Hoppa till huvudinnehåll

Sprängladdningar dödar människor som återvänder hem

Publicerad 4 april 2017
Foto: Jamal Bali/Läkare Utan Gränser
Ett barn som skadats av en mina får vård på Kobane sjukhus, norra Syrien.

Samtidigt som striderna intensifieras i norra Syrien har sprängladdningar och minor en förödande inverkan på civila, visar vi en ny rapport. Minröjningen måste trappas upp omedelbart för att minska riskerna för människor som flyr eller återvänder hem.

Rapporten ”Set to explode” bygger på vittnesmål från vår medicinska personal, patienter och deras familjer i norra Syrien. Människor som flyr sina hem eller som återvänder till byar som tidigare kontrollerats av Islamiska staten (IS) möts av ett dödligt landskap fullt av minor, oexploderad ammunition och gömda sprängladdningar.

– Det är extremt farligt för människor som återvänder till sina hem. Gömda sprängladdningar finns utplacerade överallt – under mattan, i kylskåpet, även i barnens nallar, säger Karline Kleijer, vår akutsamordnare i Syrien.

För att undvika den väpnade konflikten väljer civilbefolkningen att färdas på vägar de tror är säkra, men hamnar i minfält istället. Hundratals människor har dödats eller lemlästats av sprängladdningar som placerats på vägar, fält eller i hus.

"Jag kan inte sova"

Jasem, som bor i byn Jirn nära Tal Abyad, har två minor placerade bara några meter från hans dörr.

– Jag kan inte sova. Jag är ständigt orolig att ett av mina barn eller ett djur ska trampa på en av minorna. När ett djur närmar sig huset springer vi alla iväg i rädsla att en av minorna ska detonera, berättar Jasem.

För närvarande genomförs i princip ingen minröjning, varken av humanitära organisationer eller militären. Det tvingar lokalbefolkningen att göra jobbet själva – ofta med dödlig utgång.

– Människor riskerar sina liv för att göra byarna säkra. Vi hörde om fem män i Kobane som erbjöd sig att röja minor för att tjäna pengar. Ingen av de männen lever i dag, säger Karline Kleijer.

Garantera skydd för civila 

Så länge dessa områden är minerade och fyllda med odetonerad ammunition kommer människor inne i krigszoner inte att kunna fly, medan de som redan flytt kommer att avskräckas från att återvända till sina hem. Tills dessa områden har röjts kommer hotet från minor och gömda sprängladdningar att ha en förödande inverkan på människors säkerhet och försörjning. Samtidigt kommer hjälporganisationer att avskräckas från att arbeta där, vilket kommer att leda till ännu mer lidande för befolkningen i regionen vars sjukvårdssystem redan har förstörts efter år av krig.

Vi uppmanar alla stridande parter och deras allierade att garantera skydd för civila och tillåta humanitära minröjningsaktiviteter i norra Syrien. Stödet till internationella organisationer som arbetar med minröjning måste också stärkas för att de ska kunna utöka sin verksamhet i norra Syrien.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare