Hoppa till huvudinnehåll

SIERRA LEONE: NY FÖRLOSSNINGS-AVDELNING FÖR GRAVIDA MED EBOLA

Publicerad 3 februari 2015
På den nya förlossningsavdelningen på behandlingscentret i Kissy är det möjligt för vår sjukvårdspersonal att ge gravida kvinnor specialiserad vård.
Foto: Fabio Basone/MSF
På den nya förlossningsavdelningen på behandlingscentret i Kissy är det möjligt för vår sjukvårdspersonal att ge gravida kvinnor specialiserad vård.

Vi har nu öppnat en ny förlossningsavdelning för gravida kvinnor med ebola i Kissy, en förort till Sierra Leones huvudstad Freetown. Avdelningen är placerad på ett behandlingscenter för ebola som vi öppnade den 8 januari.


Behandlingscentret har tagit emot patienter under de senaste tre veckorna men den nya förlossningsavdelningen för misstänka och bekräftade ebolapatienter gör det möjligt för vår sjukvårdspersonal att ge gravida kvinnor specialiserad vård.  
 
– Sjukvårdspersonalen på förlossningsavdelningen kommer att fokusera på specialiserad vård för de gravida kvinnorna, och försöka minska moderns blödningar under och efter förlossningen, för att på så sätt minska risken att hon förblöder, berättar Olivia Hill, vår medicinska koordinator i Freetown.
 
– Chansen att modern överlever är relativt låg, men för barnet är de ännu mycket sämre. 
 
Det finns hittills väldigt lite kunskap om ebola och graviditet. Den nya förlossningsavdelningen kommer därför att ge ökad förståelse för vilka konsekvenser ebola har på denna sårbara grupp och hur förlossningsvården för kan förbättras. 
 
Den nya avdelningen har 33 sängplatser för bekräftade och misstänka fall av ebola, och behandlingscentret har ytterligare 40 sängar där gravida kvinnor tidigare ibland har fått vård. Framöver kommer nya patienterna att ha tillgång till specialiserad vård. 
 
Sedan ebolaepidemin inleddes har gravida kvinnor haft begränsad tillgång till sjukvård. Feber och blödningar, som ofta förekommer under graviditeter, är även symptom för ebola. Rädslan att själva smittas har inneburit att sjukvårdspersonal varit tveksamma till att ta emot dem på sjukhus eller att låta dem föda på vårdcentraler. 
Sierra Leone har en av de högsta siffrorna i världen när det gäller mödradödlighet.  
 
 

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare