Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhuset i Kunduz överfullt efter strider

Publicerad 30 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Kunduz Afghanistan traumasjukhus skadade

Operationssalen på vårt traumasjukhus i Kunduz, Afghanistan. 

Vårt traumasjukhus i den afghanska staden Kunduz är överfullt efter strider mellan regeringen och oppositionen under måndagen.

 Sedan måndag morgon har våra team behandlat runt 170 skadade varav de flesta hade skottskador. Bland patienterna fanns 46 barn. För femtio personer var tillståndet kritiskt när de kom till sjukhuset. Vårt kirurgteam behandlade svåra buk-, arm-, ben- och skallskador.
 
– Sjukhuset är överbelastat, säger Guilhem Molinie, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Afghanistan.
 

– Vi har snabbt ökat antalet bäddar från 92 till 110 för att klara av det stora antalet patienter, men det kommer fortfarande in fler. Just nu har vi 130 patienter varav många får ligga i korridorerna och även på våra kontor. Sjukhuset har nått sin maxgräns.  

Läkare Utan Gränsers medicinska team har jobbat oavbrutet och genomförde enbart under måndagen  43 operationer. Fler patienter anlände till sjukhuset på tisdagen och flera svårt skadade skickades till vår klinik i Chardaradistriktet för att stabiliseras.

För att kunna ta hand om alla skadade och förbereda inför ytterligare patienter har vi skickat medicinsk utrustning med bil och flygplan till Kunduz.

– Vi har en aktiv dialog med alla parter i konflikten och de har försäkrat oss att vår sjukvårdspersonal, våra patienter och våra sjukhus kommer att respekteras, säger Guilhem Molinie.

– Med tanke på att det statliga sjukhuset för närvarande inte fungerar, är Läkare Utan Gränsers sjukhus nu den enda platsen i Kunduz där människor i behov av akut traumavård kan få det.

Läkare Utan Gränsers sjukhus är det enda i regionen som tillhandahåller gratis traumasjukvård. Våra team behandlar alla patienter som är i behov av vård, oavsett etnicitet, religion eller politisk åsikt.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. I samtliga projekt arbetar internationella och lokalt anställda medarbetare tillsammans för att tillhandahålla sjukvård. Läkare Utan Gränser stödjer Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul, mödravårdsavdelningen Dasht-e-Barchi i västra Kabul och Boost-sjukhuset i Lashkar Gah i Helmand-provinsen. I Khost driver Läkare Utan Gränser en förlossningsklinik. Läkare Utan Gränser arbete i Afghanistan finansieras bara av privata givare, organisationen tar inte emot pengar från någon regering för sina projekt i landet.

Relaterade nyheter

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Afghanistan

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.

Avdelningen för nyfödda på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Önskade barn

Efter dagens morgonrond förlöser en mor ett alldeles för tidigt litet gossebarn, på tok för liten och ung för att överleva i de förhållanden som vår neonatalvård i fält kan erbjuda, så liten att även europeisk neonatalvård skulle se utmaningar i att ge pojken en chans.