Hoppa till huvudinnehåll

STIGMATISERING FÅR INTE STOPPA LÄKARE UTAN GRÄNSERS ARBETE MOT EBOLA

Publicerad 23 oktober 2014
En hjälparbetare tvättar sina händer med klorerat vatten. FOTO: John Moore / Getty Images
En hjälparbetare tvättar sina händer med klorerat vatten. FOTO: John Moore / Getty Images

Svensk media rapporterar idag att svenska hjälparbetare som kommit hem efter att ha arbetat mot ebolautbrottet i Västafrika har utsatts för ryktesspridning och underförstådda hot.

Att personal som varit i närheten av en internationellt uppmärksammad smittsjukdom utsätts för ogrundad misstänksamhet är inget nytt fenomen. Det brukar benämnas stigmatisering.

Läkare Utan Gränser i Sverige har sedan länge medarbetare som arbetat med sjukdomen ebola och sedan återvänt till Sverige. På senare tid har sjukdomen blivit föremål för en kraftigt ökad mediebevakning. I takt med detta har även vi märkt att hemvändande medarbetare märker en ökad stigmatisering.

– Läker Utan Gränser har noggranna rutiner för medarbetare. Risken att någon av dem ska ha smittats med ebola är minimal, och risken att de sedan skulle smitta någon i Sverige är i princip obefintlig, säger Ulrika Loinder, rekryteringsansvarig på Läkare Utan Gränser i Sverige.

– Däremot ser vi stora risker om Sverige och andra länder skulle sluta skicka personal till Västafrika och låta epidemin sprida sig än mer.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare