Hoppa till huvudinnehåll

SJUKVÅRD ANVÄNDS SOM VAPEN

Publicerad 8 februari 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient får vård på ett sjukhus i Jordanien där vi jobbar. En del av patienterna där kommer från Syrien.

En patient får vård på ett sjukhus i Jordanien där vi jobbar. En del av patienterna där kommer från Syrien.

Den syriska regimen bedriver en obeveklig kampanj för att förtrycka både de människor som sårats i demonstrationer, och den medicinska personal som försöker behandla de sårade, enligt uppgifter från Läkare Utan Gränser.

Vi kan inte arbeta direkt i Syrien men har samlat in vittnesmål från sårade patienter som behandlats utanför landets gränser och från läkare inne i Syrien. De vittnesmål som samlats in, från olika personer från olika delar av landet, pekar på stora brister när det gäller tillgång till akutvård för människor som sårats i samband med det pågående våldet i Syrien. 
– I Syrien idag förföljs både sårade patienter och läkare; de riskerar att bli torterade och arresterade, säger Johan Mast, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser.

Måste respektera sjukvårdens neutralitet

De flesta sårade vågar inte ta sig till allmänna sjukhus eftersom de är rädda för att bli torterade eller tillfångatagna. När en sårad person läggs in på sjukhus används ibland falska namn för att dölja personens identitet. Läkare ställer ibland en falsk diagnos för att hjälpa skadade att gäcka säkerhetsstyrkorna som söker efter patienter med skador som uppkommit i protester och demonstrationer. 
– Nu är det mycket brådskande och nödvändigt att syriska myndigheter återställer neutraliteten inom sjukvården. Sjukhus måste få vara skyddade områden där sårade patienter kan behandlas utan att bli diskriminerade, där patienter kan gå säkra från att bli utnyttjade och torterade, och där medicinsk personal inte riskerar sina liv för att de följer den medicinska etiken, säger Johan Mast.

Förstör sjukhus

Skadade behandlas i stor utsträckning på hemliga kliniker av läkare som försöker fullfölja sin yrkesmässiga övertygelse och plikt att bistå människor med medicinsk vård. Tillfälliga kliniker har upprättats bland annat i lägenheter och på bondgårdar. I så kallade mobila kliniker – enkelt upprättade och tillfälliga hälsocenter – finns enkla operationssalar där man genomför kirurgiska ingrepp. De hygieniska förhållandena är rudimentära och tillgången till bedövningsmedel är dålig. Dessutom anses själva innehavet av läkemedel och basal medicinsk utrustning, såsom gasbindor, vara en brottslig handling. 
– Säkerhetstjänsten angriper och förstör mobila sjukhus. De tar sig in i hus för att leta efter läkemedel och medicinska förnödenheter, säger en läkare som bett att få vara anonym.

Läkare förföljs

Säkerhet är den viktigaste frågan för läkare som arbetar i de parallella underjordiska nätverken. Skräcken är ständigt närvarande. Behandling måste ges snabbt då sjukvårdare och patienter hela tiden måste byta uppehållsplats för att undvika upptäckt. 
– Vi förföljs ständigt av säkerhetsstyrkorna, sade en annan läkare. Många läkare som har behandlat skadade patienter på tillfälliga kliniker har gripits och torterats. 
Det är extremt svårt att behandla akuta fall och ge postoperativ vård. Dessutom kan hemlig sjukvårdspersonal inte få blod från centrala blodbanken, som kontrolleras av Syriens försvarsdepartement – den enda blodleverantören i landet.

Vård i grannländer

Endast ett fåtal skadade patienter har lyckats fly till grannländer där de kan få rätt sjukvård, om än fördröjd sådan. 
– Jag blev sårad i låret och soldaterna tillfångatog mig, berättar en patient som behandlats av Läkare Utan Gränser. De slog mig i huvudet och på mina sår, men jag lyckades komma undan med hjälp av människor i grannskapet. Till slut hittade jag en sjuksköterska som kunde behandla mig, men utan bedövning.
 
Under rådande omständigheter är Läkare Utan Gränsers stöd till syrier i behov av sjukvård begränsat. I flera månader har vi försökt få officiellt tillstånd att arbeta i Syrien, hittills utan framgång. Vi behandlar patienter utanför Syrien och stödjer nätverk av läkare i landet, genom att tillhandahålla läkemedel, medicinsk utrustning samt operations- och blodtransfusionspaket.
 
Här kan du se en läkare vittna om situationen i Syrien:

Här kan du se en patient vittna om situationen i Syrien:

YOUTUBE VIDEO

Aktuellt om Syrien

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

Ett av de sjukhus som vi stödjer i Aleppo, Syrien, som förstörts i ett bombanfall.
Nyheter från fältet

"Folk vågar inte gå till sjukhuset"

"De få sjukhusen som finns kvar i staden är avgörande för människor ska överleva. Utan dem skulle människor långsamt dö." 
Hussein, barnläkare och ansvarig för ett sjukhus som vi stödjer i östra Aleppo. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.