Hoppa till huvudinnehåll

SJUKVÅRD ANVÄNDS SOM VAPEN

Publicerad 8 februari 2012
Foto: J B Russell
En patient får vård på ett sjukhus i Jordanien där vi jobbar. En del av patienterna där kommer från Syrien.

Den syriska regimen bedriver en obeveklig kampanj för att förtrycka både de människor som sårats i demonstrationer, och den medicinska personal som försöker behandla de sårade, enligt uppgifter från Läkare Utan Gränser.

Vi kan inte arbeta direkt i Syrien men har samlat in vittnesmål från sårade patienter som behandlats utanför landets gränser och från läkare inne i Syrien. De vittnesmål som samlats in, från olika personer från olika delar av landet, pekar på stora brister när det gäller tillgång till akutvård för människor som sårats i samband med det pågående våldet i Syrien. 

– I Syrien idag förföljs både skadade patienter och läkare; de riskerar att bli torterade och arresterade, säger Johan Mast, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser.

Måste respektera sjukvårdens neutralitet

De flesta sårade vågar inte ta sig till allmänna sjukhus eftersom de är rädda för att bli torterade eller tillfångatagna. När en sårad person läggs in på sjukhus används ibland falska namn för att dölja personens identitet. Läkare ställer ibland en falsk diagnos för att hjälpa skadade att gäcka säkerhetsstyrkorna som söker efter patienter med skador som uppkommit i protester och demonstrationer. 

– Nu är det mycket brådskande och nödvändigt att syriska myndigheter återställer neutraliteten inom sjukvården. Sjukhus måste få vara skyddade områden där sårade patienter kan behandlas utan att bli diskriminerade, där patienter kan gå säkra från att bli utnyttjade och torterade, och där medicinsk personal inte riskerar sina liv för att de följer den medicinska etiken, säger Johan Mast.

Förstör sjukhus

Skadade behandlas i stor utsträckning på hemliga kliniker av läkare som försöker fullfölja sin yrkesmässiga övertygelse och plikt att bistå människor med medicinsk vård. Tillfälliga kliniker har upprättats bland annat i lägenheter och på bondgårdar.

I så kallade mobila kliniker – enkelt upprättade och tillfälliga hälsocenter – finns enkla operationssalar där man genomför kirurgiska ingrepp. De hygieniska förhållandena är rudimentära och tillgången till bedövningsmedel är dålig. Dessutom anses själva innehavet av läkemedel och basal medicinsk utrustning, såsom gasbindor, vara en brottslig handling. 

– Säkerhetstjänsten angriper och förstör mobila sjukhus. De tar sig in i hus för att leta efter läkemedel och medicinska förnödenheter, säger en läkare som bett att få vara anonym.

Läkare förföljs

Säkerhet är den viktigaste frågan för läkare som arbetar i de parallella underjordiska nätverken. Skräcken är ständigt närvarande. Behandling måste ges snabbt då sjukvårdare och patienter hela tiden måste byta uppehållsplats för att undvika upptäckt. 

– Vi förföljs ständigt av säkerhetsstyrkorna, sade en annan läkare. Många läkare som har behandlat skadade patienter på tillfälliga kliniker har gripits och torterats. 
Det är extremt svårt att behandla akuta fall och ge postoperativ vård. Dessutom kan hemlig sjukvårdspersonal inte få blod från centrala blodbanken, som kontrolleras av Syriens försvarsdepartement – den enda blodleverantören i landet.

Vård i grannländer

Endast ett fåtal skadade patienter har lyckats fly till grannländer där de kan få rätt sjukvård, om än fördröjd sådan. 

– Jag blev sårad i låret och soldaterna tillfångatog mig, berättar en patient som behandlats av Läkare Utan Gränser. De slog mig i huvudet och på mina sår, men jag lyckades komma undan med hjälp av människor i grannskapet. Till slut hittade jag en sjuksköterska som kunde behandla mig, men utan bedövning.
 
Under rådande omständigheter är Läkare Utan Gränsers stöd till syrier i behov av sjukvård begränsat. I flera månader har vi försökt få officiellt tillstånd att arbeta i Syrien, hittills utan framgång. Vi behandlar patienter utanför Syrien och stödjer nätverk av läkare i landet, genom att tillhandahålla läkemedel, medicinsk utrustning samt operations- och blodtransfusionspaket.
 
Här kan du se en läkare vittna om situationen i Syrien:

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare