Hoppa till huvudinnehåll

STAD ATTACKERADES

Publicerad 17 december 2012

Efter strider i staden Ndélé, nordöstra Centralafrikanska republiken, i förra veckan befinner sig majoriteten av stadens befolkning på flykt. Delar av vårt team har även evakuerats med flyg.

Det var strider mellan rebellgruppen UFDR och regeringsstyrkan Faca som bröt ut i förra veckan. UFDR tog kontroll över delar av staden och en del skador rapporterades bland medlemmarna i Faca. En civil som skadats fördes även till sjukhuset i Ndélé och togs om hand av vårt team. Större delen av stadens befolkning flydde undan striderna och omkring 300-400 människor, framför allt kvinnor och barn, befinner sig nu vid flygplatsen, som är säkrad av styrkan Fomac, Central African Multinational Force. Den tidigare rebellgruppen CPJP, baserad i Ndélé, var inte inblandad i direkta strider med UFDR.

Sjukhuset har öppet

Trots att delar av vårt team evakuerades med flyg i förra veckan är fyra internationella och 12 nationella läkare och sjuksköterskor kvar. Sjukhuset fortsätter att ta emot patienter och hittills har vi hjälpt två skadade personer och rapporterat två dödsfall på grund av striderna. Tre barn på flykt togs också in på sjukhuset för undersökning och vi sände även ut ett team i en liten mobil klinik för att se över behoven. Om det inte är några militära offensiver under de kommande dagarna, utgår vi från att befolkningen återvänder utan större skador även om vi förmodligen kommer att se fler fall av luftvägsinfektioner och diarréer. Förutom att vi är på plats finns Internationella Röda Korset där och delar ut vatten, och mat har också delats ut.
 
Vi startade vårt projekt i Ndélé 2010 och arbetar på sjukhuset i Ndélé och på åtta mindre kliniker i området. Vi ger gratis hälsovård till omkring 52 000 människor i området, många av dem har tvingats lämna sina hem på grund av våldsamheter. Vi arbetar med primär och sekundär hälsovård, behandlar försummade sjukdomar, undernäring och bedriver uppsökande verksamhet. Alla sjukdomar behandlas med speciellt fokus på malaria, eftersom sjukdomen orsakar allra flest dödsfall i landet.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.