
Under de sex månader som har gått sedan tyfonen Haiyan passerade Filippinerna har våra team bistått med akut- och primärvård på sjukhus och i mobila kliniker, försett berörda områden med rent vatten och hjälpt till att reparera avloppssystem och vårdcentraler på några av de mest utsatta platserna.
Allt eftersom återuppbyggnaden har fortskridit har vi dragit oss tillbaka från de områden där hjälp inte längre behövs, medan vi har stannat där vård fortfarande behövts.
– Varje dag ser man hur saker och ting förändras i Guiuan. Vägarna har rensats från skräp, elektricitet och vatten fungerar, och vart man än tittar ser man människor som bygger upp sina hus igen, säger Laurence de Barros-Duchene, akutsamordnare i Guiuan som är ett av de områden som först drabbades av tyfonen.
I Guiuan stöttar vi ett tältsjukhus med femtio vårdplatser och bistår med sjukvård till 110 000 människor. Sjukhuset byggdes för att ersätta ett distriktssjukhus som totalförstördes av tyfonen. På sjukhuset arbetar främst filippinsk vårdpersonal, tillsammans med en kirurg, narkosläkare och tolv lokala sjuksköterskor från Läkare Utan Gränser. Vi bistår även med den expertis som behövs för att driva sjukhuset, kring elektricitet, vatten, mediciner och utrustning.
– Även om saker och ting börjar gå tillbaka till det normala, så behandlar vi fortfarande några svåra fall. Jag behandlade nyligen en ung pojke som hade kronisk osteomyelitis – inflammation i skelettet. Innan han fick behandling haltade han och hade ont hela tiden. Men efter operationen och fortsatt vård så kan han nu gå, berättar Evangeline Cua, kirurg.
Mer långsiktiga lösningar
Vi har även börjat bygga ett monteringsfärdigt sjukhus i Guiuan så att patienterna inte behöver ligga i tält tills ett permanent sjukhus kan byggas, något som är speciellt viktigt under regnsäsongen.
Sjukhuset är konstruerat för att hålla i fem år och har plats för mödravård och kirurgi, liksom för öppenvård och inskrivna patienter. Det är planerat att vara klart i juni när Läkare Utan Gränser lämnar Guiuan och arbetet lämnas över till det filippinska hälsoministeriet.
Vi arbetar också med att reparera Guiuans avloppsystem och vattentillförsel, ett arbete som beräknas vara klart i slutet av maj. Regnsäsongen närmar sig och vår personal arbetar även med att förhindra ett utbrott av denguefeber, en sjukdom som sprids av myggor.
– Människor som förlorat sina arbeten på grund av tyfonen, eller familjer som har förlorat sin försörjare tvingas leva under svåra förhållanden och kan ofta inte få den vård de behöver. Även om det finns begränsningar i vad vi kan göra, så hoppas vi kunna bidra med tryggheten och vetskapen om att kvinnor kan föda barn säkert och utan kostnad, säger Akiko Matsumoto, biträdande medicinsk koordinator.
Mödravård behövs
I Leyteprovinsen där tyfonen orsakade stora skador har de medicinska behoven skiftat från akutvård till att behandla kroniska sjukdomar och mödravård. Vi stöttar återuppbyggnaden av Leytes provinssjukhus, med ett remisscenter för kvinnor med förlossningskomplikationer, reparerar sjukhusbyggnaden, förstärker vårdpersonalen och erbjuder fullständig mödravård och kejsarsnitt på sjukhuset.
– För närvarande finns det bara några få ställen som kan hantera högriskförlossningar och det är därför Läkare Utan Gränser fokuserar på mödravård och neonatalvård under kommande månader, säger Axelle de la Motte, programansvarig.
Vårt uppblåsbara sjukhus i Tacloban och tältsjukhusen nära Tanauan har stängt eftersom vården på plats fungerar igen och vi inte längre behövs.
Akutinsatsen
Här kan du läsa om akutinsatsen i Filippinerna och hur vi använde de insamlade medlen.
