Hoppa till huvudinnehåll

"SÅ AKUT ATT DET INTE KAN BESKRIVAS"

Publicerad 25 juli 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Alla flyktingar berättar samma historia: flygattacker och nedbrända byar har satt dem på flykt, skriver sjuksköterskan Katrin.

Alla flyktingar berättar samma historia: flygattacker och nedbrända byar har satt dem på flykt, skriver sjuksköterskan Katrin.

Brist på mat och dricksvatten, översvämmade flyktingläger och sjukdomsspridning. Läget för de över 150 000 sudanesiska flyktingarna i Sydsudan är akut. Här kan du läsa vår sjuksköterska Katrin Kisswanis brev från Maban.

Hej!
 
Nu har jag varit i Sydsudan i en månad – och äntligen har vi tillgång till internet igen. Ni kan inte ana vad skönt det känns att kunna maila utan att behöva använda satellittelefonen.
 
Jag jobbar i Maban i delstaten Upper Nile State i norra Sydsudan. Hit har över 150 000 människor flytt från Blue Nile State i Sudan och det ryktas om att fler är på väg.
 
Alla flyktingar berättar samma historia: flygattacker och nedbrända byar – eller rädsla för flygattacker – har satt dem på flykt. De har vandrat i veckor eller månader nattetid – dagtid har de hållit sig gömda. Mat och vatten har tagit slut och vissa berättar att människor äter löv från träden. En del kollapsar och kan inte fortsätta utan lämnas längs vägen med lite vatten och mat. Många dör.
 
När flyktingarna kommer till Maban är de i ett väldigt dåligt tillstånd. Regnperioden har gjort att läger svämmats över och många människor har därför förflyttats till flyktingläger längre bort från gränsen mot Sudan där det råder det brist på vatten och mat. 
Jag har hjälpt till med att starta upp vårt projekt i lägret Batil där 35 000 flyktingar nu uppehåller sig.
 
Antalet undernärda barn är enormt, varje dag skriver vi in 40 nya barn i våra undernäringsprogram. 
Samma dag som vi öppnade vår avdelning skrev vi in 20 patienter på bara fyra timmar. Alla lades in av samma anledning: akut undernäring.
 
Vi är ett stort team på 20 internationella och 400 nationella medarbetare – och 15 nya internationella medarbetare är på väg. 
Det är inte alltid vi har tillräckligt att äta, vi sover i tält, under myggnät, och vi väldigt är många som delar på samma latriner...
 
Här är det nu regnperiod och när det regnar så regnar det verkligen – inte ens den fyrjhulsdrivna Toyotan är ett bra val. Åsnor funkar faktiskt bättre.
 
Här i Batil fungerar verkligen Läkare Utan Gränser som vi gör när vi är som bäst. Andra organisationer kämpar med att få ordning på byråkratiska frågor och det är något man inte vill göra när det råder brist på mat och vatten, när man inte har tak över huvudet och när behovet av hälso- och sjukvård är så akut att det knappt går att beskriva!
 
Så nu utökar vi våra insatser för att kunna möta de enorma behov som finns!
 
Ha det bra, vi hörs!
 
Katrin
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1979 och i det område som idag utgör Sydsudan sedan 1983. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Sydsudan.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.