Hoppa till huvudinnehåll

REPRESENTERAR HIVPOSITIVA

Publicerad 23 juli 2012

Igår startade den internationella aidskonferensen Washington DC. Vi har pratat med Mqondisi, 17 år och hivpositiv från Zimbabwe, som rest till mötet för att berätta om sina erfarenheter.

Mqondisi Mkandla går på den näst största skolan i Zimbabwe, är föräldralös och bor med sin mormor i utkanten av Bulawayo, Zimbabwes näst största stad.

Jobbar mot stigmatisering

Mqondisi är hivpositiv. Han får behandling och är väldigt engagerad i kampen mot hiv/aids och mot det stigma som sjukdomen ofta innebär. Han ingår i Mpilo Teen Club, en grupp som består av hivpositiva tonåringar från staden där han bor. Föreningen startade 2004, med stöd av Läkare Utan Gränser, och tillsammans gör ungdomarna olika aktiviteter för att stärka deras självkänsla och för att de ska kunna tänka på något annat för en stund.

Förväntansfull inför mötet

På senaste tiden har Mqondisi varit väldigt glad: han har tänkt på resan till USA. I helgen åkte han till Washington för att delta i den internationella aidskonferensen som pågår där just nu. Under mötesdagarna kommer han att berätta om sina erfarenheter och om de svårigheter man som smittad tonåring möter. Så här säger han om sina förväntningar på mötet:
 
Hur känns det att åka till Washington?
Jag är väldigt glad över att få åka hit. Jag är entusiastisk inför mötet och inför att representera andra hivpositiva barn och ungdomar. Och så är jag förväntansfull eftersom det här den första resan jag gör. Det är en dröm som slår in, jag är glad.
 
Vilka förväntningar har du på mötet?
Min främsta förhoppning är att jag ska kunna dela med mig av mina erfarenheter så att fler lär sig mer om hiv och aids. Jag vill vara en röst åt dem som inte har någon och representera de utmaningar som barn och unga med hiv/aids möter. Och så vill jag lära mig mer om hiv och aids.
 
Vad är ditt viktigaste budskap?
Jag vill uppmana människor, framför allt ungdomar, att gå och testa sig. Och så vill jag säga att det fortfarande finns ett liv och en framtid för de som upptäcker att de är hivpositiva när de får testresultatet.
 
Vad säger dina vänner om resan?
Mina vänner därhemma är väldigt glada över att jag har fått åka på mötet för att dela med mig av allas våra erfarenheter. De är väldigt förväntansfulla. 
 
Varför tror du att det är viktigt att dela med sig av sin personliga historia?
Jag tror det är viktigt för att stärka människor som är i en situation som liknar min egen. För det går verkligen att se fram emot en ljus framtid – även om man är hivpositiv.
 
Läkare Utan Gränser finns på plats på konferensen i Washington DC bland annat för att försöka påverka beslutsfattare att fler människor ska få tillgång till hivbehandling och för att priserna på hivmediciner ska hållas nere.
Läkare Utan Gränser behandlar över 220 000 människor i 23 länder för hiv. För mer information om våra aktiviteter på IAC i Washington, besök gärna http://aids2012.msf.org/

Aktuellt om Hiv/Aids

Hivtester på hiv-avdelningen på sjukhuset i Arua, Uganda.
Nyheter från fältet

Kraftsamling nödvändig för att stoppa aids, tuberkulos och malaria

Svenska regeringens stöd till Globala fonden är av stor vikt om aids, tuberkulos och malaria ska stoppas till 2030.Vi som arbetar med att bekämpa dessa sjukdomar vill att Sverige skickar en tydlig signal om att vi kommer att fullfölja våra åtaganden för att stoppa dessa epidemier.

Två kvinnor som lever med hiv i Kongo-Kinshasa. För dem är hivmediciner livsviktiga, men de har inte råd att köpa dem.
Nyheter från fältet

Hutlöst dyra läkemedel för resistenta hivpatienter

Priset för nya hivmediciner är så högt att det hotar kampen mot hiv. Det är ett stort hälsoproblem för patienter som är resistenta mot äldre läkemedel.

En hälsoarbetare genomför ett hivtest hemma hos en kvinna i KwaZulu-Natal, Sydafrika.
Nyheter från fältet

Sydafrika: ​Dörrknackning kan rädda många hivsmittade

Att hivtesta människor i deras hem är ett effektivt sätt att förebygga hiv. Det visar vårt pilotprojekt som gett mycket goda resultat i Sydafrika.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.