Hoppa till huvudinnehåll

Sophia förlorade sitt barn

Publicerad 3 juli 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sophia är 17 år och har mist sitt barn

Jag träffar Sophia utanför kliniken när hon frågar om hon får prata med mig.

Sophia ska snart fylla 18 och har just mist sitt barn. Hon blödde i tre dagar innan hon förstod att hon var tvungen att ta sig till sjukhus. 

Väl här opererades hon och fick blod. Hon har dock förlorat mycket blod och vi har inte så det räcker. Så nu är hon hos oss och väntar på ytterligare blodtransfusioner. Hon är mycket svag och har redan ramlat flera gånger, hon vill inte vill lyssna på sjuksköterskorna som säger åt henne att stanna i sängen. Jag träffar henne där hon sitter på en bänk och hon frågar om hon får prata med mig. Hon berättar att hon inte har någonstans att ta vägen, hennes föräldrar vill inte ha henne kvar hemma och hennes partner har inte heller någonstans att bo. Egentligen vill jag bara säga åt henne att det kommer att bli okej, men det tror jag nog inte ens på själv. Tyvärr är Sophias historia inte alls ovanlig hos oss. Många av kvinnorna är mycket unga, och en komplicerad förlossning är inte det enda de har att bekymra sig över. Ofta tycker jag att det är frustrerande att vi bara kan erbjuda ett kort avbrott i en annars svår tillvaro, men samtidigt är det också helt fantastiskt att vi kan det, och att det avbrottet också är helt livsvgörande för många kvinnor och för ännu fler barn.

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Aktuellt om Haiti

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.
Nyheter från fältet

När mammor dör

"Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten."
- Anna Blideman, sjuksköterska.

Vi försöker ge de övergivna barnen så mycket kärlek vi kan.
Nyheter från fältet

De övergivna barnen

Levnadsförhållanden för många människor här är svåra och det kan helt enkelt vara det enda alternativet att överge barnet och hoppas på att vi hittar ett bättre liv för det. 

Stolt far med sitt nyfödda barn på förlossningskliniken i Haiti.
Nyheter från fältet

Stolt far

Ducastin sitter på en bänk och väntar på sin fru, Majorie, som har kommit till oss på återbesök.

Asilin lagar något viktigt på Haiti.
Nyheter från fältet

Icke-sjukvårdspersonal utan gränser

En av de bästa sakerna med att jobba för Läkare Utan Gränser måste vara teamet. Vi bor tillsammans, jobbar tillsammans och gör de flesta fritidsaktiviteter tillsammans. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.