Hoppa till huvudinnehåll

#REACHOFWAR - EN DAG I DEN SYRISKA KONFLIKTEN

Publicerad 21 augusti 2014
Patienter på Läkare Utan Gränsers klinik i flyktinglägret Domeez i Irak. Kliniken bistår med vård till 60 000 syriska flyktingar. FOTO: Yuri Kozyrev/Noor

Fler än 150 000 människor har dödats i kriget i Syrien och över nio miljoner har tvingats lämna sina hem. I multimediaberättelsen #ReachofWar delar vår personal, patienter och flyktingar med sig om livet en dag i den syriska konflikten. Vi har samarbetat med prisbelönta fotografer som besökt platser där flyktingar samlats i Libanon, Iran och Jordanien - kriget i Syren har förändrat livet för dem alla.

#ReachofWar - En dag i den syriska konflikten

Det är tidigt på morgonen.
I Jordanien går ett par kirurger ronden, de passerar den ena allvarligt skadade patienten efter den andra och vet att fler kommer att komma innan dagen är till ända.
I Bekaa-dalen i Libanon öppnar sjukvårdspersonalen dörrarna till fyra kliniker och släpper in alla de män, kvinnor och barn som väntar utanför.
I norra Irak går en läkare, själv flykting, med raska steg mot de patienter som nyss tagit sig över gränsen och nu ropar ut sin smärta och ångest – över sina skador men lika mycket över ovissheten att inte veta om eller när de kan återvända hem.
Och inne i Syrien, där kriget fortsätter utan uppehåll och utan nåd, gör sjukvårdspersonalen sitt yttersta för att bemöta åtminstone en bråkdel av de medicinska behov som de bevittnar, dag efter dag, månad efter månad, år efter år.

Ett krig i siffror

Kriget i Syrien är inne på sitt fjärde år. Fler än 150 000 människor har dödats och uppemot 9 miljoner har tvingats lämna sina hem, av dessa har 2,8 miljoner flytt utomlands och fler än 6,5 miljoner är internflyktingar i sitt eget land.
Det är siffror som skakar om. Ändå kan det mänskliga lidandet i denna konflikt, det individuella lidandet, ibland tyckas svårt att förmedla. Dag efter dag, på det mest obarmhärtiga sätt, präglar det livet inne i Syrien och i de länder dit människor tagit sin tillflykt.
Visst finns det även stunder av normalitet. Frukost med familjen, en fotbollsmatch eller en kopp te med vännerna. Men detta är korta undantag från den ständiga jakten på säkerhet, någonstans att sova, trygghet och sjukvård. För Läkare Utan Gränser handlar kriget i Syrien om att bistå med sjukvård och sedan kriget bröt ut har vi tagit emot hundratusentals patienter, både i Syrien och i grannländerna, gjort tusentals operationer och bistått vid tusentals förlossningar.

Människorna bakom siffrorna berättar

Men vi vill också förmedla något utöver siffrorna, något som gör det individuella lidandet begripligt.
#ReachofWar är en multimediaberättelse om en dag i konflikten i Syrien, berättad från Jordanien, Libanon och Irak, av vår medicinska personal, patienter och flyktingar.
Bilderna är tagna av prisbelönta fotografer som Kate Brooks, Yuri Kozyrev, Moises Saman, Daniel Etter, och Ton Koene. I slutet av förra året besökte de våra kliniker och sjukhus i några av de områden dit syriska flyktingar tagit sin tillflykt; Domeez i Irak, Bekaadalen i Libanon och Ramtha i Jordanien för att dokumentera arbetet under en dag, med att ge vård och humanitär hjälp till dem som flytt våldets Syrien.

Tillsammans kan vi göra skillnad världen över. Var med i vårt livräddande arbete genom att ge en gåva.

Här kan du se en del av #ReachofWar på engelska:

FILM

Reach of War from Doctors Without Borders/MSF-USA on Vimeo.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare