Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhus i Gaza överfulla av skadade

Publicerad 15 maj 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En skadad man i korridoren på Al-Aqsa-sjukhuset i Gaza, Palestina.

En skadad man i korridoren på Al-Aqsa-sjukhuset i Gaza, Palestina. 

Sedan det senaste våldet bröt ut i Gaza är sjukhusen där vi arbetar överfulla och teamen arbetar dygnet runt. Ibland måste flera patienter opereras samtidigt i samma sal och vissa ingrepp måste utföras i korridorerna. 

Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för vårt arbete i Palestina, beskriver situationen:

”Det som händer är oacceptabelt och omänskligt. Myndigheterna i Gaza meddelade på måndagskvällen att 55 personer har dött och 2271 skadats, varav 1359 personer har skottskador. Det är outhärdligt att se hur många obeväpnade människor som skjutits under så kort tid.

Sedan den 1 april arbetar våra medicinska team dygnet runt för att ge kirurgisk och postoperativ vård till män, kvinnor och barn. De kommer att fortsätta göra det idag, imorgon och så länge det behövs.

På ett av sjukhusen där vi arbetar är läget lika kaotiskt som det var efter bombningarna 2014, med ett stort antal skadade som kommit till sjukhuset under kort tid. Vårt team på det sjukhuset utförde 30 kirurgiska ingrepp igår, ibland fick två eller tre patienter opereras i samma operationssal, andra ingrepp fick utföras i korridorerna.

Nya demonstrationer väntas idag, tisdag. Den israeliska armén måste stoppa övervåldet mot de palestinska demonstranterna.”

Läs också - "Ovanligt svåra skottskador i Gaza"

Relaterade nyheter

Abdullah al-Anqar, 13 år, får post-operativ vård på en av Läkare Utan Gränsers kliniker i Gaza.
Palestina

”Det värsta med skadan är att inte kunna gå”

Aldrig förr har våra team i Gaza hanterat så många skottskador under så kort tid. Tidigare i år sköts hundratals män och kvinnor av israeliska styrkor när de deltog i marschen för återvändande. Den fysiska och mentala smärtan plågar fortfarande de skadade.