Hoppa till huvudinnehåll

SJUKDOMAR SPRIDS I LÄGREN

Publicerad 14 februari 2013

Konflikten i norra Mali orsakar fortfarande massflykt bland människor i Sahelregionen. Förhållanden i de läger där människor slagit sig ner är oacceptabla, sjukdomar sprids lätt och människor utsätts för lidande.

Enligt UNHCR lever omkring 150 000 flyktingar i flyktingläger i Burkina Faso (lägren Ferrerio, Dibissi, Ngatourou-niénié och Gandafabou), Mauretanien (Mberalägret) och Niger (lägren Abala, Mangaize, och Ayorou). Vi har arbetat i dessa åtta läger sedan i mars 2012 och bistår med primär- och mödravård samt behandlar undernäring. Vi bistår även med mässlingsvaccination för barn mellan 6 månader och 15 år och har, sedan i början av året, vaccinerat 5 000 barn.

Utmattade efter flykten

Nästan 67 000 flyktingar – majoriteten kvinnor och barn – har tagit sig till staden Fassala, på gränsen mellan Mali och Mauretanien, sedan i januari förra året. Många har rest dit i lastbilar eller med hjälp av åsnor.
- Människor kommer över gränsen, till Fassala, törstiga och utmattade, säger Karl Nawezi, vår medarbetare på plats i Mauretanien. 
Efter att ha blivit registrerade av myndigheterna slussas de till Mbera, en liten och isolerad by i den mauretanska öknen, bara 30 kilometer från den maliska gränsen. 

Dåliga förhållanden i lägren

I Mbera är flyktingarna helt beroende av humanitär hjälp. Fram tills nu har det varit brist på tält och därför har människor själva börjat bygga tält och hyddor av halm och tyg för att skydda sig från sandstormar.  
- I Mauretanien, liksom överallt där människor lever i flyktingläger under svåra förhållanden, drabbas människor av diarréer samt och hud- och luftvägsinfektioner, säger Karl Nawezi.

Familjer flyr i panik

Förra året tog sig malier till landets gränser i ganska organiserad form men efter de senaste militära aktiviteterna i Mali har omkring 14 000 människor flytt i panik från Timbuktu, Léré, Goundam, Larnab och Nianfuke. Många har rest i flera dagar och kommer över gränsen utan i stort sett någonting alls. 
- Den senaste tidens utveckling har orsakat panik. Människor har flytt, rädda för att hamna i skottlinjen, säger Karl Nawezi.

Undernäring ständigt problem

I november förra året genomförde vi en enkät i Mbera som visade att nästan ett av fem barn var undernärda och att strax under fem procent av barnen var drabbade av akut undernäring när de kom till lägret. 
- Den huvudsakliga utmaningen ligger nu i att se till så att barnen blir vaccinerade mot sjukdomar, skyddas mot malaria och får tillgång till så mycket mat som de behöver, säger Karl Nawezi. 
Vi har satt upp flera undernäringskliniker i lägret för att behandla de akut undernärda barnen och har redan tagit emot 1 000 barn. När barnen läggs in på kliniken får de näringsberikad mjölk och näringsberikad mat. Eftersom undernärda barn är mer utsatta för sjukdomar såsom mässling, malaria och diarrésjukdomar måste deras hälsotillstånd noga övervakas av sjukvårdspersonal. 
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Mali sedan 1992. För att säkerställa vår neutralitet och vår opartiskhet tar vi inte emot finansiering från någon regering för vårt arbete i Mali, vårt arbete där finansieras enbart genom privata givare. Vi arbetar i Timbuktu, Gao, Ansongo, Douentza, Konna och Mopti och har drivit ett barnsjukhus i Koutiala, södra Mali, sedan 2009.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare