Hoppa till huvudinnehåll

Stängda sjukhus och brist på mediciner i Libyen

Publicerad 25 maj 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Einarwa, 5 år, blir undersökt på vår klinik Jedi Ibrahim i staden Zuwara.

Einarwa, 5 år, blir undersökt på vår klinik Jedi Ibrahim i staden Zuwara.

Libyen är på gränsen till kollaps. Sjukhus tvingas stänga, avancerad utrustning står oanvänd och läkare kan inte behandla sina patienter. Vi är på plats i flera städer för att stötta befolkningen och de existerande vårdinrättningarna.

Upproret mot Gaddafi i oktober 2011 följdes av en våldsvåg och 2014 bröt inbördeskrig ut i Libyen. Den nuvarande politiska krisen i landet har fått den libyska ekonomin att kollapsa. Hälso- och sjukvårdssystemet är i ett kritiskt tillstånd: det råder brist på mediciner och utbildade sjuksköterskor och läkare. Detta har tvingat offentliga sjukhus att begränsa sina öppettider eller stänga helt.

De flesta sjuksköterskor var utländska och de har nu lämnat landet på grund av konflikten. Erfarna läkare har övergett offentliga sjukhus eftersom de inte kan arbeta under sådana missförhållanden. Avancerad utrustning på vårdinrättningar står ofta oanvänd på grund av bristande underhåll och reservdelar som saknas.

Mego Terzian, läkare och ordförande för Läkare Utan Gränser i Frankrike, har nyss besökt Libyen.

Vilka är konsekvenserna av krisen inom hälso- och sjukvården i Libyen?

– Hälsosituationen har försämrats kraftigt sedan 2011. Innan dess fungerade Libyens sjukvård bra. Men nu har man tvingats stänga sjukhus eller begränsat öppettiderna på grund av för små resurser. Till exempel i Benghazi har det psykiatriska sjukhuset, mödravårdsavdelningen med 400 platser och två andra sjukhus stängt.

Vad kan Läkare Utan Gränser göra med tanke på den situationen?

– Vi försöker att tillgodose behoven hos vårdinrättningar i landet. Förra året renoverade vi Al Qubbah sjukhuset som ligger på landsbygden och tar emot akutfall och förlossningar. Vi donerar mediciner och tillbehör så att operationssalarna på sjukhusen i Benghazi, Misrata, Al Marj och Zuwara kan fortsätta att fungera. Läkare Utan Gränser är en av mycket få internationella aktörer som finns på plats i dag.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Libyen 2011. I oktober 2015 inledde vi en utbildning för sjuksköterskor i städerna Zuwara, Al-Abyar och Misrata. Det finns cirka 100 000 flyktingar i Benghazi. Läkare Utan Gränser distribuerar mat till 2 000 familjer, levererar mediciner till tre sjukhus och erbjuder pediatrisk- och gynekologisk vård på en klinik som öppnades den 20 februari. Läkare Utan Gränser skänker också vaccin till vårdcentraler i flera regioner i både östra och västra Libyen. I slutet av mars började vi erbjuda pediatriska konsultationer på Jedi Ibrahim-kliniken i Zuwara. 

Relaterade nyheter

De skadade fördes till Bani Walid General Hospital, Libyen, där vi arbetar.
Libyen

Sköts när de flydde från människosmugglare

Över 100 flyktingar och migranter lyckades fly från ett fångläger nära Bani Walid under kvällen den 23:e maj. Men uppskattningsvis 15 personer dog och 25 skadades då de sköts under flykten. 

En cell i interneringslägret Zuwara, Libyen, som rymmer 70 flyktingar och migranter.
Libyen

Libyen: 800 människor inlåsta utan mat och vatten

Runt 800 flyktingar och migranter hålls inlåsta i ett överfullt fångläger i staden Zuwara i Libyen. En del män, kvinnor och barn har trängts i lägret i fem månader och får inte tillräckligt med mat och vatten.

En läkare undersöker en kvinna som just räddats ombord på Aquarius på Medelhavet utanför libyskt vatten.
Medelhavet

Sjukvård och sjöräddning på centrala Medelhavet

Läkare Utan Gränser fortsätter att ge sjukvård till människor i Libyen och längs migrantrutten på centrala Medelhavet i alltmer utmanande förhållanden.