Hoppa till huvudinnehåll

Så kom Matthew

Publicerad 12 oktober 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Orkanen Matthew drabbade Haiti hårt.

Orkanen Matthew drabbade Haiti hårt. 

Vi hade förberett oss utan att riktigt veta vad vi skulle förbereda oss på. Hemma i huset var vi beredda på att fönstren kunde blåsa sönder och att vi inte skulle kunna ta oss ut på några dagar. 

På sjukhuset planerade vi för personal som inte skulle ta sig till eller ifrån jobbet, golv som skulle kunna svämma över och tak som skulle kunna rasa in.

Lyckligtvis blev vi i Port-au-Prince inte så drabbade, det var mest väldigt stormigt och regnigt. Väderförhållandena gjorde att vi tog emot fler kvinnor än vanligt, vanligtvis tar vi bara emot de komplicerade eller akuta fallen men nu kunde dessa kvinnor inte ta sig någon annanstans så de fick stanna hos oss. Detta gjorde att vi nu, fortfarande en vecka senare, är helt överbelagda.

Utanför sjukhuset finns ett tält där mammor, som inte har mölighet att åka hem, bor medan deras barn får behandling på sjukhuset. Utanför sjukhuset finns ett tält där mammor, som inte har möjlighet att åka hem, bor medan deras barn får behandling på sjukhuset.  Foto: Anna Blideman.

Vi kan inte skriva ut patienter i samma takt som det kommer in nya. Men det är ju såklart ett litet problem i sammanhanget. Stora delar av haiti blev enormt drabbade av orkanen och många av de anställda på sjukhuset har familj och vänner som de fortfarande inte fått tag på.

Det känns otroligt orättvist att Haiti återigen, ska drabbas så hårt, ett land som fortfarande försöker återhämta sig från jordbävningen 2010. Återigen kommer konsekvenserna bli förödande många år framöver. ​

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Aktuellt om Haiti

En ung patient som utsatts för sexuellt våld besöker vår klinik i Port-au-Prince.
Nyheter från fältet

Sexuellt våld slår hårt mot Haitis unga

På vår klinik i Haitis huvudstad Port-au-Prince möter vi dagligen kvinnor och flickor med fruktansvärda historier om sexuella övergrepp i bagaget. Särskilt oroande är att 53 procent av dem är under 18 år.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.