Hoppa till huvudinnehåll

STAD ATTACKERADES

Publicerad 17 december 2012

Efter strider i staden Ndélé, nordöstra Centralafrikanska republiken, i förra veckan befinner sig majoriteten av stadens befolkning på flykt. Delar av vårt team har även evakuerats med flyg.

Det var strider mellan rebellgruppen UFDR och regeringsstyrkan Faca som bröt ut i förra veckan. UFDR tog kontroll över delar av staden och en del skador rapporterades bland medlemmarna i Faca. En civil som skadats fördes även till sjukhuset i Ndélé och togs om hand av vårt team. Större delen av stadens befolkning flydde undan striderna och omkring 300-400 människor, framför allt kvinnor och barn, befinner sig nu vid flygplatsen, som är säkrad av styrkan Fomac, Central African Multinational Force. Den tidigare rebellgruppen CPJP, baserad i Ndélé, var inte inblandad i direkta strider med UFDR.

Sjukhuset har öppet

Trots att delar av vårt team evakuerades med flyg i förra veckan är fyra internationella och 12 nationella läkare och sjuksköterskor kvar. Sjukhuset fortsätter att ta emot patienter och hittills har vi hjälpt två skadade personer och rapporterat två dödsfall på grund av striderna. Tre barn på flykt togs också in på sjukhuset för undersökning och vi sände även ut ett team i en liten mobil klinik för att se över behoven. Om det inte är några militära offensiver under de kommande dagarna, utgår vi från att befolkningen återvänder utan större skador även om vi förmodligen kommer att se fler fall av luftvägsinfektioner och diarréer. Förutom att vi är på plats finns Internationella Röda Korset där och delar ut vatten, och mat har också delats ut.
 
Vi startade vårt projekt i Ndélé 2010 och arbetar på sjukhuset i Ndélé och på åtta mindre kliniker i området. Vi ger gratis hälsovård till omkring 52 000 människor i området, många av dem har tvingats lämna sina hem på grund av våldsamheter. Vi arbetar med primär och sekundär hälsovård, behandlar försummade sjukdomar, undernäring och bedriver uppsökande verksamhet. Alla sjukdomar behandlas med speciellt fokus på malaria, eftersom sjukdomen orsakar allra flest dödsfall i landet.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.