Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

SJUKHUS ÖPPNAR IGEN EFTER ATTACK

Publicerad 19 oktober 2012

Nu återupptar vi arbetet på vårt mödravårdssjukhus i provinsen Khost, sydöstra Afghanistan. I april tidigare i år avbröt vi all medicinsk verksamhet efter att en bomb exploderat inne på sjukhuset.

Sju personer skadades i bombattacken som inträffade bara sex veckor efter att sjukhuset öppnats. Under den tiden hade över 600 förlossningar redan hunnit ske.

Stort stöd bland befolkningen

Beslutet att åter öppna sjukhuset togs efter förhandlingar med lokala ledare och representanter i Khostprovinsen. De ger sitt fulla stöd till att Läkare Utan Gränser finns på plats för att ge mödravård till befolkningen.
– Vi öppnar åter sjukhuset efter det överväldigande stödet från lokalsamhället och efter att ha fått säkerhetsgarantier för våra patienter och vår personal inne på sjukhuset, förklarar Benoit de Gryse, ansvarig för vårt arbete i Afghanistan.

Jobbar på tre andra platser

Just nu pågår nödvändiga förberedelser inför återöppnandet som ska ske innan årsskiftet. Lokal, kvinnlig medicinsk personal, inklusive barnmorskor och sjuksköterskor, rekryteras. De kommer sedan att arbeta tillsammans med vår internationella personal.
 
Stöd från samhället, respekt för patienternas säkerhet samt tillgång till lokaler och medicinsk personal, gör det möjligt för oss att arbeta på tre andra platser i Afghanistan, och i mer än 70 länder över hela världen.
 
Utöver i Khost finns Läkare Utan Gränser på plats i Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul och i Boost-sjukhuset i Lashkar Gah, i Helmandprovinsen, samt i Kunduz, norra Afghanistan, där vi driver ett kirurgiskt traumacenter. All sjukvård som vi erbjuder är kostnadsfri. Vi tar inte emot några institutionella medel från någon regering för insatsen i Afghanistan utan är helt beroende av privata gåvor från allmänheten.
 
Här kan du läsa mer om vårt arbete i Afghanistan.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva