Hoppa till huvudinnehåll

Sköts när de flydde från människosmugglare

Publicerad 28 maj 2018
Foto: Läkare Utan Gränser
De skadade fördes till Bani Walid General Hospital, Libyen, där vi arbetar.

Över 100 flyktingar och migranter lyckades fly från ett fångläger nära Bani Walid under kvällen den 23:e maj. Men uppskattningsvis 15 personer dog och 25 skadades då de sköts under flykten. De skadade fördes till sjukhuset i Bani Walid där Läkare Utan Gränser arbetar.

De som överlevde var framför allt tonåringar från Eritrea, Etiopien och Somalia. Tonåringarna ville egentligen ta sig till Europa för att söka asyl, men hade tagits tillfångna av människosmugglare i Libyen. De hade sålts mellan olika kriminella grupper i Libyen som bedriver människohandel.

De 25 skadade fördes till Bani Walid General Hospital där lokal personal och vårt team tog hand om patienterna. 18 personer hade lättare skador och sju behövde avancerad sjukvård på grund av svåra skottskador och frakturer.

Patienterna berättade att runt 15 personer hade dödats under flyktförsöket. Dessutom fanns cirka 40 personer kvar i fångenskap, framför allt kvinnor.

Vissa berättade att de hade hållits fångna i tre år. Många hade gamla, infekterade sår och ärr och märken efter elchocker. De flesta är minderåriga och svårt traumatiserade.

– Nu måste det vidtas åtgärder för att patienterna ska få den sjukvård de behöver. De har varit med om grymma upplevelser. Det är oacceptabelt att människor fängslas helt godtyckligt i Libyen. De behöver hjälp och skydd, säger Christophe Biteau, ansvarig för vår insats i Libyen.

Läs mer om vårt arbete i Libyen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare