Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Syrienkriget drabbar till stor del kvinnor och barn

Publicerad 18 februari 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
Ett barn med brännskador på ett sjukhus i norra Syrien.

Mellan 30 och 40 procent av de som skadas och dör i krigets Syrien är kvinnor och barn. Det visar en ny rapport som vi släpper idag. 

Läkare Utan Gränser har sammanställt statistik från förra året över krigsskadade och dödsoffer på 70 av de 152 sjukvårdsinrättningar som organisationen stödjer i Syrien.

Rapporten kommer fram till att över 150 000 människor behandlades på sjukhus och kliniker som vi stödjer, över 7 000 personer dog på dessa anläggningar till följd av kriget. Antalet krigsoffer som sökte vård på sjukhus är mycket högt, det tyder på att kriget i stor utsträckning drabbar civila. Den höga andelen kvinnor och barn bland offren bekräftar bilden.

– Siffrorna i rapporten är hårresande. Och de ger ändå bara en antydan om lidandet. De människor som är kvar i Syrien lever i konstant rädsla och omges av förödelse och död, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige som själv har jobbat för organisationen i Syrien.

I statistiken ingår enbart de patienter som har lyckats ta sig till ett av de sjukhus som ingick i undersökningen. Det betyder att det verkliga antalet skadade och dödsoffer i Syrien är mycket högre än denna rapport kan visa.

Attacker mot sjukvård på dagordningen

Siffror från 2015 visar också att 63 av de sammanlagt 152 vårdinrättningar som vi stöttar i Syrien bombades eller attackerades. Tolv av dem blev helt förstörda. Under attackerna dog och skadades sammanlagt 81 anställda.

– Hur många oskyldiga behöver dö innan någonting händer? Vi kräver att attacker mot civila, mot sjukhus och sjukvårdspersonal upphör omedelbart. Alla som är inblandade i kriget måste se till att dessa oacceptabla övergrepp stoppas, säger Katrin Kisswani.

Hur stödjer Läkare Utan Gränser sjukhus i Syrien?

I nuläget driver vi sex vårdinrättningar i Syrien. Utöver det stödjer vi över 150 sjukhus i landet, eftersom säkerhetsläget begränsar möjligheterna att driva egna projekt. Stödet kan se olika ut: bland annat förser Läkare Utan Gränser de syriska sjukhusen med material, läkemedel och bränsle. Vi finansierar även sjukvårdspersonalens löner. Om sjukvårdsanläggningar i Syrien träffas i attacker står vi för reparationer och återuppbyggnad. Dessutom bidrar vi med teknisk och medicinsk rådgivning.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare