Hoppa till huvudinnehåll

Sju års väntan är över!

Publicerad 7 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tautvydas "Totte" Rindzevicius

Tautvydas "Totte" Rindzevicius på uppdrag som elektriker i Nigeria. 

Jag har precis skrivit på ett kontrakt med Läkare Utan Gränser! Det här har jag längtat efter sedan jag lade märke till organisationen för första gången efter jordbävningen i Haiti 2010. Alla som arbetade för organisationen var hjältar i mina ögon då. Nu kan jag pusta ut… Äntligen är jag en av dem!

Med ett leende upp till öronen och full av förväntan rusar jag genom Stockholm till Nigerias ambassad. Att hämta passet och att ha ett samtal är det enda som är kvar att göra innan jag skall resa iväg.

Imorgon åker jag iväg till Bryssel. Fram till dess har jag under några dagar gjort det jag verkligen vill och tycker om. Som att gå på fysträningar med motocrossvänner, spela fotboll, träffa vänner och titta på Champions League i fotboll.

Som liten var jag helt bestämd att jag kommer ge upp allt för att ha möjligheten att hjälpa människor i nöd. Har denna dag verkligen kommit?

Packningen blev väldigt liten och enkel. Fyra timmar innan avresa fyllde jag ryggsäcken med massa shorts och t-shirts. Samt alla presenter till folk som väntar på mig där nere. Snus, choklad och ost! Det är uppenbarligen de tre sakerna man inte borde lämna Sverige utan!

Hur kommer det bli och hur kommer det att kännas när jag väl kommer dit? Antar att jag får reda på det snart – det blir minst sagt spännande. Hoppas ni följer med mig på resan. 

Relaterade nyheter

Förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts i Jahun, Nigeria.
Nigeria

Att vara förberedd på det oväntade

När förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts kallas in under nattjouren i Jahun, Nigeria, funderar han ofta på vad som väntar. Just den här natten blev gamla vanor och en navelsträng skillnaden mellan liv och död. 

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!
Nigeria

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.