Hoppa till huvudinnehåll

Sänka smugglarnas båtar räddar inga liv

Publicerad 6 juni 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
November 2015: 93 människor räddas från en sjumkande gummibåt av fartyget Bourbon Argos.

November 2015: 93 människor räddas från en sjumkande gummibåt av fartyget Bourbon Argos.

DEBATT | EU har enats om att stoppa smugglare som forslar flyktingar och migranter med båt från Libyen till Europa. Unionen har samstämmigt förklarat krig mot människosmugglarna, men det saknas politisk vilja att erbjuda alternativ till dessa livsfarliga resor över Medelhavet.

Jag återvände nyligen från ett av Läkare Utan Gränsers fartyg i Medelhavet. I maj startade vi en sök- och räddningsinsats för att ge vård till de människor som EU struntar i. Vi hör många fruktansvärda berättelser om deras resa till Europa. En del har flytt undan krig och lämnat förstörda hem och samhällen i spillror bakom sig. Andra kan inte längre försörja sig och letar efter arbete så att de kan skicka pengar till sin familj.

De människor jag själv vårdade hade på två månader tagit sig genom öknen, hopklämda på bilflak. På båtarna blev de illa behandlade. En kvinna som var gravid i åttonde månaden blev knuffad och landade på mage. Barnet klarade sig som tur var. En mamma som flytt med sina fyra barn fick två fingrar krossade under resan. De flesta män vi räddade led av skabb på grund av dålig hygien i interneringsläger i Libyen. Många hade suttit i fängelse med dålig tillgång till mat och vatten, misshandlats och våldtagits.

EU-beslutsfattare delar in dessa människor i två kategorier. Dels har vi de som flyr undan krig i till exempel Syrien eller Somalia. Vi kallar dem ”flyktingar” eftersom vi anser dem vara värda internationellt beskydd. Dels har vi de som inte kommer från ett krigsområde men istället flyr undan ekonomisk kollaps och fattigdom i allt från Bangladesh till Gambia. Dem kallar vi ”illegala migranter” eftersom vi anser dem vara mindre värda vår hjälp.

Båda kategorierna är tvungna att anlita smugglare som en sista desperat utväg. Det är inget enkelt beslut att försöka ta sig till Libyen, ett land i krig, för att sedan riskera sitt liv på en sjöoduglig gammal fiskebåt på Medelhavet. Från sådana skrangliga båtar har Läkare Utan Gränser hittills räddat fler än 2 500 människor, bland dem många kvinnor och barn.

De europeiska länderna bidrar till den våldscykel som utmärker de långa riskfyllda resorna till Europa. Läkare Utan Gränser kan inte annat än fördöma den snedvridna logiken att slå till mot smugglare utan att se till att det finns lagliga alternativ. Tusentals människor lämnas åt sitt öde i Libyen, ett land i krig, där det blir allt svårare för organisationer som vi att bistå med humanitär hjälp.

Det är en grym ironi: EU har förklarat krig mot de smugglarnätverk som uppstått då de europeiska länderna stängt sina gränser. Smugglarna är bara symtomet. Det verkliga problemet är bristen på säkra och lagliga vägar in i Europa.

Meinie Nicolai
sjuksköterska, ordförande för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel

Artiklen publicerades i Svenska Dagbladet den 6 juni 2015

Aktuellt om Flyktingar i Europa

Khaldoun Al Ali, en palestinier som flytt från Damaskus, Syrien, pratar med en kulturtolken Basel Sief.
Nyheter från fältet

Vi startar ett projekt i Sverige

I vårt humanitära arbete har vi sett stora vårdbehov bland flyktingar i flera EU-länder. Nu har vi startat ett projekt i Sverige som ska ge psykosocialt stöd till de drygt 1000 asylsökande i Götene kommun. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

På Sicilien, Italien, ger vi psykologiskt stöd till flyktingar. Den långa resan till Europa kan vara psykiskt påfrestande.
Nyheter från fältet

Psykologiskt stöd till asylsökande i Sverige

I september startar vi ett projekt kring psykisk hälsa i Götene kommun i form av stödsamtal till asylsökande. Med insatsen vill vi förbättra deras psykiska hälsa och visa hur viktigt det är att ge psykologiskt stöd till människor på flykt.

En familj på flykt till Europa, stängda gränser gör flyktingar allt mer utsatta.
Nyheter från fältet

Flyktingar allt mer utsatta i Serbien

Våldet mot flyktingar har ökat längs Balkanrutten efter att den stängdes i våras. Rutten var en av de få säkra vägarna till Europa för tusentals människor.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.