Hoppa till huvudinnehåll

Sista dagarna

Publicerad 29 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mari Mörth Centralafrikanska republiken

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Där träffar jag personal, patienter och anhöriga till patienterna som berättar om arbetet och livet på sjukhuset. Det är intressant och spännande, många reser långt för att få tillgång till sjukvård och berättar om svåra umbäranden längs vägen. 

Alla påpekar hur viktigt Läkare Utan Gränsers arbete är här och alla patienter jag träffar är mycket nöjda med den vård de har fått.

På kvällen får jag följa med några kollegor en bit utanför huset, och där öppnar sig en ny värld. Nedanför tomten där gästhuset ligger flyter floden fram. Den är brun, men kantad av grönt gräs och växter. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. Några vuxna djur som visar stora gap ovanför vattenytan, och några mindre ungar.

Nästa morgon kommer ett flygplan från Läkare Utan Gränser till Bossangoa. Eftersom det används för all vår verksamhet i landet kan den bara komma en dag i veckan till staden. Ut ur planet kommer flera kollegor som ska arbeta i projektet, men också några patienter som blivit refererade till huvudstaden Bangui för vård, och som nu är tillbaka. Med mig vid landningsbanan är projektets kirurg, som mycket nöjt ser att hans patient är med, en ung man som har benet i gips. Jag hoppar på planet, och konstaterar återigen att Centralafrikanska republiken är väldigt grönt och vackert ovanifrån.

Relaterade nyheter

Ett litet barn vaccineras i Centralafrikanska republiken som en del av vår vaccinationskampanj.
Centralafrikanska republiken

Framsteg efter stor vaccinationskampanj

Många barn får inte ens de mest grundläggande vaccinerna i Centralafrikanska republiken. Vi driver en vaccinationskampanj utan motstycke där målet är att vaccinera 213 000 barn mot nio vanliga sjukdomar.

Sjuksköterskan Mia Hejdenberg pratar med Catinka Agneskog om sitt arbete i en av de mest försummade konflikterna.
Centralafrikanska republiken

Podd: Sjuksköterskan Mia om en födelsedag på sjukhusgolvet

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar sjuksköterskan Mia Hejdenberg om vardagen i en krigszon och hur man förhandlar med krigsherrar och rebeller.

Emile Mushabah Kabala, som arbetar på Paoua-sjukhuset i Centralafrikanska republiken, ser till Ndjimarem Epejoint's sår.
Centralafrikanska republiken

4 saker du ska veta om konflikten i CAR

Det pågående kriget har resulterat i en långvarig humanitär kris, vilket skapat stora hälsobehov bland befolkningen. Här är fyra saker du ska veta om konflikten i Centralafrikanska republiken (CAR).

Staden Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Vi vårdar drabbade av massvåldtäkt

Vi har vårdat tio kvinnor efter en massvåldtäkt i Centralafrikanska republiken. Kvinnorna behandlades på sjukhuset i staden Bossangoa i förra veckan. Patienterna rapporterade att beväpnade män hade våldtagit dem upprepade gånger.