Hoppa till huvudinnehåll

Sexuellt våld slår hårt mot Haitis unga

Publicerad 18 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En ung patient som utsatts för sexuellt våld besöker vår klinik i Port-au-Prince.

En ung patient på vår klinik i Port-au-Prince. 

På vår klinik i Haitis huvudstad Port-au-Prince möter vi dagligen kvinnor och flickor med fruktansvärda historier om sexuella övergrepp i bagaget. Särskilt oroande är att 53 procent av dem är under 18 år.

– En sen kväll när jag var hemma dök två män upp. De våldtog mig och min dotter. De slog mig i huvudet när jag försökte få dem att våldta mig istället för henne. En månad senare brände de ner min mammas hus för att skrämma mig. Jag var tvungen att fly och söka skydd. Nu går jag till kliniken två gånger i månaden på grund av mina huvudsmärtor, berättar Jeanne, 31 år.  

Jeanne och hennes dotter Solange, 16 år, är två av de 1 300 patienter som fått hjälp på vår klinik i Port-au-Prince sedan starten i maj 2015 och fram till mars 2017. Kliniken som startades av Läkare Utan Gränser i samarbete med andra organisationer, är specifikt inriktad på behandling av skador orsakande av sexuellt eller könsbaserat våld. På kliniken erbjuds både medicinsk och psykologisk hjälp.

Barn och unga särskilt utsatta

– Minderåriga som blir gravida till följd av en våldtäkt tar till olika försvarsstrategier. Vissa av dem blir emotionellt avtrubbade, men de psykiska konsekvenserna kan ta många olika uttryck. Jag minns en flicka som slog sig i magen, en annan vägrade att röra sin mage eller duscha, medan en tredje vägrade att äta för att hon hoppades att fostret skulle dö, berättar Stephanie, en av våra psykologer på kliniken.

Sexuellt och könsbaserat våld förekommer inom alla ålderskategorier på Haiti. 97 procent av patienterna som kommer till kliniken är flickor eller kvinnor, men även män och pojkar drabbas. 77 procent av de vi behandlat är under 25 år, många yngre än 18. Fyra av fem patienter är bekant med sin förövare. I vissa fall finns förövaren till och med inom den närmsta familjen, vilket gör barn och unga extra utsatta.

– Risken att utsättas för fortsatt våld ökar om den drabbade inte får psykologisk hjälp, eftersom hon då inte kommer att förstå att hon är ett offer. Med rätt hjälp i rätt tid stärks den drabbade och förstår att våld, som sexuella övergrepp, inte är acceptabelt. Detta är särskilt viktigt för de allra yngsta, säger Stephanie.

Ny rapport med fokus på unga

I vår nya rapport Against their will: Sexual and gender based violence against young in Haiti vill vi uppmärksamma våldet på Haiti som ett folkhälsoproblem. 

– Att prata om sexualitet är väldigt känsligt i Haiti. För att hitta lösningar på problemet med sexuellt våld måste vi involvera flera samhällsaktörer. Därför satsar vi på att informera dem om vårt arbete, berättar Yves, hälsoorganisatör på vår klinik.

Antalet unga haitier, särskilt flickor och unga kvinnor, som rapporterar att de utsatts för sexuellt och könsbaserat våld är alarmerande högt. Våldet måste ses som ett folkhälsoproblem och det är kritiskt att göra både akut och långsiktig vård tillgänglig för behövande. För att skapa en långsiktigt hållbar situation måste problemet uppmärksammas och stigmatiseringen, som leder till att många inte vågar söka hjälp, bemötas.

* Namnen på patienterna är fingerade av säkerhetsskäl

Relaterade nyheter

När orkanen Matthew träffade Haiti 2016 isolerades många byar och våra team jobbade hårt med att nå människor på landsbygden.
Haiti

Att arbeta på landsbygden

"En kollega som arbetar på vårt sjukhus ute på landsbygden hade blivit sjuk. Nu undrade de om jag kunde tänka mig att åka dit ett par dagar och täcka upp. Självklart sa jag ja."
- Ilsa Karlsson, Haiti.

Becya Adelines son Jason föddes på vårt sjukhus i Port-au-Prince, Haiti. Hon förlorade sitt första barn på grund av eklampsi.
Haiti

Livsfarliga kramper

Idag har jag för första gången i mitt liv träffat på en patient som led av eklampsi. Eklampsi kan undvikas om man upptäcker och behandlar det i tid - vilket i ett land som Sverige nästan alltid är fallet.

Cheldine Jean Pierre, i Haiti, som skottskadades i benet.
Haiti

En spännande utmaning

"Eftersom jag är van vid att arbeta inom akutsjukvården känner jag att jag är på bekant mark, även om det finns många skillnader."
- Sjuksköterskan Ilsa Karlsson.

Utsikt över Martissant, en av de största slumområderna i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
Haiti

"Uppenbart att vi behövs"

"När jag fick höra att det var Haiti jag skulle åka till så visste jag inte riktigt vad jag skulle tänka."
- Sjuksköterskan Ilsa Karlsson.