Hoppa till huvudinnehåll

Sexuellt våld – övergrepp i det dolda

Published 26 januari 2017
Foto: Lena Mucha/Läkare Utan Gränser
En kvinna får hjälp av vårt team i Tumaco, Colombia.

Sexuella övergrepp är det mest förekommande våldet mot kvinnor och flickor i Colombia. Våldet är djupt rotat i vissa områden, där har övergreppen blivit en del av vardagen.

Sedan 2015 har vi bedrivit omfattande vård till dem som utsätts för sexuellt våld i Tumaco och Buenaventura i Colombia. Förra året behandlade vi 645 fall. Våra team i Colombia oroar sig för den utsatthet som dessa kvinnor och flickor står inför. Det måste till en övergripande strategi inom folkhälsoorganisationer med förebyggande åtgärder och utsatta måste få tillgång till den vård de behöver. Man måste också öka allmänhetens medvetenhet om vikten av att söka hjälp omedelbart efter ett sexuellt övergrepp.

- Våra patienter har berättat att ett av skälen till att de inte söker vård på statliga vårdcentraler beror på att de stigmatiseras och skuldbeläggs. Det är också brist på information om den vård som de har rätt till och hur viktigt det är att söka omfattande vård, säger Juan Matías Gil, ansvarig för våra insatser i Colombia.

Alla dessa hinder bidrar till att de som utsätts för sexuellt våld väljer att tiga.

En patient berättar: "Jag minns att jag var mycket nära mina kusiner. En eftermiddag när min äldre kusin var sjuk bad han mig att lägga mig bredvid honom. Han tog av mig mina underkläder och la sig ovanpå mig. Sedan sa han åt mig att gå ur sängen och jag kände mig så smutsig efteråt. Jag gick och tvättade mig och har aldrig berättat för någon om vad som hände. De senaste fyra åren har jag levt med min make; han tvingar mig till sex."

Det är också svårt att få tillgång till medicinsk och psykologisk akutvård. Detta måste ske inom 72 timmar efter ett sexuellt övergrepp för att förhindra oönskade graviditeter eller hiv och andra smittsamma sexuellt överförbara sjukdomar såsom hepatit B och stelkramp. Men det är inte säkert att sexuellt våld betraktas som en medicinsk nödsituation. Då riskerar patienten att stå utan den vård hon desperat behöver.

- Inför den fruktansvärda verklighet som dessa kvinnor och flickor står inför vill vi att det ska vara en självklarhet att de som utsatts för sexuellt våld ska ha tillgång till fysisk och psykisk vård. Sexuellt våld ska betraktas som ett folkhälsoproblem som omedelbart måste åtgärdas, säger Juan Matías Gil.

 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare