Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhuset

Publicerad 25 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.

En samling fistula-patienter gör fysiska övningar tillsammans. Det är också till för att se till att de dricker ordentligt, de ska få i sig minst fem liter vatten om dagen. Alla har en stor bunke med vatten i handen som de dricker upp i samband med en sång som de sjunger tillsammans. 

I Bossangoa har jag installerat mig i ett litet rum. Elen från generatorn stängs av kl. 22 på kvällen, så det är bra att ha sin ficklampa redo under natten.

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset. Det finns läkare och annan sjukvårdspersonal på plats från Läkare Utan Gränser och man driver hela sjukhuset tillsammans med hälsovårdsmyndigheten, som tyvärr inte har så mycket personal med anledning av brist på resurser och kapacitet. Det finns väldigt få utbildade läkare, sjuksköterskor och barnmorskor i landet.

En del utbildad personal har Läkare Utan Gränser lyckats rekrytera från Bangui, och de bor nu i Bossangoa och arbetar här för oss. Jag blir visad runt och får möjlighet att prata med föräldrar och andra släktingar till barn som är inlagda på sjukhuset för akut undernäring, lunginflammation, kritisk malaria och hjärnhinneinflammation bland annat. Många har rest långt för att komma till sjukhuset i Bossangoa och en hel del har blivit refererade hit av våra mobila team som arbetar i områden runt staden. Jag får också se förlossningsavdelningen där man förlöser ca 90-110 kvinnor per månad.

Sjukhuset är såklart väldigt basalt jämfört med vad vi har i Sverige, men det är rent och snyggt och det råder en lugn och koncentrerad atmosfär. Anhöriga till patienterna sitter under mangoträd och vilar eller pysslar med att laga mat eller koka te. De patienter som mår lite bättre sitter eller ligger också ute, för det blir väldigt varmt inne i sjuksalarna.

Mari Mörth vid fistula avdelningen på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republikenJag tillsammans med barnmorskan Doreen i tältet som används både inför och efter att man gjort fistula-operation. 

I ena änden av sjukhuset har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula. Många kvinnor i Centralafrikanska republiken föder barn väldigt tidigt och deras kroppar är inte redo för en graviditet. Det är också ofta långt till sjukhus så om det blir komplikationer under en förlossning har man ofta inte möjlighet till kvalificerad vård. Detta innebär att det finns många får fistula-besvär.

Dagen känns fantastiskt lång med mycket intryck. Jag släcker innan kl.22 då elektriciteten stängs av.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.