Hoppa till huvudinnehåll

Skottet träffade mitt i leken

Publicerad 7 september 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera armen efter att ha träffats av en kula.

Nyajuba, 5 år, leker med sin 8-åriga syster i närheten av deras hem i Sydsudan när de hör skotten. Storasystern inser faran och tillsammans springer de för att söka skydd bland buskarna. Men en kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Nyajubas blir liggande två nätter ensam under en buske. När hennes mormor äntligen hittar henne är armen allvarligt skadad och hon har förlorat en hel del blod. Mormorden tar henne till en närliggande klinik. Där fattas beslutet att hon måste flyga till Juba för vård.

– När vi tog emot Nyajuba var hennes arm var i ett fruktansvärt tillstånd. Det var en ruttnande öppen fraktur. Dessutom hade hon förlorat mycket blod och var allvarligt anemisk, förklarar läkaren Hammed Lukonge, medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränser.

En team bestående av medicinska experter, som traumakirurg, narkosläkare och operationssjuksköterskor, får snabbt förbereda för operation.

– Det var inte lätt att fatta beslutet; vi var tvungna att hitta en balans mellan de sociala konsekvenserna av ett barn som får växa upp med bara en arm eller låta henne dö, berättar Lukonge.

Efter en diskussion med Nyajubas föräldrar enas man om att Läkare Utan Gränsers team ska amputera armen. Dessutom, på grund av den betydande blodförlusten, kallas sex blodgivare in som tillsammans donerar tre liter blod.

– Vår dotter skulle ha dött om det inte varit för Läkare Utan Gränser. Det är bättre att få se henne växa upp med en arm än att förlora henne, säger Nyajubas pappa.

Nyajuba är en av 201 patienter som fått kirurgisk vård hos oss efter de senaste striderna i Sydsudan. Vi behandlade också fler än 21 000 människor i mobila kliniker i Juba efter den senaste tidens våldsamheter.