Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsinsatsen fortsätter med två fartyg på medelhavet

Publicerad 23 september 2015
Foto: Gabriele Casini
Läkare Utan Gränser har jobbat ombord på räddningsfartyget MY Phoenix som drivs av den amerikanska hjälporganisationen MOAS.

MOAS (Migrant Offshore Aid Station) har beslutat att upphöra med sin nuvarande sök- och räddningsinsats på Medelhavet. Som ett resultat kommer vi inte längre ge akut medicinsk hjälp ombord på MY Phoenix.

Vi kommer dock fortsätta hjälpa människor på väg över Medelhavet med de två sök- och räddningsfartygen Dignity I och Bourbon Argos, som båda drivs i vår egen regi. Läkare Utan Gränser bistår också migranter och flyktingar i Europa samt i länder som drabbats av konflikter och humanitära kriser, såsom Syrien, Turkiet, Etiopien, Irak, Afghanistan och Nigeria.

– Det behövs fortfarande långsiktiga och proaktiva sök- och räddningsinsatser. Hittills i år har mer än 2 800 människor drunknat i sina försök att korsa Medelhavet, säger Will Turner, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare ombord på MY Phoenix.

– Så länge våld och förföljelse tvingar så många människor på flykt kommer de att försöka komma till Europa. Så länge des saknas säkra och lagliga vägar kommer människor fortsätta att riskera sina liva och dö till havs, fortsätter Will Turner.

Läkare Utan Gränsers team ombord på räddningsfartyget MY Phoenix har sedan början på maj tagit hand om 6 985 personer som räddats till havs. De flyr från länder såsom Eritrea, Somalia, Nigeria, Syrien, Gambia och Libyen och tar sig ut i sjöodugliga trä- och gummibåtar. De som har räddats har berättat om hemska upplevelser som de har varit med om i sina hemländer, på flykt och under tiden i Libyen. Våra team har behandlat patienter med allt från lätt uttorkning till nedkylning, njursvikt och skottskador.

Sedan Läkare Utan Gränser inledde räddningsinsatserna på Medelhavet i maj har de tre fartygen MY Phoenix, Bourbon Argos och Dignity I räddat över 16 100 personer på Medelhavet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare