Hoppa till huvudinnehåll

Skadade når inte sjukhus i Centralafrikanska republiken

Publicerad 30 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Skadade tas omhand på allmänna sjukhuset i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Skadade tas omhand på allmänna sjukhuset i Bangui, Centralafrikanska republiken. 

Trots våldet och osäkerheten fortsätter våra team att vårda skadade på tre platser i huvudstaden Bangui. Men många dör då de inte kan uppsöka vård i tid.

Hämndaktionerna har fortsatt efter mordet på en motorcykeltaxichaufför i lördags. Det har förekommit stora demonstrationer och sammandrabbningar och vägspärrar har upprättats på flera platser. Byggnader har plundrats och förstörts.

Läkare Utan Gränsers team i Bangui gjorde sig genast beredda att ta emot ett stort antal skadade. Teamen finns på tre platser: i flyktinglägret M’Poko, på mödravårdssjukhuset Castors och på Banguis allmänna sjukhus.

84 patienter har vårdats och stabiliserats i M’Poko och Castors mellan den 26 och den 28 september. Under samma tid har 97 skadade tagits in på Banguis allmänna sjukhus, ett av de få sjukhus som kan erbjuda trauma- och kirurgisk vård i huvudstaden.

– Bland de omkring hundra skadade var 15 människor svårt skadade. Två människor var döda då de anlände. De flesta har skottskador men även skador orsakade av andra vapen och granatsplitter. 45 patienter har behövt kirurgisk vård, säger Thomas Lauvin, Läkare Utan Gränsers medicinska samordnare vid sjukhuset.

Svårt att uppsöka akutvård

– Våra ambulanser kan inte längre röra sig i staden. Vi försöker transportera våra patienter med taxi, men de flesta sjuka och skadade måste ta sig fram på egen hand, antingen till fots eller med motorcykel. För att ta ett exempel: den 28 september kom inte en enda kvinna till mödravårdssjukhuset Castors när vi vanliga dagar förlöser omkring 30 kvinnor, säger Emmanuel Lampaert, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Centralafrikanska republiken.

På grund av de avstängda vägarna kunde patienter inte remitteras till Banguis allmänna sjukhus. Det ledde till att flera patienter dog den 27 september.

– Med tanke på läget kommer förvånansvärt få skadade till oss. Vi befarar att många inte får den akuta vård de behöver. De kan inte ta sig hit på ett tryggt sätt och vi kan inte ta oss ut för att hjälpa, säger Lauvin.

Våldet har också lett till flyktingströmmar då många invånare i Bangui har flytt från sina hem till internflyktingläger. Flera tusen människor har under de senaste dagarna tagit sig till M’Poko, ett stort flyktingläger nära den internationella flygplatsen, berättar våra team på plats.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.