Hoppa till huvudinnehåll

Se det vi ser

Publicerad 1 december 2013

Mer än nio miljoner människor med hiv/aids får livräddande behandling. Men fortfarande dör 1,6 miljoner människor varje år – 4000 människor varje dag. Och 18 miljoner människor får inte den behandling de behöver.

Därför startar vi en kampanj med titeln Se det vi ser. I sju korta filmer låter vi världen se att kampen mot hiv/aids är långt ifrån vunnen. Vi vill genom att visa den verklighet som våra patienter och medarbetare möter, hjälpa till att öppna omvärldens ögon för hur hiv drabbar idag. 

Personliga möten

I filmerna får vi möta en rad personer som lever med hiv idag och som överlever tack vare hivläkemedel. Men de för en daglig kamp för att klara av det.  Claudine, hivpositiv i Kongo-Kinshasa, måste be sina vänner om hivmediciner för att överleva, eftersom hon själv inte har råd. Amahle från Sydafrika vars mamma har dött i aids och som själv bär viruset. Hon är 14 år och måste klara av att ta sina hivläkemedel resten av sitt liv. Ko Tin Thanfrån Burma förlorade hem, familj och arbete när omgivningen fick redan på att han hade hiv. Mamotsieleli från Lesotho är gravid och har just fått diagnosen hiv. För att hennes bebis inte ska smittas i magen vandrar hon fem timmar till kliniken för att få behandling. Nelisiwe i Sydafrika besöker avlägsna områden för att göra hivtester tillgängliga för alla. På sjukhuset i Kongo-Kinshasa där läkaren Maria Machako arbetar kommer människor med aids i ett så sent stadium att var fjärde dör. 

Lösningar finns

Filmerna visar också på lösningar. För att epidemin ska övervinnas måste de effektiva strategier som finns införas på många fler platser. Det handlar bland annat om att människor måste diagnostiseras tidigare än i dag så att de kan påbörja behandling innan de blir svårt sjuka. För att detta ska var möjligt måste vården komma närmare patienten, till exempel genom att finnas tillgänglig på lokala hälsocenter. Ett annat sätt är bildandet av patientgrupper där patienterna turas om att hämta läkemedel till gruppen från kliniken. Att all vård och behandling är kostnadsfri är också avgörande för att lyckas. Lika viktigt är att gravida kvinnor med hiv behandlas rutinmässigt för att förebygga att viruset överförs till deras barn.

Se filmerna och besök kampanjsajten See what we see här.

Med stöd från svenska Postkodlotteriet 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare