Hoppa till huvudinnehåll

SÄKER FÖRLOSSNING FÖR SYRISKA FLYKTINGAR

Publicerad 24 september 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ayla Hamdo, föddes den 4 augusti och var det första barnet som förlöstes på vår barnavårdsklinik i Domizlägret. FOTO: Gabrielle Klein

Ayla Hamdo, föddes den 4 augusti och var det första barnet som förlöstes på vår barnavårdsklinik i Domizlägret. FOTO: Gabrielle Klein

Det har bara gått ett fåtal veckor sedan vi öppnade vår mödravårdsklinik i flyktinglägret Domiz i norra irakiska Kurdistan, men den är redan fylld av syriska kvinnor. Vi bistår med olika former av mödravård, från förberedande till uppföljningsvård. Personalen på sjukhuset är själva flyktingar.

Domizlägret ligger runt en mil söder om staden Dohuk, och det var till en början tänkt att cirka 30 000 människor skulle bo där. Nu, tre år senare, lever mer än dubbelt så många i lägret, vilket gör det till det största av sitt slag i irakiska Kurdistan. För att möta behoven av sjukvård bland den stora befolkningen beslöt vi att utöka aktiviteterna i Domiz.

– Till en början erbjöd vi endast grundläggande reproduktiv vård, vilket betydde att kvinnorna behövde åka hela vägen in till staden för att föda, ofta på trånga sjukhus. Med den nya mödravårdskliniken behöver vi dock bara referera komplicerade graviditeter till Dohuk, vilket har underlättat en hel del för sjukhuset där, säger Adrian Guadarrama, läkare i Domiz.

– Vi hjälper inte bara kvinnor här genom själva förlossningen utan ser även till att de får en ordentlig uppföljning – från början av graviditeten till rådgivning efter förlossningen. Detta innebär att vi också vaccinerar, hjälper till med amning och erbjuder familjerådgivning, något som betytt mycket för familjernas välmående, säger Adrian.

Personalen består av flyktingar

Kliniken leds av barnmorskor och många av de nyanställda måste anpassa sig till ett nytt sätt att arbeta.

– Den stora utmaningen har varit att hitta och utbilda barnmorskor. Många är vana vid att arbeta i skuggan av en läkare. Jag sa hela tiden till barnmorskorna att dom en dag kommer att sköta avdelningen, och de kunde knappt tro mig, säger vår barnmorska Marguerite Sheriff.

Personalen har en nära relation till patienterna, och många är själva flyktingar från Syrien.

– Vi anställer mycket syrisk personal, människor som själva är flyktingar. För tillfället består vårt team av en gynekolog, nio barnmorskor och fyra sjuksköterskor som erbjuder vård dygnet runt, säger Adrian.

Långväga patienter

Ahlam är på väg att lämna kliniken med en nyfödd bebis. Hon är registrerad i flyktinglägret Gowergosk, som ligger ungefär två timmars bilfärd från Dohuk.

– Det var min styvsyster som berättade att det fanns en ny mödravårdsklinik med syriska barnmorskor. Jag flyttade hit för ett par veckor sedan för att få möjlighet att föda här. Så fort jag mår bättre ska jag flytta tillbaka till Gowergosk, säger Ahlam.

I nuläget genomförs fem förlossningar per dag.

– Än så länge så går det bra, men vår gräns är sju förlossningar per dag. Med tanke på hur stor efterfrågan det finns så ser vi redan över möjligheterna att låta kliniken växa, säger Adrian.

På flykt undan Islamiska Staten

Samtidigt som lägrets befolkning växer så har även en mängd irakiska flyktingar kommit till Dohukområdet under de senaste veckorna. De är på flykt från den islamiska staten och sjukhusen i Dohuk kämpar för att hantera det ökande antalet patienter.

– Sjukhuset i Dohuk befinner sig under en större press, speciellt på grund av den ökande tillströmningen av internflyktingar till området, säger Adrian.

På grund av det våld som sprider sig genom Irak och Syrien så lämnar alltfler människor sina hem för att ta sig till säkrare områden. Våra kliniker är öppna för alla människor men eftersom endast syriska flyktingar får vistas i Domizlägret så är det fortfarande många i irakiska Kurdistan som saknar tillgång till vård. Adrian Guadarrama hoppas att vi snart kommer att kunna samarbeta med det lokala sjukvårdssystemet för att regelbundet kunna erbjuda mödravård till lokalbefolkningen och nya flyktingar, utöver den vård som erbjuds människorna i Domizlägret.

– Sharia är en stad full av flyktingar från Sinjar och den ligger mitt emot Domizlägret. Vi har föreslagit att vi ska använda oss av ett remissystem så att de läkare som driver mobila kliniker i Sharia kan skicka kvinnor till vår mödravårdsklinik i Domiz, säger Adrian.

I takt med att en kris följs av en annan så tvingas vi hitta nya vägar för att kunna bistå med vård till både syriska flyktingar och internflyktingar i Irak. 

Aktuellt om Irak

En liten flicka behandlas i Dibaga lägret, nära staden Makhmour, irakiska Kurdistan.
Nyheter från fältet

Krisen i Irak blir allt värre

Den humanitära situationen i Irak blir allt värre och nu står befolkningen inför en tredje sommar med mycket svåra levnadsförhållanden. Samtidigt tvingas fler människor fly från sina hem till följd av striderna.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.