Hoppa till huvudinnehåll

#REACHOFWAR - EN DAG PÅ KLINIKEN I ARSAL

Publicerad 25 augusti 2014
Allmänläkaren Rabih Kbar undersöker av dagens runt 50 patienter. FOTO: Nagham Awada
Allmänläkaren Rabih Kbar undersöker av dagens runt 50 patienter. FOTO: Nagham Awada

Som ett av fyra projekt i Bekaa-dalen – för syriska flyktingar liksom för palestinier och lokalbefolkningen – bistår Läkare Utan Gränser med gratis sjukvård till människor som annars inte har tillgång till vård. På kliniken ger teamen primärvård, vård vid kroniska sjukdomar och barn- och mödrahälsovård, inklusive förlossningsvård.

#ReachofWar - En dag i den syriska konflikten i Arsal, Libanon

Redan kort efter att Läkare Utan Gränsers klinik i Arsal, en stad i Bekaa-dalen i Libanon, har öppnat för dagen är väntrummet fullt. Män och kvinnor, med tröttheten inristad i sina ansikten och med barn i famnen, har slagit sig ner på bänkarna i väntan att bli undersökta. Folksamlingen i väntrummet är tecken som gott som något på de stora medicinska behoven i området, inte minst bland den stora mängden flyktingar, palestinier men framför allt syrier.
I ett av mottagningsrummen tar allmänläkaren Rabih Kbar emot den första av dagens runt 50 patienter, ett antal som stiger kontinuerligt, berättar han. I det andra rummet tas gravida kvinnor emot av Maria Luz Mendez, som ansvarar för mödrahälsovården här och Madonna Sleiman, en libanesisk barnmorska. Varje dag träffar de 10-12 kvinnor, de allra flesta från Aleppo eller Homs. Några förlossningar kan de inte genomföra på den här kliniken, istället får kvinnorna en kupong som täcker kostnaderna för förlossningar på en klinik i närheten.

Över en miljon syriska flyktingar

Arbetet på kliniken är bara ett inslag i Läkare Utan Gränsers arbete i Bekaa-dalen. I den här trakten finns inga organiserade läger för flyktingar. Syrier som flyr över gränsen till Libanon har ingen självklar plats att ta vägen. I dag finns fler än 1 miljon syriska flyktingar här – i ett land med enbart 4,4 miljoner invånare. Därför, och kanske inte så konstigt, uppstår ibland spänningar mellan syrier och lokalbefolkningen, berättar Tania Miorin, Läkare Utan Gränsers fältkoordinator i Bekaa. Och även inom den syriska gruppen. Även om det finns många små organisationer och privatpersoner som hjälper flyktingarna måste de själva hitta tak över huvudet; i allt från tält till tomma skolsalar och övergivna fängelser. Eftersom Bekaa-dalen ligger så nära gränsen till Syrien slår också granater ner i området.

Tillgången till hälso- och sjukvård, liksom till annan akuthjälp, är begränsad. Framför allt flyktingar som inte blivit registrerade av FN:s flyktingorgan UNHCR. Även sådant som bränsle är extremt svårt att komma över, vilket är ett stort problem med tanke på de bistra vintrarna i dalen. En konsekvens av detta var att Läkare Utan Gränser tog emot allt fler patienter med akuta luftvägsproblem, magåkommor och hudsjukdomar. Allt fler har också kroniska sjukdomar som inte har behandlats eftersom sjukvårdssystemet i Syrien kollapsat.

Informerar om vård

Ett problem är att många flyktingar inte vet vart de ska vända sig för att få sjukvård. Därför jobbar Läkare Utan Gränser mycket med uppsökande verksamhet i Bekaa-dalen. Hanane Lahjiri är en av våra medarbetare som tillsammans med syriska volontärer söker upp flyktingarna och försöker identifiera vilka som har behov av sjukvård. Just den här dagen åker Hanane ut tillsammans med socialarbetaren Sarah Hamood. De kör mellan de platser där flyktingarna slagit sig ner, en del har funnits ett bra tag, andra är nya och de måste fråga sig fram.

– Det blir allt svårare att hitta de som är i behov av hjälp, förklarar Sarah. Flyktingarna bor på så många ställen, så utspritt, att man inte alltid lyckas hitta dit.

Första stoppet för i dag är Abu Ismael-bosättningen, bestående av 30-40 rum i betong som en libanes hyr ut till syriska flyktingar. Hanane vill kolla upp en kvinna vars barn dog strax efter födseln. Senare kör hon och Sarah vidare till andra bosättningar där de har möten med lokala ledare, patienter, familjer och alla som kan ge dem information om den allmänna hälsan bland folk, samtidigt som de berättar om vilken hjälp som går att få hos Läkare Utan Gränser.

Svår situation

Problemen är många och varierande. Flyktingarna saknar tillgång till vatten, el och bostäder som fungerar under vintern. En del riskerar att vräkas av sina lokala hyresvärdar. Många har barn som är sjuka och familjemedlemmar som är kvar i Syrien och som inte hörts av på länge. En man berättar att han fortfarande förvarar sina ägodelar i bilen eftersom tältet svämmar över varje gång det regnar. En kvinna har förlorat sin man och sitt hem under kriget och nu även blivit tvungen att skicka iväg sin dotter att bo med en släkting – latrinerna är för långt borta från tältet och det är inte säkert för unga flickor att gå dit efter mörkrets inbrott.

– Vi brukade ha ett bra liv, säger hon.

Vägarna i Bekaa-dalen slingrar sig upp och ner för kullarna. Vart Läkare Utan Gränsers medarbetare än åker träffar de på människor i behov av hjälp. Och medan kriget fortsätter blir de allt fler.

Här kan du läsa mer om #ReachofWar

Fler än 150 000 människor har dödats i kriget i Syrien och över nio miljoner har tvingats lämna sina hem. I multimediaberättelsen #ReachofWar delar vår personal, patienter och flyktingar med sig om livet en dag i den syriska konflikten. Vi har samarbetat med prisbelönta fotografer som besökt platser där flyktingar samlats i Libanon, Iran och Jordanien - kriget i Syren har förändrat livet för dem alla. Enbart under 2013 gjorde Läkare Utan Gränser fler än 50 000 medicinska undersökningar i Bekaa-dalen. En fjärdedel av patienterna var barn under fem år.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare