Hoppa till huvudinnehåll

Sista dagarna

Publicerad 29 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mari Mörth Centralafrikanska republiken

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Där träffar jag personal, patienter och anhöriga till patienterna som berättar om arbetet och livet på sjukhuset. Det är intressant och spännande, många reser långt för att få tillgång till sjukvård och berättar om svåra umbäranden längs vägen. 

Alla påpekar hur viktigt Läkare Utan Gränsers arbete är här och alla patienter jag träffar är mycket nöjda med den vård de har fått.

På kvällen får jag följa med några kollegor en bit utanför huset, och där öppnar sig en ny värld. Nedanför tomten där gästhuset ligger flyter floden fram. Den är brun, men kantad av grönt gräs och växter. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. Några vuxna djur som visar stora gap ovanför vattenytan, och några mindre ungar.

Nästa morgon kommer ett flygplan från Läkare Utan Gränser till Bossangoa. Eftersom det används för all vår verksamhet i landet kan den bara komma en dag i veckan till staden. Ut ur planet kommer flera kollegor som ska arbeta i projektet, men också några patienter som blivit refererade till huvudstaden Bangui för vård, och som nu är tillbaka. Med mig vid landningsbanan är projektets kirurg, som mycket nöjt ser att hans patient är med, en ung man som har benet i gips. Jag hoppar på planet, och konstaterar återigen att Centralafrikanska republiken är väldigt grönt och vackert ovanifrån.

Relaterade nyheter

Vi utesluter meningit hos patienten med stelkramp med en lumbal punktion.
Centralafrikanska republiken

Stelkramp och apkoppor

Huvudet är sträckt bakåt medan armar och ben är stela. Det liknar exakt det kramptillstånd de talade om på läkarprogrammet, opistotonus. Spädbarnet lider av stelkramp.

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen.