Hoppa till huvudinnehåll

Skyhög andel patienter våldtagna av beväpnade män

Publicerad 2 november 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Céciles man mördades, sedan våltogs hon och hennes 17-åriga dotter.

Céciles man mördades, sedan våltogs hon och hennes 17-åriga dotter.

Under det senaste dryga året har vi vårdat 2 600 personer som utsatts för sexuellt våld i södra Kongo-Kinshasa. Av dessa patienter har 80 procent våldtagits av beväpnade män. Vittnesmålen från de som överlevt är fruktansvärda.

Sexuellt våld i Kongo-Kinshasa har uppmärksammats internationell de senaste veckorna. Ny statistik som vi har tagit fram visar på hur allvarligt läget är också i provinsen Kasai-Central. Åtta av tio patienter som sökt vård för sexuellt våld har blivit våldtagna av beväpnade män, visar vår statistik från staden Kananga mellan maj 2017 och september 2018.

– Siffrorna visar vilket stort problem sexuellt våld fortfarande är. De chockerande vittnesmålen vi hör varje dag beskriver hur människors liv och hela byar förstörs, säger Karel Janssen, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Kongo-Kinshasa.

Bland de 2 600 personer som vi vårdat för sexuellt våld i provinsen Kasai-Central fanns:

  • 162 barn under 15 år
  • 22 barn under 5 år
  • 32 män, varav några tvingades våldta kvinnor under vapenhot

I Kananga, provinsen Kasai-Centrals huvudstad, tillhandahåller vi psykologiskt stöd för dem som har utsatts för sexuella övergrepp. De deltar i gruppsessioner eller i individuella samtal om de är svårt traumatiserade. Patienterna har skildrat övergreppen för det medicinska teamet i Kananga.

Vittnesmål från de utsatta

En kvinna berättar:

– Det skedde på en tisdag förra året. Jag minns det som om det vore igår. En grupp beväpnade män kom in i vårt hur. De förstörde allting, våra saker och oss. Först våldtog de min lillasyster, sedan min svägerska och till sist mig.

En annan kvinna säger:

– Beväpnade män kom och dödade min man hemma. De halshögg honom och stal alla våra ägodelar. Jag våldtogs framför mina barn. Jag hade fem barn. De våldtog mina tre äldsta döttrar innan de dödade dem. Nu har jag två barn kvar, en 12-årig pojke och en 9-årig flicka.

Vi startade vår insats för personer som utsatts för våld i Kananga i maj förra året, ett drygt år efter att den akuta konflikten i Kasai-provinsen bröt ut. Först låg projektets fokus på kirurgiska ingrepp och traumavård, men i september 2017 flyttades fokus till sexuellt våld eftersom behoven var så stora.

I takt med att projektet har blivit mer känt kommer allt fler patienter och nu söker runt 200 personer varje månad vård i Kananga. Samtidigt är det en stor utmaning att tre av fem patienter söker vård först en månad efter övergreppen eller ännu senare. Många vet fortfarande inte att det finns möjlighet att få gratis sjukvård eller har inte möjlighet att resa för att söka hjälp. Efter sexuella övergrepp är det viktigt att de utsatta för vård inom 72 timmar för att kunna stoppa en eventuell hivinfektion.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Kongo-Kinshasa sedan 1977 och ger sjukvård till dem som utsätts för våld och konflikter, till människor på flykt och till patienter som drabbats av till exempel kolera, mässling eller hiv/aids. Vi har arbetat i området Grand Kasai (Kasai- och Kasai Central-provinsen) sedan 2017 för att vårda personer som skadats av det pågående våldet. 

Relaterade nyheter

Epalatas tvååriga barn, Akiliite, har mässling och får vård ett sjukhus i Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa: “Vi fortsätter vaccinera”

Mässlingsepidemin i Kongo-Kinshasas södra delar har pågått sedan mars 2018, och fortsätter att spridas. Men varför dör så många barn och vad gör Läkare Utan Gränser?

Ebolacentret i Butembo, Kongo-Kinshasa, innan attacken.
Ebola

Ebolainsats avbruten efter attacker i Kongo-Kinshasa

Vi har avbrutit vårt medicinska arbete i ebolautbrottets epicenter i städerna Butembo och Katwa i Nordkivu-provinsen, Kongo-Kinshasa efter en attack mot vårt ebolacenter i staden Butembo i onsdags.

Brist på bra och säkra vägar i Sydkivu, Kongo-Kinshasa, gör att många gravida kvinnor kommer till sjukhuset för sent.
Kongo-Kinshasa

Lång väg till vård

I Sydkivu i Kongo-Kinshasa tvingas människor ofta gå många mil för att nå närmsta vårdinrättning. Vi finns på plats för att erbjuda hjälp, men utan asfalterade vägar är det svårt för patienterna att ta sig till vårdcentralen.

Ebola

Kongo-Kinshasa: Ökar insatser mot ebola under politiska spänningar

Sex månader efter ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa är sjukdomen ännu inte under kontroll. Insatserna försvåras av oroligheter som kan kopplas till presidentvalet i slutet av december förra året.