Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvård i krigets skugga

Publicerad 5 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fram till februari i år har vi hjälpt till vid fler än 500 förlossningar vid kliniken i Tal Maraq, Irak.

Vi har hjäpt till vid fler än 500 förlossningar vid kliniken i Tal Maraq, Irak.

I distriktet Tal Afar, nordvästra Mosul, är bristen på fungerande sjukvård stor och befolkningen saknar tillgång till den vård de behöver. Vi har i flera omgångar expanderat vår verksamhet i området och nyligen öppnade vi en stabiliseringsenhet och en barnavdelning i byn Tal Maraq.

Vi började arbeta i området i norra Irak 2015 när många sjukvårdsinrättningar förstördes helt eller delvis. Det saknades sjukvårdspersonal och grundläggande medicinskt material såsom mediciner, vilket innebar att befolkningen stod utan sjukvård.

 – När vi började erbjuda vård genom våra mobila kliniker såg vi ett behov av att hjälpa kvinnor i deras förlossning, säger fältkoordinatorn Andrew Cullen. När vi var tvungna att hänvisa kritiska fall till andra sjukhus för operationerförstod vi vad folk fick ta sig igenom för att nå närmaste sjukhus. Behovet av stabilisering och akutvård var uppenbart. 

Fler än 500 förlossningar

I oktober förra året expanderade vi verksamheten och öppnade en förlossningsklinik i Tal Maraq. Där har vi fram till februari i år hjälpt till vid fler än 500 förlossningar.

I mars i år öppnade vi en avdelning för barn under 12 år i samma byggnad, samt en stabiliseringsenhet för vuxna med livshotande tillstånd. Det har vi gjort i väntan på en potentiell tillströmning av människor som flyr från den militära offensiven i städerna Mosul och Tal Afar och för att tillgodose bristen på vårdcentraler i området.

Två systrar får vård vid en av våra mobila kliniker i Irak. Systrarna Hader och Sophia, 7 och 8  år gamla, får vård vid en av våra mobila kliniker i Irak. Foto: Louise Annaud/Läkare Utan Gränser. 

– Den ursprungliga planen var att bara öppna en mödravårdsavdelning men med stabiliseringsenheten och den pediatriska avdelningen blir detta ett riktigt sjukhus, säger Ileana Boneschi, ansvarig för sexuell och reproduktiv hälsa i på kliniken i Tal Maraq.

Lång väg för att få vård

Människor i området måste resa över 10 mil för att ta sig till närmaste tätort som Dohuk och Zakho för specialiserad sjukvård. Det är en lång resa som kostar mycket pengar och omöjlig för de flesta människorna. Som en följd av detta kan medicinska akutfall bli mycket kritiska.

– Regionen här är synligt påverkad av konflikter, säger Andrew Cullen. 

Läs mer: Svenska kirurgen berättar om sitt arbete i Qayyarah, Irak.

Våra mobila medicinska team har funnits vid kliniker i tre byar i Tal Afar-distriktet sedan januari 2015. De erbjuder allmän sjukvård, psykologiskt stöd, sexuell och reproduktiv hälsovård och behandling av kroniska sjukdomar.

Läkare Utan Gränser har arbetat kontinuerligt i Irak sedan 2006. För att garantera vårt oberoende, accepterar vi inte finansiering från någon regering, religiös kommitté eller internationellt organ för våra projekt i Irak utan förlitar oss enbart på privata donationer från allmänheten runt om i världen för att utföra vårt arbete. I Irak sysselsätter vi för närvarande över 1 600 människor.

Aktuellt om Irak

De sex veckor gamla tvillingarna Eman och Maryam kommer från västra Mosul. Båda lider av undernäring, och en av flickorna har även ett hjärtproblem.
Nyheter från fältet

Fler barn är undernärda i Mosul

Sedan i mars har vi behandlat över 450 svårt undernärda barn på vårt sjukhus i Qayyarah. Trots att det finns mat i regionen drabbas barnen hårt då mammorna har svårt att amma och mjölkersättning saknas. 

En pojke leker i flyktinglägret i Amriyat Al Fallujah, Irak.
Nyheter från fältet

Osynliga sår i krigets Irak

Iraks har dominerats av krig under många år och flera generationer av irakier har vuxit upp i splittrade familjer. Varje konflikt har lämnat spår hos befolkningen. 

Vår undernäringsklinik på sjukhuset i Qayarrah, en stad cirka 60 kilometer söder om Mosul, Irak.
Nyheter från fältet

Krigets trauma drabbar de nyfödda

I början av mars började vi ta emot allvarligt undernärda barn från västra Mosul. Flera människor som flytt från området berättade för oss att det inte fanns någon bröstmjölksersättning kvar och det var brist på mat och rent vatten. 

En patient får behandling på vårt fältsjukhus, söder om Mosul, Irak.
Nyheter från fältet

”Det finns inga hjältar i den här berättelsen”

"När vi sprang vände jag mig om och såg min son kippa efter andan. Han träffades ett flertal gånger i bröstet och ryggen. Jag visste att han var döende och att det inte fanns något jag kunde göra för att rädda honom."
- Ahmed.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.