Hoppa till huvudinnehåll

SJUKHUS ÖPPNAR IGEN EFTER ATTACK

Publicerad 19 oktober 2012

Nu återupptar vi arbetet på vårt mödravårdssjukhus i provinsen Khost, sydöstra Afghanistan. I april tidigare i år avbröt vi all medicinsk verksamhet efter att en bomb exploderat inne på sjukhuset.

Sju personer skadades i bombattacken som inträffade bara sex veckor efter att sjukhuset öppnats. Under den tiden hade över 600 förlossningar redan hunnit ske.

Stort stöd bland befolkningen

Beslutet att åter öppna sjukhuset togs efter förhandlingar med lokala ledare och representanter i Khostprovinsen. De ger sitt fulla stöd till att Läkare Utan Gränser finns på plats för att ge mödravård till befolkningen.
– Vi öppnar åter sjukhuset efter det överväldigande stödet från lokalsamhället och efter att ha fått säkerhetsgarantier för våra patienter och vår personal inne på sjukhuset, förklarar Benoit de Gryse, ansvarig för vårt arbete i Afghanistan.

Jobbar på tre andra platser

Just nu pågår nödvändiga förberedelser inför återöppnandet som ska ske innan årsskiftet. Lokal, kvinnlig medicinsk personal, inklusive barnmorskor och sjuksköterskor, rekryteras. De kommer sedan att arbeta tillsammans med vår internationella personal.
 
Stöd från samhället, respekt för patienternas säkerhet samt tillgång till lokaler och medicinsk personal, gör det möjligt för oss att arbeta på tre andra platser i Afghanistan, och i mer än 70 länder över hela världen.
 
Utöver i Khost finns Läkare Utan Gränser på plats i Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul och i Boost-sjukhuset i Lashkar Gah, i Helmandprovinsen, samt i Kunduz, norra Afghanistan, där vi driver ett kirurgiskt traumacenter. All sjukvård som vi erbjuder är kostnadsfri. Vi tar inte emot några institutionella medel från någon regering för insatsen i Afghanistan utan är helt beroende av privata gåvor från allmänheten.
 
Här kan du läsa mer om vårt arbete i Afghanistan.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare