Hoppa till huvudinnehåll

Roger Akelius - årets insamlare 2016

Publicerad 10 maj 2017
En grupp människor välkomnas ombord på fartyget Prudence, som är en del av vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet.
Foto: Albert Masias/Läkare Utan Gränser.

Under årets Insamlingsforum, som arrangeras av branschorganisation FRII, utsågs Roger Akelius till Årets insamlare. Titeln vann han tack vare den kampanj som han, tillsammans med Läkare Utan Gränser och Dagens Industri, drog igång i slutet av förra året. 

Kampanjen gick ut på att Roger Akelius matchade varje krona som donerades under december månad. De senaste åren har vi samlat in runt 70-80 miljoner under december och målet var att nå över 100 miljoner för 2016. Kampanjen slog insamlingsrekord och landade på 130,5 miljoner vilket sedan Roger matchade så att den totala insamlade summan för månaden blev 261 miljoner kronor.

Roger AkeliusRoger Akelius. Foto: Privat.

– En värdig vinnare till priset som årets insamlare 2016. Med ett otroligt engagemang för flyktingfrågan i Europa och en fantastisk förmågan att inspirera andra till att skänka pengar till vårt arbete lyfter vi på hatten för Roger Akelius. Rogers initiativ att matcha gåvan lever vidare trots att kampanjen är slut men nu är det andra människor som tar initiativet vidare vilket är underbart säger Katharina Ervanius, Relationsansvarig på Läkare Utan Gränser.

Förmåga att inspirera andra till att ge

Roger ville öronmärka sin gåva till våra migrationsprojekt i Europa.

– Som europé skäms jag över att våra representanter sålde bort vårt ansvar för ett par miljoner flyktingar till Turkiet. Dessa läger är värre för individer än hur djuren har det i Sverige, förklarade Roger.

Rogers engagemang för flyktingfrågan och hans sätt att inspirera andra till att ge var de viktigaste framgångsfaktorerna, liksom det faktum att tidningen Dagens Instrusti var med som mediapartner.

Rogers fantastiska initiativ gjorde att FRII utsåg Roger Akelius till årets insamlare för 2016 med motiveringen:  

”Det är en fantastisk insats av Roger Akelius och Akelius Foundation, som inte bara gör stor skillnad för Läkare Utan Gränser utan också inspirerar andra att i större omfattning bidra till finansiering av civilsamhället. Han är en förebild både i det han skänkt och det arbete han utfört för att engagera andra till att ge. Han var den självklara vinnaren, trots den starka konkurrensen bland de nominerade."

Stort grattis Roger och tack för ditt engagemang och din gåva hälsar vi på Läkare Utan Gränser!

Läs mer om våra projekt gällande flyktingar i Europa och vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet

HUR KAN DU STÖDJA VÅRT ARBETE?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare nu