Hoppa till huvudinnehåll

Skadade når inte sjukhus i Centralafrikanska republiken

Publicerad 30 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Skadade tas omhand på allmänna sjukhuset i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Skadade tas omhand på allmänna sjukhuset i Bangui, Centralafrikanska republiken. 

Trots våldet och osäkerheten fortsätter våra team att vårda skadade på tre platser i huvudstaden Bangui. Men många dör då de inte kan uppsöka vård i tid.

Hämndaktionerna har fortsatt efter mordet på en motorcykeltaxichaufför i lördags. Det har förekommit stora demonstrationer och sammandrabbningar och vägspärrar har upprättats på flera platser. Byggnader har plundrats och förstörts.

Läkare Utan Gränsers team i Bangui gjorde sig genast beredda att ta emot ett stort antal skadade. Teamen finns på tre platser: i flyktinglägret M’Poko, på mödravårdssjukhuset Castors och på Banguis allmänna sjukhus.

84 patienter har vårdats och stabiliserats i M’Poko och Castors mellan den 26 och den 28 september. Under samma tid har 97 skadade tagits in på Banguis allmänna sjukhus, ett av de få sjukhus som kan erbjuda trauma- och kirurgisk vård i huvudstaden.

– Bland de omkring hundra skadade var 15 människor svårt skadade. Två människor var döda då de anlände. De flesta har skottskador men även skador orsakade av andra vapen och granatsplitter. 45 patienter har behövt kirurgisk vård, säger Thomas Lauvin, Läkare Utan Gränsers medicinska samordnare vid sjukhuset.

Svårt att uppsöka akutvård

– Våra ambulanser kan inte längre röra sig i staden. Vi försöker transportera våra patienter med taxi, men de flesta sjuka och skadade måste ta sig fram på egen hand, antingen till fots eller med motorcykel. För att ta ett exempel: den 28 september kom inte en enda kvinna till mödravårdssjukhuset Castors när vi vanliga dagar förlöser omkring 30 kvinnor, säger Emmanuel Lampaert, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Centralafrikanska republiken.

På grund av de avstängda vägarna kunde patienter inte remitteras till Banguis allmänna sjukhus. Det ledde till att flera patienter dog den 27 september.

– Med tanke på läget kommer förvånansvärt få skadade till oss. Vi befarar att många inte får den akuta vård de behöver. De kan inte ta sig hit på ett tryggt sätt och vi kan inte ta oss ut för att hjälpa, säger Lauvin.

Våldet har också lett till flyktingströmmar då många invånare i Bangui har flytt från sina hem till internflyktingläger. Flera tusen människor har under de senaste dagarna tagit sig till M’Poko, ett stort flyktingläger nära den internationella flygplatsen, berättar våra team på plats.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.