Hoppa till huvudinnehåll

Stängning av gränserna stoppar humanitär hjälp

Publicerad 8 november 2017
Foto: Florian Seriex/Läkare Utan Gränser
Läkaren Roberto Scaini på Haydan-sjukhuset undersöker en liten patient med lunginflammation.

Den saudiledda koalitionen har under de senaste tre dagarna stoppat våra plan från att flyga till Jemen, vilket direkt hindrar vår möjlighet att bistå med livräddande medicinsk och humanitär hjälp. Vi uppmanar den saudiledda koalitionen att genast ge obehindrat tillträde till Jemen så att humanitär hjälp kan nå den nödställda befolkningen.

Den saudiledda koalitionen uppgav den 6 november att alla gränsövergångar, hamnar och flygplatser genast skulle stängas, men att de skulle överväga in- och utresor för humanitära organisationer. Detta löfte har hittills inte uppfyllts.

– Den saudiledda koalitionen har stoppat Läkare Utan Gränser att flyga från Djibouti till Sanaa eller Aden under de senaste tre dagarna, trots att vi oupphörligt bett om tillstånd för våra flyg. Tillträde för humanitär personal och material in i Jemen är avgörande för att kunna hjälpa en befolkning som redan är svårt drabbad av den över två och ett halvt år långa konflikten, säger Justin Armstrong, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Jemen.

Tillgången till sjukvård är sedan tidigare mycket begränsad. Hundratals sjukvårdsinrättningar har tvingats stängas eller helt förstörts i den pågående konflikten. Miljioner människor i Jemen har drivits på flykt och har svårt att täcka sina grundläggande behov såsom tillgång till mat och rent vatten.

Priset på bränsle har skjutit i höjden

– De allvarliga konsekvenserna av denna blockad för män, kvinnor och barn i Jemen är redan uppenbar och sätter hundratusentals liv i fara. Priset på bränsle har skjutit i höjden, leveranser av diesel och tillgången till gasol för matlagning börjar ta slut och läkemedelsleveranser fastnar vid gränsövergångar. Landets redan raserade ekonomi kommer utan tvekan att fortsätta drabba befolkningen. Därför är humanitär hjälp livsviktig, fortsätter Justin Armstrong, landansvarig för våra insatser i Jemen. 

Den saudiledda koalitionen varnade dessutom humanitära organisationer för vissa områden i Jemen och uppmanade att undvika dem. Detta skulle hindra ytterligare tusentals av de allra mest utsatta invånarna att få grundläggande sjukvård. Det skulle bryta mot den humanitära principen om opartiskhet, enligt vilken hjälpen bör nå människor med de största behoven, oberoende av politisk hänsyn.

Läkare Utan Gränser arbetar i 13 sjukhus och vårdcentraler i Jemen och stödjer fler än 18 sjukhus och vårdcentraler i landets elva provinser (Taiz, Aden, Al-Dhale’, Saada, Amran, Hajjah, Ibb, Sanaa, Hodaida, Abyan och Lahj). Organisationen har närmare 1 600 anställda i Jemen, inklusive 82 internationella fältarbetare, och stödjer mer än 1 100 statlig vårdanställda ekonomiskt. Det gör Jemen till en av Läkare Utan Gränsers största insatser räknat i personal.

Läs mer om vårt arbete i Jemen

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare