Hoppa till huvudinnehåll

SAMARBETE MOT KALA AZAR

Publicerad 1 april 2014
Undersökning vid Sadarsjukhuset i Bihar, Indien. FOTO: Angel Navarrete
Undersökning vid Sadarsjukhuset i Bihar, Indien. FOTO: Angel Navarrete

Läkare Utan Gränser har under en lång tid arbetat för att förbättra diagnostisering och behandling av sjukdomen kala azar (visceral leishmaniasis) runt om i världen. I delstaten Bihar i Indien driver vi idag ett kala azar-projekt som syftar till att förbättra behandlingsmöjligheterna för sjukdomen.

Sjukdomen kala azar är en av världens mest dödliga parasitsjukdomar och sprids genom bett från sandflugan phlebotomus. Parasiten angriper immunförsvaret vilket gör att den smittade blir mer mottaglig för infektionssjukdomar som till exempel tuberkulos. Uppskattningsvis insjuknar en halv miljon människor varje år och om sjukdomen inte behandlas dör nio av tio som smittats.

Området är ett av de mest endemiska områdena i Indien och fler än 10 000 människor insjuknar årligen. Tillsammans med regeringen i Bihar så arbetar vi idag för att behandlingen mot kala azar ska vara tillgänglig på de flesta offentliga vårdcentralerna för att de mest sårbara människorna ska få möjlighet till behandling. Vi har drivit projektet mot kala azar i Bihar sedan år 2007 för att skapa uppmärksamhet kring folkhälsoproblemet som råder och idag visar delstaten en positiv trend med en minskning i antalet fall.

– När de flesta patienter kommer till våra faciliteter är redan sjukdomen i ett avancerat stadium. Detta beror ofta på att människor inte är bekanta med symtomen men också för att de inte vet var de kan få rätt diagnos och läkemedel, berättar Dr Prince Mathew, Läkare Utan Gränsers biträdande medicinska samordnare i Indien.

Samarbete

– Samhällen med hög prevalens saknar ofta möjlighet till diagnostik samtidigt som behandlingen i den privata sektorn både är för dyr och tar alldeles för lång tid. Vilket i sin tur bidrar till allvarliga risker för en ökad läkemedelsresistens, berättar Mathew.

Läkare Utan Gränser har ökat medvetenheten om kala azar och förespråkar att korrekta diagnoser och behandlingar ska vara lättillgängliga för de drabbade människorna. Vi uppmuntrar idag patienter med symptom som - långvarig feber, svaghet, aptitlöshet eller svullen buk att uppsöka närmsta vårdcentral.

 – Det är viktigt att öka behandlingskompetens och medvetenhet i samhället så att patienter kan undvika kvacksalvare och uppsöka effektiv behandling på närmsta vårdcentral, säger Dr Ramashis Kumar, kirurg på Vaishali distriktsjukhus.

Genom att samarbeta med det nationella programmet för vektorburna sjukdomar (NVBDCP), Bihars sjukvårdsmyndighet, Forskningsinitiativet för mediciner mot försummade sjukdomar (DNDi) och Rajendras forskningsinstitut (RMRI), så kommer vi nu att kunna öka tillgången på behandlingsmöjligheter. Genom att använda den statliga hälsoinfrastrukturen så kan patienterna få tillgång till kostandsfri och närmare behandling, vilket förenklar deras liv.

 

Sedan Juli 2007 har Läkare Utan Gränser behandlat över 12 000 patienter i Bihar. I dagsläget stöder vi en kala azar-avdelning på distrikts sjukhuset i Hajipur, Bihar, och fem vårdcentraler i Goraul, Vaishali, Mahua, Mahnar och Raghapour.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare