Hoppa till huvudinnehåll

"Staden ödeläggs framför våra ögon"

Publicerad 11 oktober 2016
Foto: Ghaith Yaqout Al-Murjan/Läkare Utan Gränser
Östra Aleppo, Syrien, har drabbats hårt av bombningarna.

Världen ser på när Aleppo ödeläggs men ingen gör något för att stoppa det. Det är en känsla som delas av de 35 läkarna som är kvar i östra Aleppo.

Carlos Francisco är ansvarig för våra insatser i Syrien. Han har bevittnat hur kriget i Syrien lett till ett sönderfall av en omfattning som inte setts tidigare. De senaste tre veckorna har östra Aleppo drabbats hårt. Sedan vapenvilan bröts i september hotar de intensiva bombattackerna som utförs av syriska och ryska styrkor att ödelägga den belägrade delen av staden.

– Uppskattningsvis 250 000 personer är fångade i östra Aleppo utan möjlighet att fly, säger han. Vi talar om en stad som är utmattad efter fem år av krig, som inte har fått något stöd sedan juli, då belägringen började. En stad som ödeläggs framför våra ögon.

”De lider där, vi gråter här”

Carlos Francisco befinner sig i södra Turkiet. Hans team har regelbunden kontakt med de åtta sjukhus i östra Aleppo som stöds av Läkare Utan Gränser.

– Före belägringen kunde vi skicka in leveranser var tredje månad, men det var fortfarande inte tillräckligt för att täcka de massiva behoven som fanns. Nu behöver de i stort sett allt. Men vi är maktlösa och kan inte hjälpa dem.  

Belägringen av östra Aleppo gör att ingen kommer ut och ingen kommer in. De läkarna som tog chansen att åka ut ur staden före belägringen kan inte åka tillbaka.

– De läkare vi möter här i södra Turkiet lider och är frustrerade eftersom de inte kan åka tillbaka för att hjälpa till. Många av dem kunde, med tanke på sin ekonomiska situation, ha flytt kriget för länge sedan och bosatt sig i Turkiet eller i Europa, men de valde att stanna. Deras engagemang för människorna, sitt arbete och för Aleppo är beundransvärt, säger Carlos Francisco.

– De pratar om sina kollegor och människorna i östra Aleppo med sorg. De säger att; ’de lider där, vi gråter här’

Ingen möjlighet att fly

Personal från Läkare Utan Gränser har inte kunnat resa till Aleppo, och besöka sjukhusen som vi stödjer, på över ett år. Och invånarna i östra Aleppo har ingen möjlighet att fly. Istället befinner de sig fångade i en stad som har blivit synonymt med krigets fasor.

– Samtidigt är vi medvetna om att det finns rapporter om att oppositionen attackerar västra Aleppo, men förödelsen mellan de två delarna går inte att jämföra, säger Carlos Francisco.

– Vi har inte längre möjlighet att hjälpa till på något avgörande sätt. Vi har inte tillåtits arbeta i regeringskontrollerade områden sedan början av kriget. Men vi har kunnat verka i områden som kontrolleras av oppositionen, bland annat på landsbygden norr och öster om Aleppo, i Maskan mellan Aleppo och den turkiska gränsen, och i Al Salamah, där vi driver ett sjukhus.

Den urskillningslösa bombningen av östra Aleppo måste upphöra, sårade och sjuka måste evakueras, humanitärt bistånd måste få komma in och rätten för civilbefolkningen att fly ett krisområde i en konflikt måste upprätthållas.

De 35 läkarna som finns kvar i östra Aleppo, inklusive sju kirurger, arbetar så hårt de kan på de åtta kvarvarande sjukhusen, eftersom de vet att människor är i akut behov av deras kompetens.

Läkare Utan Gränser stödjer åtta sjukhus i Aleppo. Vi har även sex medicinska inrättningar i norra Syrien och stödjer fler än 150 vårdcentraler och sjukhus på olika håll i landet, varav många i belägrade områden.

 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare