Hoppa till huvudinnehåll

Se det vi ser

Publicerad 1 december 2013

Mer än nio miljoner människor med hiv/aids får livräddande behandling. Men fortfarande dör 1,6 miljoner människor varje år – 4000 människor varje dag. Och 18 miljoner människor får inte den behandling de behöver.

Därför startar vi en kampanj med titeln Se det vi ser. I sju korta filmer låter vi världen se att kampen mot hiv/aids är långt ifrån vunnen. Vi vill genom att visa den verklighet som våra patienter och medarbetare möter, hjälpa till att öppna omvärldens ögon för hur hiv drabbar idag. 

Personliga möten

I filmerna får vi möta en rad personer som lever med hiv idag och som överlever tack vare hivläkemedel. Men de för en daglig kamp för att klara av det.  Claudine, hivpositiv i Kongo-Kinshasa, måste be sina vänner om hivmediciner för att överleva, eftersom hon själv inte har råd. Amahle från Sydafrika vars mamma har dött i aids och som själv bär viruset. Hon är 14 år och måste klara av att ta sina hivläkemedel resten av sitt liv. Ko Tin Thanfrån Burma förlorade hem, familj och arbete när omgivningen fick redan på att han hade hiv. Mamotsieleli från Lesotho är gravid och har just fått diagnosen hiv. För att hennes bebis inte ska smittas i magen vandrar hon fem timmar till kliniken för att få behandling. Nelisiwe i Sydafrika besöker avlägsna områden för att göra hivtester tillgängliga för alla. På sjukhuset i Kongo-Kinshasa där läkaren Maria Machako arbetar kommer människor med aids i ett så sent stadium att var fjärde dör. 

Lösningar finns

Filmerna visar också på lösningar. För att epidemin ska övervinnas måste de effektiva strategier som finns införas på många fler platser. Det handlar bland annat om att människor måste diagnostiseras tidigare än i dag så att de kan påbörja behandling innan de blir svårt sjuka. För att detta ska var möjligt måste vården komma närmare patienten, till exempel genom att finnas tillgänglig på lokala hälsocenter. Ett annat sätt är bildandet av patientgrupper där patienterna turas om att hämta läkemedel till gruppen från kliniken. Att all vård och behandling är kostnadsfri är också avgörande för att lyckas. Lika viktigt är att gravida kvinnor med hiv behandlas rutinmässigt för att förebygga att viruset överförs till deras barn.

Se filmerna och besök kampanjsajten See what we see här.

Med stöd från svenska Postkodlotteriet 

Aktuellt om Hiv/Aids

Hivtester på hiv-avdelningen på sjukhuset i Arua, Uganda.
Nyheter från fältet

Kraftsamling nödvändig för att stoppa aids, tuberkulos och malaria

Svenska regeringens stöd till Globala fonden är av stor vikt om aids, tuberkulos och malaria ska stoppas till 2030.Vi som arbetar med att bekämpa dessa sjukdomar vill att Sverige skickar en tydlig signal om att vi kommer att fullfölja våra åtaganden för att stoppa dessa epidemier.

Två kvinnor som lever med hiv i Kongo-Kinshasa. För dem är hivmediciner livsviktiga, men de har inte råd att köpa dem.
Nyheter från fältet

Hutlöst dyra läkemedel för resistenta hivpatienter

Priset för nya hivmediciner är så högt att det hotar kampen mot hiv. Det är ett stort hälsoproblem för patienter som är resistenta mot äldre läkemedel.

En hälsoarbetare genomför ett hivtest hemma hos en kvinna i KwaZulu-Natal, Sydafrika.
Nyheter från fältet

Sydafrika: ​Dörrknackning kan rädda många hivsmittade

Att hivtesta människor i deras hem är ett effektivt sätt att förebygga hiv. Det visar vårt pilotprojekt som gett mycket goda resultat i Sydafrika.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.