Hoppa till huvudinnehåll

Regeringar går samman mot dyra vaccin

Published 27 maj 2015
Foto: Foto: Victor J. Blue/MSF
Genom kampanjen afairshot.org försöker vi få läkemedelsbolagen att avslöja hur de prissätter sina vaccin.

Orimliga prisökningar för vaccinkostnader för barn diskuterades i Geneve under WHO:s generalförsamling. En resolution om mer prisvärda vaccin och transparenta prissättningar antogs - ett viktigt steg i att adressera problemet. 

Vi välkomnar detta starka budskap från regeringarna. Resolutionen antogs av alla medlemsstater och mer än 60 länder – däribland Algeriet, Australien, Brasilien, Colombia, Libanon, Ecuador, Egypten, Indonesien, Niger, Nigeria, Sydafrika, Thailand, Pakistan och Sydkorea – som alla uttalade sitt tydliga stöd för resolutionen och oro för höga vaccinpriser.

– Det är positivt att se att länder står upp för sina befolkningars hälsa men det visar också en sorglig verklighet där vaccin i större utsträckning blir alltför dyra för en stor del av världens befolkning, säger Manica Balasegaram, chef för Accesskampanjen.

– Om regeringar inte tar tag i problemet med vaccinpriserna, så kommer de bli tvungna att ta svåra beslut kring vilken sjukdom de har råd att vaccinera sina barn mot.

Många länder har uttryckt ett brådskande behov av resolutionen och att varje fördröjning av processen leder till att fler barn dör i sjukdomar som kan förebyggas med hjälp av vacciner.

En anledning till höga vaccinpriserna är bristen på transparent prissättning, vilket tvingar låginkomstländer och humanitära organisationer att förhandla med läkemedelsföretagen i blindo.

Vi hoppas nu att regeringar säkerställer att prissättningen på vacciner offentliggörs och att denna uppmaning hörsammas av läkemedelsföretag och globala hälsoexperter över hela världen för att reducera priser på vaccin.

– Länder är frustrerade över att de inte kan skydda sina barn på grund av höga vaccinpriser. Makten över överkomliga priser ligger i ländernas händer genom att de kollektivt kan öka insynen i de priser som betalas på nationell nivå. Med denna resolution, har länderna gjort en tydlig uppmaning att fler åtgärder krävs. Vi måste sätta folkhälsan före vinstdelning, livräddande vaccin för barn bör inte omsätta stora pengar i fattiga länder, avslutar Manica Balasegaram.

 

I januari släppte vi rapporten “The Right Shot: Bringing Down Barriers to Affordable and Adapted Vaccines” som visar att det är 68 gånger dyrare att vaccinera ett barn nu än det var 2001, i fattigaste länderna. Den visar också att många länder inte har råd med de nya dyra vaccinerna som till exempel pneumokockvaccin, som dödar nära en miljon barn varje år.

Vi driver även kampanjen afairshot.org som syftar till att få de två stora läkemedelsbolagen att berätta hur de prissätter de vaccin de tillverkar.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare