Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhuset i Kunduz överfullt efter strider

Publicerad 30 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Kunduz Afghanistan traumasjukhus skadade

Operationssalen på vårt traumasjukhus i Kunduz, Afghanistan. 

Vårt traumasjukhus i den afghanska staden Kunduz är överfullt efter strider mellan regeringen och oppositionen under måndagen.

 Sedan måndag morgon har våra team behandlat runt 170 skadade varav de flesta hade skottskador. Bland patienterna fanns 46 barn. För femtio personer var tillståndet kritiskt när de kom till sjukhuset. Vårt kirurgteam behandlade svåra buk-, arm-, ben- och skallskador.
 
– Sjukhuset är överbelastat, säger Guilhem Molinie, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Afghanistan.
 

– Vi har snabbt ökat antalet bäddar från 92 till 110 för att klara av det stora antalet patienter, men det kommer fortfarande in fler. Just nu har vi 130 patienter varav många får ligga i korridorerna och även på våra kontor. Sjukhuset har nått sin maxgräns.  

Läkare Utan Gränsers medicinska team har jobbat oavbrutet och genomförde enbart under måndagen  43 operationer. Fler patienter anlände till sjukhuset på tisdagen och flera svårt skadade skickades till vår klinik i Chardaradistriktet för att stabiliseras.

För att kunna ta hand om alla skadade och förbereda inför ytterligare patienter har vi skickat medicinsk utrustning med bil och flygplan till Kunduz.

– Vi har en aktiv dialog med alla parter i konflikten och de har försäkrat oss att vår sjukvårdspersonal, våra patienter och våra sjukhus kommer att respekteras, säger Guilhem Molinie.

– Med tanke på att det statliga sjukhuset för närvarande inte fungerar, är Läkare Utan Gränsers sjukhus nu den enda platsen i Kunduz där människor i behov av akut traumavård kan få det.

Läkare Utan Gränsers sjukhus är det enda i regionen som tillhandahåller gratis traumasjukvård. Våra team behandlar alla patienter som är i behov av vård, oavsett etnicitet, religion eller politisk åsikt.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. I samtliga projekt arbetar internationella och lokalt anställda medarbetare tillsammans för att tillhandahålla sjukvård. Läkare Utan Gränser stödjer Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul, mödravårdsavdelningen Dasht-e-Barchi i västra Kabul och Boost-sjukhuset i Lashkar Gah i Helmand-provinsen. I Khost driver Läkare Utan Gränser en förlossningsklinik. Läkare Utan Gränser arbete i Afghanistan finansieras bara av privata givare, organisationen tar inte emot pengar från någon regering för sina projekt i landet.

Aktuellt om Afghanistan

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

För tidigt födda tvillingar återhämtar sig på sjukhuset i Dasht-e-Barchi.
Nyheter från fältet

Två små tygpaket

Min blick vandrade till nästa säng där två till små tygpaket låg på en säng där mamman stod bredvid leende. Två par tvillingar! Två flickor och två pojkar.

Känguruenheten på Dasht-e-Barchis sjukhus.
Nyheter från fältet

Bebisen växer med värmen från mamma

Få gravida kvinnor och nyfödda barn har tillgång till gratis, högkvalitativ vård i Afghanistan. Förra året öppnade vi en mödravårdsavdelning på det offentliga sjukhuset i Dasht-e-Barchi, i utkanten av Kabul.

Utbränd patientsäng på sjukhuset i Kunduz, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Kunduz: 6 månader efter attacken

För sex månader sedan dog 42 personer när vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, attackerades av amerikanskt flygvapen. Läkaren Kathleen Thomas var där.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.