
Trots internationell truppnärvaro i Centralafrikanska republiken fortsätter våldet mellan olika folkgrupper med attacker och hämndattacker. FN beräknar att fler än 900 000 människor är på flykt över hela landet. Många saknar tillgång till livräddande sjukvård.
Förra veckans återkommande strider mellan folkgrupper i huvudstaden Bangui ledde till att Läkare Utan Gränser behandlade mer än 200 personer på det allmänna sjukhuset och på Castor Health Center. Nittio av patienterna behövde livräddande kirurgi.
– Vi tar emot ett stort antal fall varje dag, säger Marie-Elisabeth Ingres, landchef i Centralafrikanska republiken. Våra team bevittnar konsekvenserna av extremt våld - inklusive skottskador, stympningar och lynchningar – som är den dagliga verkligheten i Bangui.
Tusentals människor har flytt huvudstaden av rädsla för våld eller samlats i läger där levnadsförhållandena är extremt svåra. Den humanitära hjälpen är fortfarande otillräcklig med tanke på de betydande behoven.
Vi har utökat verksamheten och inrättat en klinik med 60 sängar på flygplatsen i Bangui, där mer än 100 000 människor fortfarande är samlade. Vi ger också medicinsk hjälp vid två kloster i huvudstaden där tillfälliga läger för internflyktingar har uppstått och på flera vårdcentraler runt om i staden. Ett medicinskt team finns också på plats på andra sidan gränsen, i Zongo i Kongo-Kinshasam dit många flyktingar har tagit sig.
Läkare Utan Gränsers team utför cirka 12000 patientbesök och assisterar vid 300 förlossningar varje vecka i Bangui. Patienterna behandlas för våldsrelaterade skador och malaria, den främsta dödsorsaken i landet. Många lider också av luftvägsinfektioner och diarré som är direkt förknippade med de dåliga levnadsförhållandena i flyktinglägren. Vi försöker förbättra levnadsvillkoren genom att dela ut grundläggande förnödenheter, bygga latriner och distribuera vatten till internflyktingarna på flygplatsen och andra platser.
Situationen förvärras i landets inre
Strider och vedergällningsattacker fortsätter mellan Séléka-soldater och anti Balaka-miliser. FN: s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) uppskattar att det finns mer än 900 000 fördrivna människor - mer än 20 procent av befolkningen - över hela landet. På grund av bristen på säkerhet saknar de tillgång till sjukvård och många människor gömmer sig i bushen av rädsla för våld.
Till följd av denna våg av våld har vi börjat stödja ett sjukhus i landets sydvästra del. Vi håller också på att starta nya projekt i nordvästra delen av landet. Ett team har anlänt till Bouar för att hjälpa till med medicinska och kirurgiska akutfall på det lokala sjukhuset. Ett annat team ger redan logistiskt och medicinskt stöd till sjukhuset i Bozoum och har startat mobila kliniker för de 2500 personer som inte kan nå fram till sjukhuset på grund av våldet.
Läkare Utan Gränsers akutteamhar också nått fram till städerna Bossemptélé, Baoro och Bocaranga.
– Bocaranga är en spökstad, säger Delphine Chedorge, vår akutsamordnare. Den är övergiven, förstörd och plundrad. Det är skrämmande. Våra kontakter i provinsen rapporterar om extremt våld och folkförflyttningar. Befolkningen blir terroriserad. Tyvärr försvårar samma osäkerhet även vårt arbete just när situationen kräver en snabb akutinsats för att bistå befolkningen.
Vi fortsätter också våra akutinsatser i Bossangoa, Bouguila och Bouca. Våra team stöder sjukhusavdelningar och medicinsk verksamhet i internflyktingläger, och organiserar mobila kliniker för att hjälpa människor som flyr ut i bushen vid varje nytt våldsutbrott.
