Hoppa till huvudinnehåll

"SÅ AKUT ATT DET INTE KAN BESKRIVAS"

Publicerad 25 juli 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Alla flyktingar berättar samma historia: flygattacker och nedbrända byar har satt dem på flykt, skriver sjuksköterskan Katrin.

Alla flyktingar berättar samma historia: flygattacker och nedbrända byar har satt dem på flykt, skriver sjuksköterskan Katrin.

Brist på mat och dricksvatten, översvämmade flyktingläger och sjukdomsspridning. Läget för de över 150 000 sudanesiska flyktingarna i Sydsudan är akut. Här kan du läsa vår sjuksköterska Katrin Kisswanis brev från Maban.

Hej!
 
Nu har jag varit i Sydsudan i en månad – och äntligen har vi tillgång till internet igen. Ni kan inte ana vad skönt det känns att kunna maila utan att behöva använda satellittelefonen.
 
Jag jobbar i Maban i delstaten Upper Nile State i norra Sydsudan. Hit har över 150 000 människor flytt från Blue Nile State i Sudan och det ryktas om att fler är på väg.
 
Alla flyktingar berättar samma historia: flygattacker och nedbrända byar – eller rädsla för flygattacker – har satt dem på flykt. De har vandrat i veckor eller månader nattetid – dagtid har de hållit sig gömda. Mat och vatten har tagit slut och vissa berättar att människor äter löv från träden. En del kollapsar och kan inte fortsätta utan lämnas längs vägen med lite vatten och mat. Många dör.
 
När flyktingarna kommer till Maban är de i ett väldigt dåligt tillstånd. Regnperioden har gjort att läger svämmats över och många människor har därför förflyttats till flyktingläger längre bort från gränsen mot Sudan där det råder det brist på vatten och mat. 
Jag har hjälpt till med att starta upp vårt projekt i lägret Batil där 35 000 flyktingar nu uppehåller sig.
 
Antalet undernärda barn är enormt, varje dag skriver vi in 40 nya barn i våra undernäringsprogram. 
Samma dag som vi öppnade vår avdelning skrev vi in 20 patienter på bara fyra timmar. Alla lades in av samma anledning: akut undernäring.
 
Vi är ett stort team på 20 internationella och 400 nationella medarbetare – och 15 nya internationella medarbetare är på väg. 
Det är inte alltid vi har tillräckligt att äta, vi sover i tält, under myggnät, och vi väldigt är många som delar på samma latriner...
 
Här är det nu regnperiod och när det regnar så regnar det verkligen – inte ens den fyrjhulsdrivna Toyotan är ett bra val. Åsnor funkar faktiskt bättre.
 
Här i Batil fungerar verkligen Läkare Utan Gränser som vi gör när vi är som bäst. Andra organisationer kämpar med att få ordning på byråkratiska frågor och det är något man inte vill göra när det råder brist på mat och vatten, när man inte har tak över huvudet och när behovet av hälso- och sjukvård är så akut att det knappt går att beskriva!
 
Så nu utökar vi våra insatser för att kunna möta de enorma behov som finns!
 
Ha det bra, vi hörs!
 
Katrin
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1979 och i det område som idag utgör Sydsudan sedan 1983. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Sydsudan.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.