läkare Utan Gränser har jobbat ombord på räddningsfartyget MY Phoenix som drivs av den amerikanska hjälporganisationen MOAS.

MOAS (Migrant Offshore Aid Station) har beslutat att upphöra med sin nuvarande sök- och räddningsinsats på Medelhavet. Som ett resultat kommer vi inte längre ge akut medicinsk hjälp ombord på MY Phoenix.

Vi kommer dock fortsätta hjälpa människor på väg över Medelhavet med de två sök- och räddningsfartygen Dignity I och Bourbon Argos, som båda drivs i vår egen regi. Läkare Utan Gränser bistår också migranter och flyktingar i Europa samt i länder som drabbats av konflikter och humanitära kriser, såsom Syrien, Turkiet, Etiopien, Irak, Afghanistan och Nigeria.

– Det behövs fortfarande långsiktiga och proaktiva sök- och räddningsinsatser. Hittills i år har mer än 2 800 människor drunknat i sina försök att korsa Medelhavet, säger Will Turner, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare ombord på MY Phoenix.

– Så länge våld och förföljelse tvingar så många människor på flykt kommer de att försöka komma till Europa. Så länge des saknas säkra och lagliga vägar kommer människor fortsätta att riskera sina liva och dö till havs, fortsätter Will Turner.

Läkare Utan Gränsers team ombord på räddningsfartyget MY Phoenix har sedan början på maj tagit hand om 6 985 personer som räddats till havs. De flyr från länder såsom Eritrea, Somalia, Nigeria, Syrien, Gambia och Libyen och tar sig ut i sjöodugliga trä- och gummibåtar. De som har räddats har berättat om hemska upplevelser som de har varit med om i sina hemländer, på flykt och under tiden i Libyen. Våra team har behandlat patienter med allt från lätt uttorkning till nedkylning, njursvikt och skottskador.

Sedan Läkare Utan Gränser inledde räddningsinsatserna på Medelhavet i maj har de tre fartygen MY Phoenix, Bourbon Argos och Dignity I räddat över 16 100 personer på Medelhavet.

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Vårt räddningsfartyg Bourbon Argos i november 2015
Nyheter från fältet

Följ med oss i fält – 2015 i ett nötskal

Brutala konflikter, attacker mot sjukhus och människor som riskerade livet på vägen till Europa. Vår digitala årsredovisning tar dig på en resa genom året 2015.

Khorshid Aryannejad i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Människor var väldigt rädda"

"Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken." Khorshid Aryannejad, kulturtolk, var på plats i Idomeni i söndags.

Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.
Nyheter från fältet

Kaotisk vid makedonska gränsen

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.