Hoppa till huvudinnehåll

SIERRA LEONE: NY FÖRLOSSNINGS-AVDELNING FÖR GRAVIDA MED EBOLA

Publicerad 3 februari 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
På den nya förlossningsavdelningen på behandlingscentret i Kissy är det möjligt för vår sjukvårdspersonal att ge gravida kvinnor specialiserad vård.

På den nya förlossningsavdelningen på behandlingscentret i Kissy är det möjligt för vår sjukvårdspersonal att ge gravida kvinnor specialiserad vård.

Vi har nu öppnat en ny förlossningsavdelning för gravida kvinnor med ebola i Kissy, en förort till Sierra Leones huvudstad Freetown. Avdelningen är placerad på ett behandlingscenter för ebola som vi öppnade den 8 januari.

Behandlingscentret har tagit emot patienter under de senaste tre veckorna men den nya förlossningsavdelningen för misstänka och bekräftade ebolapatienter gör det möjligt för vår sjukvårdspersonal att ge gravida kvinnor specialiserad vård.  
 
– Sjukvårdspersonalen på förlossningsavdelningen kommer att fokusera på specialiserad vård för de gravida kvinnorna, och försöka minska moderns blödningar under och efter förlossningen, för att på så sätt minska risken att hon förblöder, berättar Olivia Hill, vår medicinska koordinator i Freetown.
 
– Chansen att modern överlever är relativt låg, men för barnet är de ännu mycket sämre. 
 
Det finns hittills väldigt lite kunskap om ebola och graviditet. Den nya förlossningsavdelningen kommer därför att ge ökad förståelse för vilka konsekvenser ebola har på denna sårbara grupp och hur förlossningsvården för kan förbättras. 
 
Den nya avdelningen har 33 sängplatser för bekräftade och misstänka fall av ebola, och behandlingscentret har ytterligare 40 sängar där gravida kvinnor tidigare ibland har fått vård. Framöver kommer nya patienterna att ha tillgång till specialiserad vård. 
 
Sedan ebolaepidemin inleddes har gravida kvinnor haft begränsad tillgång till sjukvård. Feber och blödningar, som ofta förekommer under graviditeter, är även symptom för ebola. Rädslan att själva smittas har inneburit att sjukvårdspersonal varit tveksamma till att ta emot dem på sjukhus eller att låta dem föda på vårdcentraler. 
Sierra Leone har en av de högsta siffrorna i världen när det gäller mödradödlighet.  
 
 

Aktuellt om Sierra Leone

Ebola Västafrika gula skyddsdräkter
Nyheter från fältet

Priset för historiens största ebolautbrott - 972 409 417 kronor

Nära 973 miljoner kronor. Så mycket spenderade vi för att bekämpa historiens största ebolautbrott. I en ny rapport ger insyn i våra utgifter för insatsen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.