Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhuset i Kunduz överfullt efter strider

Publicerad 30 september 2015
Operationssalen på vårt traumasjukhus i Kunduz, Afghanistan.
Foto: Andrew Quilty

Vårt traumasjukhus i den afghanska staden Kunduz är överfullt efter strider mellan regeringen och oppositionen under måndagen.

 Sedan måndag morgon har våra team behandlat runt 170 skadade varav de flesta hade skottskador. Bland patienterna fanns 46 barn. För femtio personer var tillståndet kritiskt när de kom till sjukhuset. Vårt kirurgteam behandlade svåra buk-, arm-, ben- och skallskador.
 
– Sjukhuset är överbelastat, säger Guilhem Molinie, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Afghanistan.
 

– Vi har snabbt ökat antalet bäddar från 92 till 110 för att klara av det stora antalet patienter, men det kommer fortfarande in fler. Just nu har vi 130 patienter varav många får ligga i korridorerna och även på våra kontor. Sjukhuset har nått sin maxgräns.  

Läkare Utan Gränsers medicinska team har jobbat oavbrutet och genomförde enbart under måndagen  43 operationer. Fler patienter anlände till sjukhuset på tisdagen och flera svårt skadade skickades till vår klinik i Chardaradistriktet för att stabiliseras.

För att kunna ta hand om alla skadade och förbereda inför ytterligare patienter har vi skickat medicinsk utrustning med bil och flygplan till Kunduz.

– Vi har en aktiv dialog med alla parter i konflikten och de har försäkrat oss att vår sjukvårdspersonal, våra patienter och våra sjukhus kommer att respekteras, säger Guilhem Molinie.

– Med tanke på att det statliga sjukhuset för närvarande inte fungerar, är Läkare Utan Gränsers sjukhus nu den enda platsen i Kunduz där människor i behov av akut traumavård kan få det.

Läkare Utan Gränsers sjukhus är det enda i regionen som tillhandahåller gratis traumasjukvård. Våra team behandlar alla patienter som är i behov av vård, oavsett etnicitet, religion eller politisk åsikt.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. I samtliga projekt arbetar internationella och lokalt anställda medarbetare tillsammans för att tillhandahålla sjukvård. Läkare Utan Gränser stödjer Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul, mödravårdsavdelningen Dasht-e-Barchi i västra Kabul och Boost-sjukhuset i Lashkar Gah i Helmand-provinsen. I Khost driver Läkare Utan Gränser en förlossningsklinik. Läkare Utan Gränser arbete i Afghanistan finansieras bara av privata givare, organisationen tar inte emot pengar från någon regering för sina projekt i landet.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare