Hoppa till huvudinnehåll

SJUKVÅRD ANVÄNDS SOM VAPEN

Publicerad 8 februari 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient får vård på ett sjukhus i Jordanien där vi jobbar. En del av patienterna där kommer från Syrien.

En patient får vård på ett sjukhus i Jordanien där vi jobbar. En del av patienterna där kommer från Syrien.

Den syriska regimen bedriver en obeveklig kampanj för att förtrycka både de människor som sårats i demonstrationer, och den medicinska personal som försöker behandla de sårade, enligt uppgifter från Läkare Utan Gränser.

Vi kan inte arbeta direkt i Syrien men har samlat in vittnesmål från sårade patienter som behandlats utanför landets gränser och från läkare inne i Syrien. De vittnesmål som samlats in, från olika personer från olika delar av landet, pekar på stora brister när det gäller tillgång till akutvård för människor som sårats i samband med det pågående våldet i Syrien. 
– I Syrien idag förföljs både sårade patienter och läkare; de riskerar att bli torterade och arresterade, säger Johan Mast, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser.

Måste respektera sjukvårdens neutralitet

De flesta sårade vågar inte ta sig till allmänna sjukhus eftersom de är rädda för att bli torterade eller tillfångatagna. När en sårad person läggs in på sjukhus används ibland falska namn för att dölja personens identitet. Läkare ställer ibland en falsk diagnos för att hjälpa skadade att gäcka säkerhetsstyrkorna som söker efter patienter med skador som uppkommit i protester och demonstrationer. 
– Nu är det mycket brådskande och nödvändigt att syriska myndigheter återställer neutraliteten inom sjukvården. Sjukhus måste få vara skyddade områden där sårade patienter kan behandlas utan att bli diskriminerade, där patienter kan gå säkra från att bli utnyttjade och torterade, och där medicinsk personal inte riskerar sina liv för att de följer den medicinska etiken, säger Johan Mast.

Förstör sjukhus

Skadade behandlas i stor utsträckning på hemliga kliniker av läkare som försöker fullfölja sin yrkesmässiga övertygelse och plikt att bistå människor med medicinsk vård. Tillfälliga kliniker har upprättats bland annat i lägenheter och på bondgårdar. I så kallade mobila kliniker – enkelt upprättade och tillfälliga hälsocenter – finns enkla operationssalar där man genomför kirurgiska ingrepp. De hygieniska förhållandena är rudimentära och tillgången till bedövningsmedel är dålig. Dessutom anses själva innehavet av läkemedel och basal medicinsk utrustning, såsom gasbindor, vara en brottslig handling. 
– Säkerhetstjänsten angriper och förstör mobila sjukhus. De tar sig in i hus för att leta efter läkemedel och medicinska förnödenheter, säger en läkare som bett att få vara anonym.

Läkare förföljs

Säkerhet är den viktigaste frågan för läkare som arbetar i de parallella underjordiska nätverken. Skräcken är ständigt närvarande. Behandling måste ges snabbt då sjukvårdare och patienter hela tiden måste byta uppehållsplats för att undvika upptäckt. 
– Vi förföljs ständigt av säkerhetsstyrkorna, sade en annan läkare. Många läkare som har behandlat skadade patienter på tillfälliga kliniker har gripits och torterats. 
Det är extremt svårt att behandla akuta fall och ge postoperativ vård. Dessutom kan hemlig sjukvårdspersonal inte få blod från centrala blodbanken, som kontrolleras av Syriens försvarsdepartement – den enda blodleverantören i landet.

Vård i grannländer

Endast ett fåtal skadade patienter har lyckats fly till grannländer där de kan få rätt sjukvård, om än fördröjd sådan. 
– Jag blev sårad i låret och soldaterna tillfångatog mig, berättar en patient som behandlats av Läkare Utan Gränser. De slog mig i huvudet och på mina sår, men jag lyckades komma undan med hjälp av människor i grannskapet. Till slut hittade jag en sjuksköterska som kunde behandla mig, men utan bedövning.
 
Under rådande omständigheter är Läkare Utan Gränsers stöd till syrier i behov av sjukvård begränsat. I flera månader har vi försökt få officiellt tillstånd att arbeta i Syrien, hittills utan framgång. Vi behandlar patienter utanför Syrien och stödjer nätverk av läkare i landet, genom att tillhandahålla läkemedel, medicinsk utrustning samt operations- och blodtransfusionspaket.
 
Här kan du se en läkare vittna om situationen i Syrien:

Här kan du se en patient vittna om situationen i Syrien:

YOUTUBE VIDEO

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.