Hoppa till huvudinnehåll

"Staying alive" i Sydsudan

Publicerad 7 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Här är jag som patient. Min kollega Marga visar olika sätt som deltagarna kan hjälpa mig att andas igen.

Här är jag som patient. Min kollega Marga visar olika sätt som deltagarna kan hjälpa mig att andas igen. 

En del av mitt uppdrag här nere är att hålla i utbildningar inom olika ämnen för den nationella personalen. De kan handla om hur man beräknar vätskebalansen hos en patient, hur man handlägger en patient med anemi, eller som nu senast hur man gör hjärt- och lungräddning. 

Jag och min kollega Marga hade förberett oss med att göra och skriva ut ett litet förtest, laddat högtalarna med låten "staying alive" för att illustrera den perfekta takten och tagit dit vår lilla baby-docka att visa på. Vi varvade teori med små rollspel och spelade musik. 

Jag fick spela en patient som hade fått ett andningsstopp och Marga visade olika sätt som deltagarna kunde hjälpa mig att andas igen. Tydligen pratade jag lite för mycket för att vara riktigt illa däran var det nån som påpekade! ;-) 

Det blev en väldigt rolig eftermiddag, och efteråt när vi gick igenom förtestet igen så hade alla i rummet lärt sig något nytt under passet. Det är ett bra betyg! 

Följ Johanna Lönns blogg från Bentiu, Sydsudan.

Johanna Lönn i Sydsudan

Johanna Lönn

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.