Hoppa till huvudinnehåll

Sprängladdningar dödar människor som återvänder hem

Publicerad 4 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett barn som skadats av en mina får vård på Kobane sjukhus, norra Syrien.

Ett barn som skadats av en mina får vård på Kobane sjukhus, norra Syrien.   

Samtidigt som striderna intensifieras i norra Syrien har sprängladdningar och minor en förödande inverkan på civila, visar vi en ny rapport. Minröjningen måste trappas upp omedelbart för att minska riskerna för människor som flyr eller återvänder hem.

Rapporten ”Set to explode” bygger på vittnesmål från vår medicinska personal, patienter och deras familjer i norra Syrien. Människor som flyr sina hem eller som återvänder till byar som tidigare kontrollerats av Islamiska staten (IS) möts av ett dödligt landskap fullt av minor, oexploderad ammunition och gömda sprängladdningar.

– Det är extremt farligt för människor som återvänder till sina hem. Gömda sprängladdningar finns utplacerade överallt – under mattan, i kylskåpet, även i barnens nallar, säger Karline Kleijer, vår akutsamordnare i Syrien.

För att undvika den väpnade konflikten väljer civilbefolkningen att färdas på vägar de tror är säkra, men hamnar i minfält istället. Hundratals människor har dödats eller lemlästats av sprängladdningar som placerats på vägar, fält eller i hus.

"Jag kan inte sova"

Jasem, som bor i byn Jirn nära Tal Abyad, har två minor placerade bara några meter från hans dörr.

– Jag kan inte sova. Jag är ständigt orolig att ett av mina barn eller ett djur ska trampa på en av minorna. När ett djur närmar sig huset springer vi alla iväg i rädsla att en av minorna ska detonera, berättar Jasem.

För närvarande genomförs i princip ingen minröjning, varken av humanitära organisationer eller militären. Det tvingar lokalbefolkningen att göra jobbet själva – ofta med dödlig utgång.

– Människor riskerar sina liv för att göra byarna säkra. Vi hörde om fem män i Kobane som erbjöd sig att röja minor för att tjäna pengar. Ingen av de männen lever i dag, säger Karline Kleijer.

garantera skydd för civila 

Så länge dessa områden är minerade och fyllda med oexploderad ammunition kommer människor inne i krigszoner inte att kunna fly, medan de som redan flytt kommer att avskräckas från att återvända till sina hem. Tills dessa områden har röjts kommer hotet från minor och gömda sprängladdningar att ha en förödande inverkan på människors säkerhet och försörjning. Samtidigt kommer hjälporganisationer att avskräckas från att arbeta där, vilket kommer att leda till ännu mer lidande för befolkningen i regionen vars sjukvårdssystem redan har förstörts efter år av krig.

Vi uppmanar alla stridande parter och deras allierade att garantera skydd för civila och tillåta humanitära minröjningsaktiviteter i norra Syrien. Stödet till internationella organisationer som arbetar med minröjning måste också stärkas för att de ska kunna utöka sin verksamhet i norra Syrien.

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.