Hoppa till huvudinnehåll

Sista dagarna

Publicerad 29 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mari Mörth Centralafrikanska republiken

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Där träffar jag personal, patienter och anhöriga till patienterna som berättar om arbetet och livet på sjukhuset. Det är intressant och spännande, många reser långt för att få tillgång till sjukvård och berättar om svåra umbäranden längs vägen. 

Alla påpekar hur viktigt Läkare Utan Gränsers arbete är här och alla patienter jag träffar är mycket nöjda med den vård de har fått.

På kvällen får jag följa med några kollegor en bit utanför huset, och där öppnar sig en ny värld. Nedanför tomten där gästhuset ligger flyter floden fram. Den är brun, men kantad av grönt gräs och växter. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. Några vuxna djur som visar stora gap ovanför vattenytan, och några mindre ungar.

Nästa morgon kommer ett flygplan från Läkare Utan Gränser till Bossangoa. Eftersom det används för all vår verksamhet i landet kan den bara komma en dag i veckan till staden. Ut ur planet kommer flera kollegor som ska arbeta i projektet, men också några patienter som blivit refererade till huvudstaden Bangui för vård, och som nu är tillbaka. Med mig vid landningsbanan är projektets kirurg, som mycket nöjt ser att hans patient är med, en ung man som har benet i gips. Jag hoppar på planet, och konstaterar återigen att Centralafrikanska republiken är väldigt grönt och vackert ovanifrån.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

Mari Mörth tillsammans med några ur teamet som arbetar i Bangui, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Äntligen

En dag med massor av möten i Bangui. Försökte samtidigt få till en resa någon annanstans i fält. Under tiden åker jag runt i Bangui med bil mellan olika kontor. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.