Hoppa till huvudinnehåll

Sju års väntan är över!

Publicerad 7 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tautvydas "Totte" Rindzevicius

Tautvydas "Totte" Rindzevicius på uppdrag som elektriker i Nigeria. 

Jag har precis skrivit på ett kontrakt med Läkare Utan Gränser! Det här har jag längtat efter sedan jag lade märke till organisationen för första gången efter jordbävningen i Haiti 2010. Alla som arbetade för organisationen var hjältar i mina ögon då. Nu kan jag pusta ut… Äntligen är jag en av dem!

Med ett leende upp till öronen och full av förväntan rusar jag genom Stockholm till Nigerias ambassad. Att hämta passet och att ha ett samtal är det enda som är kvar att göra innan jag skall resa iväg.

Imorgon åker jag iväg till Bryssel. Fram till dess har jag under några dagar gjort det jag verkligen vill och tycker om. Som att gå på fysträningar med motocrossvänner, spela fotboll, träffa vänner och titta på Champions League i fotboll.

Som liten var jag helt bestämd att jag kommer ge upp allt för att ha möjligheten att hjälpa människor i nöd. Har denna dag verkligen kommit?

Packningen blev väldigt liten och enkel. Fyra timmar innan avresa fyllde jag ryggsäcken med massa shorts och t-shirts. Samt alla presenter till folk som väntar på mig där nere. Snus, choklad och ost! Det är uppenbarligen de tre sakerna man inte borde lämna Sverige utan!

Hur kommer det bli och hur kommer det att kännas när jag väl kommer dit? Antar att jag får reda på det snart – det blir minst sagt spännande. Hoppas ni följer med mig på resan. 

Aktuellt om Nigeria

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nyheter från fältet

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut. 

Trafik i Port Harcourt, till tonerna av Westlife.
Nyheter från fältet

Finns det kaffe i Nigeria?

Det är nog tur att man har så mycket att göra och det är så hektiskt! Då hinner man inte slappna av och förstå vilken grej man har gett sig in på. Allt här känns som det är gjort ”the Nigeria way”, funkar det idag så är det grymt!

Tusentals människor är på flykt i nordöstra Nigeria.
Nyheter från fältet

”Vissa av barnen dog på vägen”

"Vi var väldigt rädda. Det tog oss två dagar till fots att nå hit. Vi sov i ödemarken." Hundratusentals människor har tvingats på flykt i nordöstra Nigeria på grund av konflikten mellan Boko Haram och militären.

Människor fortsätter att komma dagligen till den isolerade staden Rann, Nigeria.
Nyheter från fältet

"Vi levde i konstant rädsla"

Våld och osäkerhet fortsätter att tvinga människor att fly från sina hem i nordöstra Nigeria. Nya människor anländer varje dag till avlägsna städer i delstaten Borno. Men på många platser på landsbygden kan inte hjälporganisationer arbeta på grund av osäkerheten.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.